Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce po Baladě o sedmi oběšených došlo k druhému uměleckému setkání Emílie Vášáryové s nedávno zesnulým režisérem Martinem Hollým. Uprostřed nádherné tatranské přírody, daleko od nastupující normalizace, vznikl romantický příběh, který dodnes společně s volným pokračováním Orlí pírko (1971) patří mezi nejoblíbenější slovenské filmy. Tři kamarádi, Pirin, Valér a „R“, pracují na malé vysokohorské chatě. Poté, co na chatu dorazí Pirinova manželka Saška, je do té doby nerozlučné přátelství tří mužů vystaveno těžkým zkouškám. „Byl to pokus o útěk před životní realitou. Bukovčanův scénář jsem se snažil ještě víc posunout tak, aby vznikla atmosféra nostalgie po něčem krásném, neuchopitelném a nenávratném,“ vzpomínal režisér. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (204)

HonzaBez 

všetky recenzie používateľa

"Člověk může utíkat před lidmi, nikdy však neuteče před sebou…" Dech beroucí scenerie tatranských hor, dech beroucí hudba Zdeňka Lišky a především lidsky silný příběh tří přátel, do jejichž společného života v horách osudově vstoupí jedna krásná žena v podání Emilie Vašáryové. Žena, jež je jako "motýl, kterého se nikdy nepodaří chytit do dlaní". Tato skutečnosti je příčinou žárlivosti, která má nakonec dvojnásobně tragické důsledky. Jediné, co mi na celém filmu moc nesedlo byla ta pašerácká dějová linka, která v samotném závěru poněkud přebije celkové vyznění snímku. Jakoby tu ani tolik nešlo o ono vyústění osudu postavy Pirina a jeho manželky Sašky, ale o to, jak skončili jeho kamarádi. Jsem si vědom toho, že film má volné pokračování, které s onou dějovou linkou dále pracuje, přesto mě ale závěr v tomto směru maličko pokazil celkový dojem z filmu. Jinak by to totiž bylo jasných pět hvězdiček...Ale třeba až na to kouknu někdy podruhé, ještě tu pátou hvězdičku přidám. ()

klúčik 

všetky recenzie používateľa

Medená veža je na slovensku kultový film. Film natočený počas uvolnenia spoločnosti ( už o pár rokov by sa určite neobjavila nahá žena, pašovanie, či bitka v ordinácii). Pamätám sa ako ťažko sa bolo dostať na film do kina. Bol stále vypredaný. Kvietik, Mistrík a Rajniak vytvorili postavy dobrodruhov, horolezcov, ktorý si žili tak ako chceli oni a nie ako by mali žiť!! To bola tá sloboda po ktorej sme moc túžili - aj preto tento film je nezabudnuteľný. Ešte jedno - perfektná hudba. 90%. Dnes je to veľká nostalgia!! ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Absolútna legenda o priateľstve, láske, žiarlivosti i zrade s presahom takým, že ani po vyše polstoročí sa film nejaví ako starý. Vášáryová v absolútnej top forme a to nehovorím len o herectve. A medzi pánmi hercami len ťažko vybrať, kto bol najlepší, pretože to majstrovstvo je do vitríny a odkrýva to diletanstvo chudákov ako Kemka, ktorí berú ceny za najlepších hercov, čo je výsmechom umeniu. ()

jojinecko 

všetky recenzie používateľa

Nádherný prenádherný snímok , ktorý sa právom radí medzi to najlepšie v slovenskej kinematografii. Pekný a zároveň trpký príbeh silného priateľstva a lásky zasadený do prekrásnej a zároveň drsnej scenérie je natoľko fastinujúci a pohlcujúci, že by som nedbal keby mala Medená Veža aj tri hodiny. Podmanivé, silné, hypnotické dielko... ()

leila22 

všetky recenzie používateľa

Medená veža patrí hádam k jedným z najkrajších slovenských filmov. Jedinečný poetický humor, prostredie Tatier odkrývajúcich svoju majestátnosť, pôvab, ale aj nebezpečnosť zároveň. A v nich odohrávajúce sa priateľstvo troch kamarátov, ktoré odrazu naruší príchod jednej očarujúcej ženy (mladá Emília Vášáryová). Osobné, baladické a naše. ()

Galéria (23)

Zaujímavosti (29)

  • Ivan Rajniak (Valér) bol aktívny lyžiar a horolezec, a preto je vo filme aj láska k horám a obdiv k Tatrám. (Raccoon.city)
  • Emília Vášáryová (Saška) sa premiéry filmu v roku 1970 nezúčastnila a na pláne kina videla film až pri jeho 40. výročí od natočenia v Poprade. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama