Reklama

Reklama

Californication - Orgie v Kalifornii

(seriál)
  • Česko Californication (viac)
Trailer 1
USA, (2007–2014), 39 h 37 min (Minutáž: 26–33 min)

Tvorcovia:

Tom Kapinos

Hrajú:

David Duchovny, Natascha McElhone, Madeleine Martin, Evan Handler, Pamela Adlon, Madeline Zima, Callum Keith Rennie, Rachel Miner, Carla Gallo (viac)
(ďalšie profesie)

Série(7) / Epizódy(84)

Sexistický, sarkastický, vtipný a pravdivý obraz toho, ako to môže vo vzťahoch medzi mužmi a ženami chodiť.  David Duchovny ako Hank Moody je autorom úspešnej knihy Boh nás všetkých nenávidí, potom však príde tvorivá kríza, ktorú rieši nekonvenčným spôsobom. Ako na bežiacom páse balí a odkopáva krásne povoľné ženy a prežíva krátkodobé vzťahy, z ktorých máloktorý trvá dlhšie než jednu noc. Jeho družka Karen to už nevydrží a spolu s dospievajúcou dcérou Beccou od neho odíde. Je rozhodnutá vziať si iného muža, aj keď Hank o ňu stále stojí. Hank si uvedomí, o koho vlastne prišiel a usiluje sa získať svoje najbližšie ženy späť, ale drogových a alkoholových večierkov či promiskuitného sexu sa vzdať nechce. Hank je skrátka večný sarkastický rebel a neukojiteľný sexuálny stroj... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie používateľa SeanLSD k tomuto seriálu (5)

Californication - Orgie v Kalifornii (2007) 

No čo sa už môže viac páčiť človeku, ktorý sa snaží písať, má sklony k dekadencií a ženy nepretiahne, ani keď mu ležia pod nosom ?... na rozdiel od tohoto zdevastovaného dekadentného Muldera, ktorý už nepíše a ženy si dáva jedna radosť ? - hlavne keď je k tomu ešte tak duchaplný, akoby žiadnu tvorivú krízu nemal...? No, musí sa mu to bezpochyby javiť ako najlepšia reálna alternatíva jeho života... ___ Morálne vyznenie seriálu, ktorý sa tvári, že ukazuje skazenosť, je pochybné. Hank netrpí preto, ako žije, on tak žije popri trápení. Alibizmom je zobrazovanie jeho sexuálnych dobrodružstiev bez jeho vlastného pričinenia. Je to chlapík, ktorý nevyvíja skoro žiadnu aktivitu, ženy mu proste dajú. Telesne nestráda a jeho duševné utrpenie je komentované s takým odstupom a humorom, akoby sa neprestajne iba dobre bavil. Síce stratil inšpiráciu v písaní (zrejme kvôli Kalifornií), ale vždy vie niečo trefné a dokonale literárne povedať. Z nášho pohľadu to celé vyzerá nie ako peklo, ale krásny sen. ___ David Duchovny sa vďaka CALIFORNICATION konečne vylúpol zo škatuľky jednej postavy (podobne ako R. D. Anderson v HVIEZDNEJ BRÁNE či D. Boreanaz v KOSTIACH), len ktovie, v akom vzťahu to bolo s jeho skutočnými sklonmi k závislosti na sexe, z ktorej sa napokon musel liečiť... ()

Season 2 (2008) (S02) 

Akosi sa pozabudlo na to, že tam malo ísť aj o písanie... Lenže tu je záujem skôr o príklon k dekadencií, písanie ustupuje a do popredia sa dostávajú drogy, porno a hudba... ktorými žijú nielen Kalifornčania v súčasnosti zrejme ďaleko viac než nejakou posranou literatúrou. ()

Season 3 (2009) (S03) 

Seriál sa zvrháva na frašku, ktorej len úplný záver vracia kvalitu. Otvorený vzťah Karen a Hanka už začína byť vyslovene absurdný, stále funkčný a založený na takej nesmiernej Moodyho charizme, že by sa aj Mulder pustil do pátrania alebo Karen, tá úžasná žena, nemá žiadnu dôstojnosť. Sledované v priebehu jari 2018. ()

Season 4 (2011) (S04) 

Ďalšou a ďalšou sériou sa Hank s rodinou a s nimi celé CALIFORNICATION iba nezmyselne cyklí a devalvuje a divák nadšený prvou sériou sa postupne musí zmieriť s tým, že sa zvrhol na niečo iné, ako to, čo ho spočiatku zaujalo. Štvrtá séria síce ponúka skutočnú drámu v súvislosti s obvinením zo zneužitia a zaujímavé prostredie Hollywoodu, ale šanca nie je príliš využitá, a hoci by sme sa s hlavnou postavou mali ocitnúť na úplnom dne, v skutočnosti pokračuje všetko vo vyjazdených koľajach. A Hank Moody, napriek tomu, že konečne zase niečo napíše, už definitívne nie je sympatickým spisovateľom v kríze, ale chronickým prúserárom a kurevníkom, ktorému to, čo ide (teda písanie, zvádzanie a sex), ide automaticky a všetko ostatné konštantne a flegmaticky posiera. Plejáda excentrických figúrok aj starých známych, ktoré mu sekundujú, je síce zábavná, ale prudké striedanie a nevyrovnanosť výborných, priemerných aj vyslovene trápnych momentov robia už iba konzum z pôvodne milovanej záležitosti. ()

Season 5 (2012) (S05) 

CALIFORNICATION som začal pozerať po rozchode, keď som bol sám a stratený. Teraz, o 5 rokov a 5 sezón neskôr som iba o trošku menej sám a ešte viac stratený, hoci v priebehu sledovania v lete 2022 sa aj čo-to zvrtlo – lenže ten seriál aj ten život sú stále dokola len o tom istom. Chcem, aby už skončili...  ____ Napriek tomu v strede tejto série prichádza úplný highlight, keď konečne vidíme Hanka v procese tvorby a keď sa z neho znovu na chvíľu vyklube charakter... - už ani nehovoriac o tom, že sa tu nájde jediný diel, ktorý ma v tomto seriáli po dlhej dobe naozaj rozosmial, ako kedysi v začiatkoch. A poriadne nahlas. Takže napokon prekvapivo aj vďaka (a nie napriek) dcérinmu frajerovi a ďalšej raperskej story o hodný kus lepší zážitok ako zo štvrtej série. ()

Súvisiace novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (viac)

70. Zlaté glóby - nominace

70. Zlaté glóby - nominace

13.12.2012

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes oznámila nominace na prestižní Zlaté glóby. Nejvíce nominací (celkem 7) získalo Spielbergovo životopisné drama Lincoln, které je nasledované s pěti… (viac)

Reklama

Reklama