Reklama

Reklama

Leonarda, syna majiteľa malej čistiarne z brooklynského Brighton Beach, po rozchode so snúbenicou sužujú depresie a samovražedné sklony. Počas večere u svojich rodičov s rodinou otcovho obchodného partnera sa zoznámi so Sandrou, ktorá sa do neho už dávnejšie zamilovala a chcela by s ním stráviť zvyšok života. Hoci nie je Leonardovi nijako ľahostajná, predstavuje pre neho skôr únik pred úzkosťou z predchádzajúceho vzťahu. Úplne osudovým sa pre mladíka stane stretnutie s novou susedkou Michelle, lenže jeho nesmelosť a nerozhodnosť mu nedovoľujú, aby jej vyjavil svoje city. Michelle berie Leonarda ako kamaráta, takže sa mu zverí so svojím vzťahom k ženatému spolupracovníkovi, ktorého zase ona bezhranične miluje. Leonard síce začína plánovať spoločnú budúcnosť so Sandrou, ale neprestáva myslieť na Michelle. (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (200)

Radko 

všetky recenzie používateľa

Filmové naplnenie úvodnej slohy textu skupiny Zóna A k pesničke Prečo je život taký?: "Igor má rád Evu, Eva jeho nie a tak preto Igor, stále smutný je. Eva chce mať Vojta, Vojto Evu nie a tak preto Eva, stále smutná je." Rozuzlenie smeruje k zmiereniu a vyrovnaniu sa s daným stavom. Blonďatá suseda zároveň predstavuje typickú ženu - rusalku, využívajúcu do neho zaľúbeného muža ako spovedníka, poslucháča a radcu pri riešení jej životných kríz, tráum a vnútorných konfliktov. Takéto typy žien s oddanými zaľúbenými spovedníkmi nič mať nechcú, slúžia im len ako záloha pre prípad obveselenia, keď frajera nieto (kino, kaviareň, zábava) a zároveň ako prostriedok na zvýšenie sebavedomia. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Veĺmi divne pojatá romantická dráma. Phoenixova postava mi pripadala totálne vyšinutá, bez sebavedomia s detským chovaním. Napriek tomu sa doňho zaľúbi pekná sebavedomá susedka. Občas sú tu divné dialógy, ale dajme tomu, možno iná poetika bola umeleckým zámerom. Záver je pekný, dáva udalostiam zmysel a krátko po filme by som ho ohodnotil vyššie. Časom ale prevládla tá podivnosť. ()

Reklama

MontyBrogan 

všetky recenzie používateľa

Žiadna rozprávka o takmer dokonalých vzťahoch, ružiach bez tŕňov a šťastných spoileroch. Keď som išiel pozerať Milencov prvýkrát, pojem americký romantický film pre mňa znamenal pohľad na plesnivého Toma Hanksa a peroxidovú blondínu, ako sa bodro prechádzajú po Central Parku. Nemal som vtedy ešte moc skúseností s nezávislou tvorbou, ktorá sa neštíti tento žáner častovať výrazmi ako úprimný či civilný. A tak som bol pochopiteľne prekvapený z nasledovného. Hlavný nehrdina hneď na začiatku neúspešne spácha samovraždu. Rodičia pri ňom chvíľu síce chodia po špičkách, ale potom mu navrhnú zoznámiť sa s jednou slečnou. No jeho zaujme iná, koketa zo susedstva, ktorá je snáď všetkým a všetkých, len nie bezpečnou voľbou. To je mu však úplne jedno, pretože ako všetci vieme, v citoch si človek nevyberá, neuvažuje logicky, je schopný vstúpiť do rieky, kde naňho serú všetky ryby, vždy znova a rád, či pokojne si pofajčievať v horiacom kresle. Človek je proste kokot, keď rozmýšľa orgánmi od krku dole, svet mu to vždy vie dať patrične najavo, tento film je o tom a preto ma zaujal. P.S.: Tento komentár bol najprv vytvorený do diskusie Dostaň svůj fýdbek, no teraz mi napadlo ho zverejniť na protest proti avízovanej cenzúre na čsfd ako z POMOcnej školy. ()

Superpero 

všetky recenzie používateľa

Joaquin Phoenix je opravdu zajímavým hercem. Ze začátku mi tu byl celkem nesympatickej, ale pak jsem ho začal chápat a přál jsem si, aby se mu dařilo. Celý film provází příjemně civilní výkony všech zůčastněných, což v kombinaci s hnusnym počasím dělá film dosti "hmatatelně" uvěřitelným. Já se nenudil. ()

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Možno to nie je na prvý pohľad tak evidentné, ale na pozadí atypického vzťahového trojuholníku, v ktorého centre sa nechcene ocitá vnútorne rozorvaný a psychicky labilný Leonard, sa James Gray venuje témam sprevádzajúcim celú jeho tvorbu - komunitám prisťahovalcov v amerických veľkomestách (konkrétne, podobne ako v jeho značne autobiografickom debute, opäť situovanej do newyorského Brighton Beach) a konfliktu jedinca s morálnymi hodnotami alebo záväzkami k rodine a organizácii (v tomto prípade zastúpenej podnikom Leonardovho otca)._____Od záplavy konvenčných nezávislých romantických filmov sa Two Lovers odlišujú predovšetkým ukázneným, neokázalým civilným štýlom, sýtou atmosférou do chladných farieb zaodeného fotogenického Brooklynu - mj. nočné pasáže sú nezameniteľné - a vynikajúcim vedením hercov. Vďaka tomu je pozornosť smerovaná k zaujímavým postavám a stupňovanej melanchólii so silne katarzným a v zásade nejednoznačným záverom. Ostatne, nejednoznačnosť je v celom filme sprítomňovaná v postave Leonarda, ktorý musí neustále činiť ťažké rozhodnutia a striedavo sa prikláňa na jednu i druhú stranu. Tajnostkársky charakter vzťahu medzi Leonardom a Michelle je naviac posilnený tým, že si ako miesto dôverných stretnutí vyberajú opustenú strechu a ich rozhovory či dokonca len telefonáty sú niekoľko krát, podobne ako vo Wong Kar-waiovom Fa yeung nin wa snímané cez sklo (sklenené dvere, ale tiež okná, ktoré spĺňajú i rolu komunikačného kanálu medzi „ich“ bytmi). I Lenardova záverečná replika je ambivalentná a vyjadruje jeho permanentné potácanie sa medzi šťastím a samovražednými sklonmi. Je preto podstatné, že mizanscéna, práca s kamerou a strih na seba nestrhávajú pozornosť, ale stav hlavnej postavy len vkusne a nenápadne dopĺňajú, a zdôrazňujú._____Je celkom možné, že ide o najlepší Grayov film. Minimálne z tých troch dosiaľ videných rozhodne. Joaquin Phoenix tu tiež podáva jeden zo svojich najsilnejších výkonov. Citové súznenie s filmom bolo u mňa absolútne. 85% Season Challenge Tour 2015 P.S.: Jellini: Aký citát? Možno sme videli iné verzie, v mojej na konci žiaden nebol. ()

Galéria (33)

Zaujímavosti (11)

Reklama

Reklama