Reklama

Reklama

Bouřlivá dvacátá léta

  • Česko Bouřlivá léta (viac)
Trailer
Akčný / Dráma / Film-Noir / Krimi / Thriller
USA, 1939, 106 min

Réžia:

Raoul Walsh

Kamera:

Ernest Haller

Hrajú:

James Cagney, Priscilla Lane, Humphrey Bogart, Gladys George, Jeffrey Lynn, Frank McHugh, Paul Kelly, Elisabeth Risdon, Edward Keane, Joe Sawyer (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Éra prohibice nebyla nikdy bouřlivější než v této kronice podsvětí, která ožívá v dynamické režii Raoula Walshe. Na pozadí téměř zpravodajských záběrů a vyprávění sleduje život nezaměstnaného válečného veterána Eddieho Bartletta (James Cagney), který se stává pašerákem alkoholu a namísto bitev se zabývá lahvemi. Jenomže bitvám se Eddie stejně nevyhne – čekají na něj uvnitř i za hranicemi jeho rostoucího impéria. Na jedné straně musí čelit teritoriálním sporům a krvavému vyřizování účtů, na straně druhé zradě svého společníka (Humphrey Bogart). Dalšího gangstera měl Cagney hrát až o deset let později (Bílý žár), v době, kdy už se gangsterské filmy stávaly vzácností. "Bejvalo to velký zvíře,” říká ve finále Panama Smith (Gladys George), když komentuje Bartlettův odchod... a signalizuje tak zároveň konec hollywoodského zájmu o gangsterský film. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (54)

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

"I'M GONNA HAVE A SWELL LAW OFFICE IN THE WOOLWORTH BUILDING. HAVE IT ALL PICKED OUT, ON THE 28TH FLOOR. CAN SEE THE WHOLE CITY: THE BAY, BROOKLYN..." ------------ Sú iba tri filmy, v ktorých sa spoločne pred kameru postavili dve legendy zlatej éry Hollywoodu - božský James Cagney a ešte o čosi geniálnejší Humphrey Bogart. Po westerne The Oklahoma Kid a vynikajúcom Angels with Dirty Faces bola na rade táto skvostná gangsterka, ktorá je aj napriek svojim nesporným kvalitám stále len predjedlom k vrcholu žánru - White Heat. Herecké výkony týchto dvoch velikánov mohli byť ukočírované len ďalším velikánom, a preto sa o réžiu postaral Raoul Walsh. Pre milovníka žánru sa jedná o bezpodmienečnú povinnosť. Už teraz sa teším na opakované zhliadnutie. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Pokúšal som sa zistiť, čím sa tento film odlišuje od iných žánrovo príbuzných filmov. A domnievam sa, že iba rokom nakrútenia. Inak je to ako cez kopirák o vzostupe a páde, akurát tu je pozadím prohibícia a nie drogy. Filmu nie je veľa čo vyčítať. Ale ani chváliť. Prekvapil ma James Cagney, pretože ten sa podľa mňa do svojej úlohy vôbec nehodil. Premeniť ho s Bogartom, to by som už neváhal ani so štyrmi hviezdičkami. ()

Reklama

Slasher 

všetky recenzie používateľa

Kvalitní před-noirová gangsterka co zabírá nejen velkou část života pár postav, ale také zajímavý úsek amerických dějin - Volstead Act po první světové a zločinecký efekt prohibice až po příchod hospodářské krize a nástup FD. Roosevelta. Řada osudů v té době mohla být přesně tímhle stylem divoká. Klidně bych se obešel i bez milostných melodramat, ale chápu, muselo to být :) ()

Topco 

všetky recenzie používateľa

Búrlivé dvadsiate roky od Raoula Walsha dali bodku za gangsterkou 30. rokov. Divák má možnosť vidieť situáciu pred, počas a po prohibícii, zároveň jej dopad na príklade jedinca Eddieho Bartletta. Hlavné party si strihli obľúbené vychádzajúce hviezdy James Cagney a Humphrey Bogart._________V Búrlivých dvadsiatych rokoch je Cagneyho postava nútená dať sa na zločineckú dráhu kvôli zlej spoločenskej situácii. Ako vojak prichádzajúci z francúzskeho frontu si nedokáže nájsť pracovné uplatnenie. Do karát mu zahrá prohibícia, na ktorej sa dá veľmi dobre zarobiť. Stačí tak málo: odvaha, tvrdé päste, ostrý jazyk. V postave Eddieho vidíme schematicky vzostup a pád, či následnú (hrdinskú) smrť na schodoch. 10/10 ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Dojmy z filmu zráža na kolená fakt, že momentálne sledujem tento seriál, ktorý zobrazuje prakticky identické obdobie, gangsterské pletky počas prohibície a vzostup a pád samozvaných pánov mesta. Na tú dobu mohlo ísť o podobne prevratný masterpiece, akým je v súčasnosti spomínaný seriál, dnes už to neni tak úderné a hodnoverné, divácky pútavé tak ostávajú už len herecké výkony, slušná atmosféra a celkom svižné tempo. Príbeh už spadá do kategórie naivných, dialógy tiež neohromia a záver ma tiež neknokautoval. 60%. ()

Galéria (49)

Zaujímavosti (13)

  • Keď Eddie privedie Jean na konkurz, povie Hendersonovi a Paname, že Jean znie rovnako ako Nora Bayes. Nora Bayes bola slávnou barovou speváčkou na začiatku 20. storočia. Zomrela v roku 1928. (Bilkiz)
  • Příběh hlavního hrdiny byl inspirován kariérou Larryho Faye. Postava Panamy Smith je pak částečně založena na kariéře herečky a hostitelky nočního klubu Texas Guinan. (Monco)
  • Cenzori žiadali zakázať používanie guľometov, samopalov alebo iných zbraní, ktoré boli všeobecne klasifikované ako nelegálne zbrane v rukách gangstrov alebo iných zločincov. Producenti filmu vyhoveli požiadavkám cenzorov tým, že ukázali iba samopaly v rukách strážcov zákona. (Bilkiz)

Reklama

Reklama