Reklama

Reklama

VOD (1)

Waris Dirie prežila svoje detstvo v nomádskej rodine v Somálsku, no na úteku pred núteným manželstvom s omnoho starším mužom sa napokon dostala až do Londýna, kde pracovala ako pomocná sila v reštaurácii rýchleho občerstvenia. Po tom, čo ju tam náhodne objavil známy módny fotograf, sa začala jej mimoriadne úspešná modelingová kariéra. Na jej vrchole otvorene prehovorila o traumatizujúcej ženskej obriezke, ktorej bola ako dieťa podrobená. Krátko nato sa rozhodla ukončiť modelingovú kariéru a zasvätiť svoj život boju proti tejto barbarskej praktike, dodnes mrzačiacej milióny žien. Jej autobiografická kniha Púštny svet sa stala svetovým bestsellerom. (RTVS)

(viac)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (311)

peiton 

všetky recenzie používateľa

Milujem príbehy silných žien.. Neskutočná autobiografia autorky, ktorá zažila niečo, čo ešte aj dnes (!!!) zažije mnoho mladých dievčat - obriezka. Aj napriek tomu sa však vyrovnala so životným osudom a vybrala sa na neľahkú dráhu modelingu a popritom našla svoje šťastie, aj keď jej život hádzal polená pod nohy.. .Vynikajúce filmové spracovanie,každý si príde na svoje.. my čo žijeme v civilizovanom svete aj keď sa možno nemáme najlepšie môžeme byť vlastne vďační kde žijeme...Veľmi ma uchvátilo čo dokázalo také malé dievča, že sa dostala z úplného dna až na vrchol.Silný,úchvatný príbeh,ktorý nesie v sebe posolstvo a je volanie o pomoc.Volanie,aby sa prelomilo tiché tabu,ktoré zahaľuje utrpenie týchto žien - obetí nezmyselného zákona..Uprimne som rada,že žijem v Europe. ()

Faustka 

všetky recenzie používateľa

O ženské obřízce jsem nevěděla zhola nic, až do šokující výpovědi somálské modelky Waris Dirie žijící trvale v Londýně. Ale jedno vím. Pilířem Islámu jsou muži, ženy v něm nemají plnohodnotné místo. Muslimská žena si svůj původ nosí v sobě navěky; a přijímá ho s pokorou. -)) Křesťanský svět tuto víru nikdy nepochopí… a já taky ne, i kdybych tisíckrát chtěla. /// Hudba : Martin Todsharow ()

Reklama

Dont 

všetky recenzie používateľa

Příběh je to velmi silný, ale filmové zpracování ničím neohromí, bylo spíše průměrné. Hlavně v první třetině postrádá jednání některých postav motivaci a scénář je zkratkovitý a nečitelný. V závěru houstnou dramatické pasáže a snímek vyvíjí vcelku úspěšně značný tlak na emoce, ale tenhle snímek asi prostě není můj šálek kávy. Není snadné točit podle skutečných událostí, a tvůrci tohoto filmu to nepokazili, ale přesto si myslím, že scénář i režie mohly být na vyšší úrovni. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Pojem Americký sen je všeobecne známy. Pojem Somálsky sen dáva do obehu kniha a film Púštny kvet. Ukazuje zázračný vzostup mladého dievčaťa od pastierky kôz niekde v somálskej pustatine až ku kariére svetovej top modelky. Súčasne približuje divákom barbarské praktiky ženskej obriezky. Životopisné filmy majú štandardnú schému, takže aj Púštny kvet prekvapuje iba tou obriezkou a pôvabom Liyi Kebede. Páčila sa mi aj celá pasáž jej prvých kontaktov so životom mimo veľvyslanectva v Londýne. Problém knihy aj filmu už identifikoval gudaulin. Európanov i Američanov príbeh zaujme i dojme, ale potom si uvedomia, že v tom veľa nenarobia. Toľko upratovačiek a modeliek nepotrebuje žiadna krajina. Mnohé majú dosť vlastných starostí s "neprispôsobivými", ktorí sa do upratovania nehrnú a na modeling nehodia. A do krajín, kde by bolo potrebné šíriť protiobriezkovú osvetu sa film ani kniha nedostane. ()

TeeAge 

všetky recenzie používateľa

| Scenár: Smita Bhide, Waris Dirie, Sherry Horman | Hudba: Martin Todsharow | Produkcia: Peter Herrmann | Rozpočet: 11 miliónov € | Tržby: 14,300,000 $ | Úchvatný klenot, ktorý má takmer všetko, čo môže film mať. Celú škálu životných pocitov, nádherné destinácie, do uší lezúci ústredný hudobný motív, spoločensko-politický podtext, a posolstvo - každí človek má na tejto Zemi svôj špecifický kríž, ktorý musí niesť. A je len na ňom, kam ho je schopný uniesť... Waris Dirie ho dotiahla na samotný vrchol. ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (4)

  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)
  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)
  • V roce 1995 natočila BBC s Waris Dirie dokumentární film Nomádka v New Yorku. (Lucas87)

Reklama

Reklama