Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dráma o Reinholdovi Messnerovi a jeho bratovi, ktorý zahynul na hore Nanga Parbat. Kariéra najslávnejšieho horolezca všetkých čias Reinholda Messnera bola poznačená aj niekoľkými krutými udalosťami. Najviac ho poznamenala nešťastná smrť jeho brata Güntera počas expedície na Nanga Parbat v roku 1970. Expedícia pod vedením Karla Mariu Herlingkoffera si dala za cieľ dobyť vrchol Nanga Parbatu výstupom legendárnou Rupálskou stenou. Reinhold Messner sa napriek nepriaznivým okolnostiam rozhodol vyliezť na vrchol sám. Jeho menej skúsený brat ho nasledoval, do základného tábora sa však už nevrátil... (STV)

(viac)

Videá (5)

Trailer

Recenzie (134)

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Nemecka Kinematografia je podla mna velmi nevyvazena svojou tvorbou. Na jednej strane vznikaju kvality od Dennisa Gansela /Die Welle/, Herzoga, popripade aj Hanekeho, Leni Riefenstahl /zname filmy z 30. rokov/ alebo Til Schweigera. No a samozrejme teraz aj tento pan reziser Joseph Vilsmaier natocil vyborny film. Na druhej strane ale mam obrovsky problem s "tvorbou" Uwe Bolla. No nic, reziser Vilsmaier pripravil divakom vybornu, mystifikacnu, plne strhujucu filmovu jazdu o horolezeckej vysokohorskej ture na Nanga Parbat v Pakistane. Film ma vyraznu dejovu liniu, ktora okamzite strhne divaka, a nebude nudit ani chvilu. Kvalitny dojem z filmu dokresluju vyborne dialogy, kvalitna rezia a krasna himalajska priroda. DVD by som si nekupil, ale v telke to bola strhujuca mystifikacna podivana. 90 % ()

stuntmanMIKE 

všetky recenzie používateľa

Takto to dopada ked sa vezme dobry namet a da sa to do ruk diletantovi, ktory to cele kurvi. To spracovanie je zalostne... prestrihy kurvia atmosferu a cele je to nejake nudne. K magorom co dobrovolne lezu na vysoke kopce som mal vzdy obdiv, aj ked som ich nikdy nechapal. Ved kto pojde dobrovolne do prdele sveta, aby vyliezol za cenu prstov na nejaku posratu ladovu horu ? Kazdopadne pozera sa na to dobre. Ale toto je jeden z tych slabsich filmov o martyroch v mackach... ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa

"Slyšel jsem, že na Nanga Parbatu zemřeli dva lidé. - Jsem jedním z nich." Na Nangu ani Parbat jsem doposud nezabloudil, ale Klínovec už jsem zdolal. Kolega Messner se vydrápal o něco výš a já jsem se na to rád mrknul. Bylo to celkem dramatický. Jenže tyhle horolezecký filmy jsou pořád stejný a to trochu sráží zážitek. Nic to však nemění na tom, že Messner, Hillary nebo Kukuczka jsou borci. Ale Nims Purja je někde jinde. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Po nemeckom filme Nordwand vznikol ďalší výborný horolezecký film. Nanga Parbat (8125 m) je deviaty najvyšší vrchol na svete, ale pravdepodobne najnebezpečnejší. J. Vilsmaier po Stalingrade zrejme natočil svoj najlepší film a krásne zábery Himalájí mu v tom výrazne pomohli. Exteriéry celkovo sú silnou zbraňou filmu, tu sa prejdeme aj zaujímavými, nižšie položenými miestami v Pakistane a obetavosť Pakistancov zažije na vlastnej koži aj hlavný hrdina, ktorý im vďačí za život. Film sa síce venuje dvom bratom, ale aj tak som mal pocit, že ich vzťah by chcel pár minút naviac. Mnoho podobných úspešných i tragických výstupov zažili aj naši česko-slovenskí horolezci a Tatranské expedície, len škoda, že nemáme peniaze na ich sfilmovanie. Slováci I. Fiala a M. Orolin vystúpili na Nanga parbat v roku 1971. Viem o jednom silnom príbehu, z ktorého by mohol byť bombový film. Mohol, ale nikdy nebude...80%. ()

Luke7 

všetky recenzie používateľa

Citace z wikipedie: "1970 - Rupalská stěna. Po dvou pokusech v letech 1965 a 1968 další německá expedice zlézá obrovskou jižní stěnu hory. Na vrchol vystupují bratři Reinhold a Günther Messnerovi. Na sestupu bivakují v 7800m na JZ hřebeni, odkud sestupují během dalších dvou dnů Mummeryho pilířem ve středu západní stěny. Na úpatí hory Günthera Messnera zasypala lavina (jeho tělo bylo nalezeno až v roce 2005). Reinhold jej celý další den hledal, než se vydal na cestu do údolí. Později jej zachránili místní obyvatelé před vyčerpáním. Druhý den po bratrech Messnerových vystoupili na vrchol ještě Felix Kuen a Peter Scholz." Více na: http://cs.wikipedia.org/wiki/Nanga_Parbat; http://cs.wikipedia.org/wiki/Reinhold_Messner ()

Galéria (27)

Zaujímavosti (9)

  • Na Nanga Parbat se Reinhold vrátil ještě v roce 1978, kdy vrchol zdolal sólovýstupem. (homerr)
  • Ako prví československí horolezci stáli na vrchole Nanga Parbatu Ivan Fiala a Michal Orolín, a to 11. 7. 1971. Vystúpili na vrchol novou čs. cestou. Expedíciu viedol Ivan Gálfy - náčelník Horskej služby. (ujec)
  • Při sestupu ve filmu dojde ke zničení rukavice, v dalších záběrech ale oba bratři mají rukavice v pořádku. (Winster)

Reklama

Reklama