Reklama

Reklama

Panelák

(seriál)
Slovensko, 2008, 1221x45 min

Scenár:

Andy Kraus

Hrajú:

Diana Mórová, Marián Miezga, Juraj Slezáček, Božidara Turzonovová, Vladimír Kobielský, Mirka Gális Partlová, Branislav Bystriansky, Róbert Jakab (viac)

Obsahy(1)

V roku 2008 prinesie na televízne obrazovky nový seriál televízia JOJ, ktorý síce nijako nenadväzuje na veľmi úspešných Susedov, ale majú čo-to spoločné. Hlavným tromfom a zároveň osobou, ktorá má zaručiť divácky úspech, je Andy Kraus, ale tentoraz už len v pozícií scenáristu a pred kamerou bude hlavným lákadlom veľmi populárna herečka z predchádzajúceho seriálu Susedia Viki Ráková. Seriál Panelák má obsahovať desať hlavných hrdinov v rámci piatich rodín a bytov a sledovať ich osudy. Príbeh seriálu sa začína odvíjať príchodom novej postavy Agáty ( stvárňuje ju už zmieňovaná V. Ráková), ktorá sa do veľkomesta prisťahovala z vidieka a prostredníctvom ktorej budeme poznávať ďalších obyvateľov paneláka a teda susedov novoprisťahovalkyne.

Prvá klapka pri nakrúcaní má dátum 14. januára 2008 a už v pondelok 18. februára 2008 bude odvysielaná prvá časť seriálu. Pôvodný zámer počíta so zhruba 200 dielmi (oficiálne uvádzané je 193 tridsaťminútových dielov) a preinvestovaných má byť cca 130 miliónov korún. Ale tieto čísla sa budú istotne meniť v závislosti od ukazovateľov peoplemetrov (teda diváckej priazne) a slovenský divák je pomerne nevyspytateľný a preto bude zaujímavé sledovať, akú dlhú životnosť bude mať nový seriál. (pravo)

(viac)

Recenzie (342)

Janega odpad!

všetky recenzie používateľa

Andy Kraus sa dušoval, že v 8. sérii prijde veľkým zmenám. Okrem zvučky a premaľovaného bytu Švehlovcov som žiadne výrazné zmeny nepostrehol. Skôr by bolo treba zmeniť tvorcov seriálu (Kraus by už mal predať štafetu). Ale kde zoženiete lepších, keď všetky slovenské seriály sú na hovno? 14. 1. 2013: Po dvoch rokoch úplného ignorovania som sa rozhodol pozrieť, čo majú v Paneláku nového. A rovnako ako pred dvoma rokmi je to stále... kravina. Jediným plusom je ten nový krásny byt v podkroví, do ktorého by som sa rád nasťahoval. ()

SeanLSD 

všetky recenzie používateľa

To ľuďom nestačí každodenné vŕtanie sa vo vlastných sračkách, a že ich isto nie je málo, to ich baví ešte sa na to aj po večeroch pozerať v telke ? Alebo majú pocit, že keď sa takéto v bežnom živote bežných smrteľníkov zásadné pičoviny riešia v bedni, tak sú vlastne aj oni sami hviezdy ? Že sa o ich starosti s bytom, deťmi, peniazmi a debilnými vzťahmi potom akože niekto stará ? Alebo je to len obyčajná nízka škodoradosť z toho, že to sú problémy niekoho druhého ? Vysvetlí mi niekto tento sociologický jav alebo sa najprv tiež musím zaradiť k papučovým gaučovým nekonečným pozeračom? PS - napadá mi výrok hlavného hrdinu Kamenného mostu : „Panelák – vrchol stupidity lidské civilizace.“ Lenže takisto aj prispôsobivosti. Ktovie, čo by na to Le Corbusier... ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

„Zlatko, som v prvom mesiaci – z toho sonografu by si videl maximálne moje raňajky.“ Osamostatnenie (dočasné?) tvorivej dvojice Peter Marcin & Andy Kraus môžeme vnímať ako len chceme (ak sa nudíme). Po televíznych šou „Uragán“ a „Hurikán“ a sitkome „Susedia“ sa ich cesty rozišli a Kraus prešiel do konkurenčnej televízie JOJ, ktorá mu ponúkla nielen zaujímavé finančné ohodnotenie schopné zabezpečiť jeho vysoký životný štýl (ktorým sa nikdy netajil), ale i kvázi výzvu – stvoriť vlastný seriál. Výsledkom je „Panelák“ (nejedná sa o sitkom, kto to tvrdí, odporučil by som mu zopakovať základnú charakteristiku tohto televízneho žánru), v ktorom Kraus neúčinkuje, „iba“ píše scenáre a je jeho takpovediac duchovným otcom, pričom do seriálu pritiahol aj kolegyňu zo „Susedov“, Viki Rákovú. Toľko k faktom - teraz to horšie. Keďže viem, že Kraus písať vie (ale nie vážne veci s psychologickým pozadím), obávam sa, že výslednú (ne)kvalitu jojkárskeho seriálu musím hodiť na brutálne rýchle tempo nakrúcania: jedna epizóda má cca 35 minút a je ich odvysielaných päť behom jediného týždňa. Takýto hektický tlak sa musel podpísať na výsledku. Ak nie, potom nechápem, prečo sú dialógy jedným slovom neznesiteľné, otázkou však je, prečo sú herecké výkony tragikomické (česť výnimkám: Slezáček, Turzonovová, Bárta a Braňo Bystriansky) vrátane Rákovej, ktorá je prekvapivo nesympatická a jej maďarské zaťahovanie je veľmi neprofesionálne; lepšie by bolo už to, keby pozerala do kamery (našťastie herečka sama včas pochopila, že ako-tak zvláda len komikcé popletené prsnaté Maďarky a jej postava "odišla na liečenie"). Zaujímavosťou je, koľkokrát v jednej epizóde herci konzumujú jedlo a s plnými ústami rozprávajú, mliaskajúc až z toho mrazí a to sa vôbec nebavím o škaredej "neosvetlenej" výprave, odpadových zápletkách, otravne "ľudskej" pesničke inak uchádzajúcej kapely Desmod a reklamách (prevažne jogurty sú hlavným jedlom dňa). Hysterické a hlúpe. Viac v mojom článku na Recenzie.org: http://recenzie.org/serialy/42-preco-je-panelak-sracka# ()

