Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Je kapitán ještě puntičkář, nebo už šílenec? ... Čerstvý podporučík amerického námořnictva Willie Keith (R. Francis) nastoupí během války do služby na lodi Caine. Jeho první dojmy jsou veskrze špatné: toužil získat místo na letadlové lodi nebo bitevním křižníku, a místo toho skončil na oprýskané minolovce, jejíž posádka si na disciplínu vůbec nepotrpí. Proto je Keith rád, když flegmatického kapitána DeVriesse vystřídá nový velitel plavidla, vojácký kapitán Queeg (H. Bogart). Důstojníci i řadoví členové posádky však brzy poznají odvrácenou stranu Queegova velení. Kapitán je takřka posedlý maličkostmi. Je schopen zabývat se donekonečna košilemi námořníků, zatímco při cvičení dělá jednu chybu za druhou. V ostrém boji se pak projeví jako zbabělec. Když přijde tajfun a lodi hrozí potopení, ujme se velení výkonný důstojník Steve Maryk (V. Johnson). Willie ho v tom podpoří. Jenže tím se dopouštějí vzpoury… (Česká televize)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (57)

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Vzbura na lodi Caine je veľmi špecifický film. Povedal by som, že svojim spôsobom jedinečný. A myslím, že bude každému jedno, keď si trocha zaSPOILERUJEM : hociktorý film (nielen vo vojnovom žánri), ktorý rekonštruuje konkrétnu udalosť si potrpí na jej priamočiarom vykreslení - aspoň v náznaku. Moc som o tejto konkrétnej predom nevedel a po nie kritických ohlasoch som sa teda zapriahol do deja. Máme tu posádku americkej lodi s kapitánom, ktorého nahradí druhý (ďalšia česť Humphreymu Bogartovi). Táto fáza má systematickú kostru uvádzacieho usadenia s predvojnovou skúsenosťou zainteresovaných, čím máme možnosť sledovať (nie dáko drasticky) prekreslené postavy. Teda 3 najhlavnejšie mimo Bogarta sú : mladý a civilnejší podporučik (hrajúceho Robert Francis), skúsenosťami nabitý, priateľský a opatrný Fred MacMurray a Van Johnson ako výkonný dôstojník - jediný stojaci na polarite rozdielov medzi pohádanou flotilou. Trošku ma mrzeli niektoré odbočky ako vzťah mladého podporučíka s jeho nastávajúcou, ale dalo sa to v pohode prekusnúť. Mimo týchto odbočiek, diváci, rovnako ako posádka, vidí perfekcionistu-tak trochu psychopata a paranoika v jednom. Pokiaľ chcete disciplínu a súdržnosť v skľúčenom priestore, niet inej šance ako skúšať kompromis - aj v tých pasážach, kedy je to ťažké. Keď sa už ale bremeno všetkého konfliktu veľmi nápadne prikláňalo ku kapitánovi a jeho extrémnosti pokynov, zvyšok posádky prevzalo loď spod kontrolu a podľa predpisov je jasné, že budeme svedkami vojnového súdu. Ten je najstrhujúcejší. Pokiaľ ste teda mali problém s najslabšou - prostrednou časťou dejovej zápletky, kde na vás dýcha americký duch príbehu a priamočiarosť deja, záver vás vyvedie do omylu. Ako nám poodhalia zložité súdne procesy, stálo nejakú tú námahu presvedčiť sudcu o kapitánovej "diagnóze" menejcennosti, paranoje, prudkosti a údajnej neomylnosti. Lenže ten, kto najviac lapil po ňom (šarmantne vyrovnaný MacMurray), on práve vo výpovedi najviac nepresvedčil, čím dostal právnika a hlavného obžalovaného vedúceho spiknutia (Vana Johnsona) do problémov. Napokon posádka "zvíťazila" a kapitán bol trestaný. Pri FINIŠI ale zistíme, ako ľahko je zvaliť vinu na jedného a koľko nečistého svedomia sme vynaložili, LEN NECH MÁME POKOJ. Málokto teda postrehol, že kapitán TIEŽ žiadal pomoc a (pri svojej slabšej chvíľke) bol ochotný vypočuť ostatných pre zachovanie "rodinného zväzku" lode. A ako povedal právnik : "Vy zbabelec napíšete román Vzbura na lodi Caine, predáte milióny a človek, ktorý omnoho rokov viacej slúžil v armáde a nastavoval krk, sedí v "chládku" "... Záverečné symbolické venovanie americkému vojnovému námorníctvo mi tento nevšedný zážitok nijako nepokazil. Keď si spomeniem na 4 možnosti velenia lodi, že sú : "dobré, zlé, podľa predpisov alebo podľa mňa ... a keď splníte to posledné, budeme spolu vychádzať" , neraz ma popadne zamyslený, zneistený, správny i nesprávny pocit pravdy-viny. Fakt odporúčam... Polámte si s tým hlavu vy :). ()

