Reklama

Reklama

James Farmer mladší popsal texaský Marshall jako "poslední město, které kapitulovalo v občanské válce". Sídlí zde škola Wiley College, ve které profesor Melvin Toslon (v podání dvojnásobného držitele Oscara Denzela Washingtona) vede debatní kroužek během jeho úspěšné sezóny v roce 1936. Jedná se prakticky o první spolek v Americe, ve kterém spolu debatují bílí a černošští studenti. Jejich úspěchy vyústí až v pozvání na národní šampionát na Harvardově univerzitě. Pro čtyřčlenný tým, kde je mimojiné i studentka a velice mladý James Farmer, je připravena zkouška ohněm v podobě debatních témat, jako jsou Jim Crow, sexismus, lynčování davu, zatýkání a výtržnosti, milostné aféry, žárlivost a posluchači státního rozhlasu. (Filmbox)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (127)

MontyBrogan 

všetky recenzie používateľa

Dámy a páni, dôležitý okamih. Prichádza ďalší výborný herec, ktorý nesklamal ani na poste režiséra. Nikdy čo si pamätám, som nevidel film patetický v tak dobrom slova zmysle ako teraz. Nikdy nebol pátos umiestnený tak správne. Ďalšia vec, herecké výkony! Denzel Washington zvykne hrávať rozumné postavy a Forest Whitaker charizmatické. No nikdy nebol Denzel tak rozumný ako tu a Forest natoľko charizmatický. Viem čo si vravíte, nikdy nehovor nikdy, ale prečo keď sa to dá povedať aj v minulom čase? ;) Plus herecké výkony ostatných, boli tiež úctyhodné, aj keď išlo o menej známych hercov, v čom bude mať prsty určite aj režisér, keďže ich k tomu úspešne viedol. The Great Debaters je veľmi sugestívny film a to tiež v pozitívnom slova zmysle. Dokáže motivovať. A svojou slzopudnosťou takmer zlomil aj mňa (a to ja sa väčšinou smejem, keď ľudia píšu do komentára ako plakali). Bol to ďalší film kde sa riešila rasová diskriminácia černochov v americkej minulosti, aj keď zdanlivo iba okrajovo a pri tom veľmi intenzívne. Utvrdil ma totiž v názore, že rasistickí vidláci sú asi rovnaké zlo ako Hitler. Iba menej schopné a inteligentné. ()

Ridick 

všetky recenzie používateľa

princip pribehu stokrat omlety, ale ako vidime, ked je film vo spravnych rukach, da sa pekny kusok vytvarovat. washington v ulohe rezisera je dobry, ale viac sa mi pacil ako ucitel tolson (on je prosto charizma, od neho sa nedaju odtrhnut oci), ktory vedie debatny kruzok. vztahy medzi jednotlivymi postavami nie su nastastie rozvinute, co vsak nie je na skodu, lebo naco vam je romanticka zlozka medzi dvoma debatnikmi, ked mozte dostat slusnu porciu argumentov na dobove temy. film je nadpriemerna a slusna podivana, ale oscara to asi nedostane.... ()

Reklama

teutates 

všetky recenzie používateľa

"Národovec"Denzel opäť prenikol do hístorie a svojím prevedením otvára plno opodstatnených diskusii!Skvelý herecký koncert všetkych zúčastnených-drsný Denzel tak ako Forest(charizma),skvelá výprava a nezabudnuteľná atmosféra!Hlavná dejová opona sa síce pomaly otvára,avšak nával emócií a tlaku zo strany réžie sa nesmierne stupňuje!Rieši sa rasový problém,ktorý v tomto podaní naberá úplne iný smer.Netreba krútiť hlavou,je potreba zamyslieť sa o čo vlastne ide..? ()

kareen 

všetky recenzie používateľa

At' už žehráme na americkou mainstreamovou produkci sebevíc, jedno jim upřít zkrátka nelze. Nikdo neumí tak jako oni vzít nějaké závažné téma, v tomto případě je to právo rasové svobody a rovnoprávnosti a natočit ho tak, že i když je mi úplně jasné, že tak černobíle se to určitě ve skutečnosti neodehrálo a že nám to tvůrci zidealizovali až běda, stejně se neubráním dojetí a takového toho povznášejícího pocitu sounáležitosti s hlavními hrdiny i s jejich bojem za správnou věc. Na to, abych takovým filmům podléhala příliš často, mám už přeci jen něco nakoukáno, ale čas od času, když se snímek nedá nadměrně unést patosem a casting zase jen hezkými tvářičkami bez talentu si něco takového dopřeju bez výčitek moc ráda. ()

Spooner 

všetky recenzie používateľa

Výborný náhled do americké historie v režii Denzela Washingtona. Ten si jednou zase zkusil režii a prokázal, že mu to jde za kamerou minimálně stejně dobře jako před ní. Slušně to odsýpá, atmosférá 40. let je výborná a herci jsou většinou výborní, i když u těch mladších herců by se ještě našli určité rezervy. Celkově ale velká spokojenost a doufám, že se Denzel od režie neodvrátí a brzy natočí další zajímavý film. ()

Galéria (11)

Zaujímavosti (12)

  • Film sa natáčal v Bostone a Cambridge (Massachusetts, USA), Mansfield a Shreveport (Louisiana, USA) a v Palestine a Marshalle (Texas, USA) od 13. mája 2007. (Arsenal83)
  • Skutočný tím Wiley College sa preslávil tým, že za 15 rokov prehral len 1 diskusiu zo 75. (Arsenal83)
  • Film sa zvyčajne stretol s pozitívnymi recenziami, avšak v Detroit Free Press napísali, že film je natočený účelovo s ohľadom na možné ceny: „Seriózni filmoví diváci, najmä tí, ktorých priťahuje agresívna oscarová kampaň, pravdepodobne zistia, že balík bude nádherne zabalený, ale intelektuálne prázdny.“ (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (viac)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (viac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené