Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jsou různé cesty jak se zbavit nepohodlné manželky. Geoffrey Carroll (Humphrey Bogart) je americký malíř žijící v Anglii. Se svou přítelkyní, Sally Morton (Barbara Stanwyck), jede na výlet do Skotska. Zde však Sally zjistí, že je Geoffrey ženatý. Carroll vysvětluje Sally, že je manželka invalidní, už ji dávno nemiluje a plánuje rozvod. Později však manželka zemře. O několik let později jsou Sally a Geoffrey svoji. Do života se jim však vetře Cecily (Alexis Smith), dcera bývalého nápadníka Sally. Cecily se zamiluje do Geoffreye a navrhne mu, aby s ní utekl do Rio de Janeira. Mezitím je Geoffrey vydírán mužem, který tuší pravdu o jeho prvním manželství. Když Cecily navrhne, aby s ní Geoffrey utekl do Rio de Janeira, souhlasí. Sally, které není poslední dobou dobře, si uvědomí, že bývalá manželka Geoffreye zemřela za záhadných okolností a že obě nemoci jsou si nápadně podobné... (HBO Europe)

(viac)

Recenzie (16)

Dale 

všetky recenzie používateľa

Nijako prevratný námet, ktorý sa objaví pomaly v každej druhej kriminálke alebo thrilleri, no málokedy je tak kvalitne spracovaný so skvele budovanou atmosférou. Avšak to, čo robí z tohto filmu nadpriemerný zážitok, je ústredná herecká dvojica. Hlavne Bogart je priam diabolský, pre tieto úlohy bol ako stvorený a v takejto pozícii ho máme najradšej. Barbara tu už mala štyri krížiky na krku, no je to jeden z posledných filmov, kde ešte vyzerala úžasne... ()

Topco 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúce! Konečne som po cca 350 noiroch vzhliadol vôbec jedinú spoluprácu noirových ikon: Stanwyck - Bogart. Gotická atmoška na výbornú: veľký dom, nervný umelec a jeho vyčerpaná nová žena s migrénami, zamknutá izba, hustnúca atmosféra, neustály dážď či pískajúci vietor za oknami. A mlieko! Prižmúrim oko nad príbehom, ktorý mohol byť prepracovanejší a (za toho "drakulovského" Bogieho a Waxmanovu drásajúcu hudbu) idem do plných. Bavil som sa kráľovsky! UPDATE po roku a pol: Vzťahy medzi postavami mohli byť vzhľadom na minutáž 100min prepracovanejšie a dávkovanie informácií rafinovanejšie – ale to je asi jediná výtka. Za zmienku z vedľajších figúrok stoja "hitchcockovsky" milé postavičky - popíjajúci lekár a na svoj vek inteligentná dcéra. Finále je proste úžasné: napínavé, komické i hororové zároveň, skvelo gradujúce aj vďaka spomínanej hudobnej zložke. Mám rád celý film, ale vďaka záverečnej 15-minútovke zostávam na 5* aj po druhom pozretí. ()

Reklama

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Barbara Stanwyck a Humphrey Bogart v jednom filme, to je ako noirovský Batman vs. Superman. Humphreymu som po väčšinu času mal problém veriť vyšinutého maniaka, ale záverečná pätnásťminútovka bola výdatná, s pomaly až hororovou atmosférou. A malá hyperinteligentná Ann Carter bola strašne zábavná (akoby z oka vypadla Trudi Fraser z Once Upon a Time in Hollywood). ()

Huguette 

všetky recenzie používateľa

Asi trochu netypická role Barbary Stanwyck (žádná drsná Vance Jeffords z The Furies nebo chladná Phyllis Dietrichson z Pojistky smrti). S Bogartem jsou taková zvláštně vypadající dvojice, taková nesourodá, ale nijak zvlášť to nevadilo. Bogart tradiční, osobně mi přijde takový bezvýrazový, monotónní. Ale ano, do těch filmů, kde jsem ho viděla se tento "projev" hodil. Atmosféra filmu byla pro mě vyhovující. A asi nejvíc mě zaujala ta dívenka - Ann Carter. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

To podstatné sa začína diať až v druhej polovici filmu, dovtedy je to veľmi nudná a prílišne všeosvetľovacia dráma o rodinke maliara. Viac som pozeral na hodinky než na film. Až v druhej polovici vyvstávajú otázky, čiastočná mysterióznosť s veľmi silným záverom, v ktorom sa Bogart mení na zabijaka. Výborná je scéna zo závesom, v ktorom antihrdina pripomína aj za zvkuku búrky a dažda Drakulu. Krásne atmosferický moment. Škoda preto, čo opät musím pripomenúť, že to predtým je nudné. Nie celkom mi sadlo obsadenie, Stanwycková mi ako žena bola v každom filme nesympatická, tu to nie je výnimka a Bogart sa na rolu romantického manžela striedajúceho partnerky, ako je nám na začiatku predostrené, vôbec nehodí. Pred záverom, v ktorom sa odohrá jedná vražda a k druhej sa schyľuje - tam už je doma, tam mu verím všetko. Celkovo dosť nevyvážená dráma. ()

Galéria (41)

Zaujímavosti (2)

  • Režisér Peter Godfrey si vo filme zahral malú úlohu bookmakera. (Michal74)

Reklama

Reklama