HOCKEYKA 

všetky recenzie používateľa

Panelak si uz par rokov udrziava svoju standardnu uroven a oznacit ho za odpad mi pripada trosku prehnane.Je pravda,ze Andy Kraus sa uz akosi zamotava do vlastnych scenarov a obcas mam pocit,ze ich pise na kolene cez prestavky medzi partiami golfu,som vsak fanusikom jeho tvorivej prace a svojim sposobom ho mam rada.Serial sledujem sporadicky,ako mi to cas a povinnosti dovolia a paci sa mi tam par postaviciek,napr.Dudusko a Sonicka alebo manzelia Blicharovci.Naopak,Marian Miezga sa mi postupom casu neuveritelne sprotivil,koprivku dostavam pri pohlade na Mirku Partlovu,Bartu a aj Kolenika. Uvodne serie s povodnym obsadenim,teda to zdrave jadro zdruzene okolo Viky Rakovej bolo najlepsie,dej bol plynuly a prehladny.Dnes uz clovek pomaly straca prehlad v tom obrovskom zamotanom klbku vsakovakych postav a ich osudov,no a niekedy som ochotna uverit tomu,ze kazdy herec na Slovensku,ktory prave nema do coho pichnut si pride do Panelaka odrecitovat svojich par stekov,jeho postava bud trosku rozviri hladinu,alebo je vacsinou celkom bezvyznamna a potom zmizne,akoby tam ani nikdy nebola.Pripomina mi to jeden obrovsky mlyncek na chvilkove herecke prilezitosti a mozno prave preto uz tento serial ani zdaleka nie je tym,cim kedysi byval. ()

Marek1991 odpad!

všetky recenzie používateľa

Spočiatku som mal tento seriál veľmi rád, ale postupom času sa z toho stáva naozaj najdivnejší seriál s mnohými pokusmi odzrkadliť aktuálnu realitu v rôznych líniách. Má zvláštne postavy, niekedy vyznieva trápne, inokedy nudne až je fádny, proste aj tie postavy, ktoré žiarili alebo mohli žiariť rýchlo zobyčajneli, zovšedneli, nie sú sympatické a tými homosexuálmi to zarazili už naozaj. Chce to byť liberálne, robí si to srandu z Ukrajincov, Rusov, Židov, Maďarov a najmä zo Slovákov, je tam náznak mafiánskeho nádychu, občas akože veľká vec, keď príde známa osobnosť, ale nikdy ju tam dobre nezakomponujú a koniec koncov je to komerčné a dosť slabé. Pre mňa okrem vizuálu a dobrej kamery slabé. Na odpad to však nie, u mňa to kleslo z troch hviezd na jednu. 17.08.2013 - V čase, keď som tomu dal aspoň hviezdu som si tú skrytú komerciu a skryté podsúvané názory, či zosmiešňovanie niektorých vecí až tak nevšímal. Dnes mi je jasné, že to je rovnaký hnoj ako ich spravodajstvo na tej televízii, či magazíny o celebritách. Možno za prvú, či druhú sériu by som hviezdu aj dal, no ten zbytok formou nekonečného príbehu je pre mňa skôr nepozerateľný a považujem to za dosť veľkú stratu času. ()

Galéria (158)

Zaujímavosti (48)

  • Účasť v seriáli mala Viki Ráková jasnú od začiatku, avšak nie postavu. Zvažovalo sa, že by hrala matku troch detí Petru, ktorá sa neskôr zmenila na Zuzanu (Henrieta Mičkovicová), masérku Riu alebo sestričku Michaelu. Až nakoniec jej pripadla postava Agáty, ktorá sa stala hlavnou postavou seriálu. (matthew.17)
  • Po Marekovi Uramovi, ktorý si v prvej epizóde seriálu zahral taxikára, sa pred kamerou objavil aj jeho kolega z tímu a hviezda slovenskej extraligy Sasu Hovi. (R4D0)
  • Natáčanie intra V. série prebehlo dosť pozoruhodným spôsobom. Grafickí dizajnéri najskôr odfotili ateliéry bez nábytku a neskôr s ním, cieľom mal byť efekt rýchleho pribúdania nábytku. (R4D0)

Reklama

Reklama