RHK 

všetky recenzie používateľa

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Výborný Bogart - takovou svini kapitána hraje s naprostou suverenitou a přitom s obrovským šarmem. Konflikt mezi posádkou a kapitánem je vylíčen velmi napínavě, povahy se projeví nejen během hurikánu, ale hlavně po něm. Film je už barevný, s dokonalou kamerou (např. loď zmítaná v bouři). Velmi silné drama, doporučuji. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=3CIIX3Ndxlg&feature=related ()

Reklama

Han22 

všetky recenzie používateľa

Hned když jsem si četl obsah mě napadlo, že to bude Bounty převedená do moderní doby a víceméně jo. Každopádně i tak je to kvalitní válečné drama z jedné lodě, akorát tomu chybí pořádný hrdina. Na pozici těch kladných jsou totiž tři lidé - mladý praporčík se svým tuctovým vztahem, zbabělý rádobypsychiatr a pochybovač, který se nakonec ujme vzpoury. Ovšem postava kapitána Queega stojí za to - paranoidní pedant, který má pocit, že jsou všichni proti němu a který se vyžívá v řešení banalit (vystrčené košile, krádež jahod) a peskování posádky, ale když přijde na velení, je zbabělý a neschopný. Troufám si říct, že takhle netypického a nesympatického Bogarta jsem ještě neviděl. Každopádně na rok vzniku je tu solidní výprava, celá scéna bouřky je parádní, nechybí výborné zakončení u soudu a hořký dovětek právníka ve výborném podání José Ferrera. Výborná záležitost a válečný film roku 1954. ()

Kragujevac 

všetky recenzie používateľa

V tom filmu je naprosto všechno: romantika (i když ta je trochu na obtíž), krimi, drama, válka dokonce i trocha psychologie. Je to pecka a mě se to celkem líbilo. Humphrey Bogart předvedl exceletní výkon. Jen ta příšerně uslintaná romantická vložka mi lehce kazila dojem. Jinak klasika ve svém žánru, které se vyplatí dát šanci. ()

zdeny99 

všetky recenzie používateľa

Zpočátku divácky průměrná podívaná o zvláštní lodi, která snad ani nemá co dělat ve válce. Není to tím, že nebyla bojová ani letadlová, nýbrž že byla tažná. Jde o to, jak ji popisoval dřívější kapitán, že je to kocábka, na které nic nefunguje. Jak tedy mohla se zúčastnit války, vždyť by byla hned potopena. Po příchodu nového kapitána Humphreye Bogarta se to ovšem zlepší. Z počátku to vypadá jako na válečné lodi, atmosféra graduje, ale potom už Bogart všecko přehání a vrcholem je bouře, kdy totálně nezvládá velení. V tu chvíli to bylo na pět hvězdiček. Jenže poslední půlhodina byla u soudu a to už byla klasická soudní hádavá nuda. [516. hodnocení, 40. komentář, 73%] ()

Galéria (77)

Zaujímavosti (14)

  • Úvodní scéna se odehrává před losangeleskou Royce Hall University of California. (Terva)
  • Protagonista Lee Marvin se pro své válečné schopnosti stal během natáčení neoficiálním poradcem. (Terva)
  • Jedná se teprve o druhý film Roberta Francise, který však nedlouho po uvedení filmu 31. července 1955 zemřel při havárii letadla, které osobně pilotoval. (Terva)

Súvisiace novinky

William Friedkin míří k vojenskému soudu

William Friedkin míří k vojenskému soudu

30.08.2022

Je tomu už dlouhých jedenáct let od doby, kdy legendární oscarový režisér William Friedkin (Francouzská spojka, Vymítač ďábla) natočil svůj zatím poslední hraný snímek Zabiják Joe s Matthewem… (viac)

Reklama

Reklama