Reklama

Reklama

Oblečen na zabíjení

  • USA Dressed to Kill (viac)
Trailer

Obsahy(1)

V hitchcockovském stylu rozehrává režisér Brian De Palma nervy drásající thriller o tajemném zabijákovi pohledných žen. Kate Millerová, která trpí v manželství s bezohledným Mikem, dá na radu svého psychiatra Dr. Elliota a začne flirtovat s neznámým mužem. Posléze je brutálně zavražděna ve výtahu. Jediným svědkem zločinu je mladá prostitutka Liz, policie jí však nevěnuje pozornost. Bezcitný zabiják už o ní ale ví... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (168)

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,...A PREČO BY STE NIEČO TAKÉ ROBILA?" ,,KVÔLI TEJ VEĽKEJ HRČI VO VAŠICH NOHAVICIACH." __ De Palmov réžijný štýl je natoľko svojský a nezameniteľný, že skúsenejší filmový divák by ho v prípade nepozretia si úvodných titulkov časom beztak rozpoznal. Napriek tomu obdiv k ,,Majstrovi a svojmu učiteľovi" je natoľko silný, že De Palmovu snahu vzdať poctu predovšetkým ,,Vertigu" a ,,Psychu" je možné chápať skoro ako prejav chlapčenského nadšenia nad realizáciou vysnívaného projektu. Odkaz na ,,Vertigo" je badateľný najmä v toľko ospevovanej scéne v galérii a to, ako v rámci použitia skrytých symbolov, tak aj vo vášnivej hudbe Pina Dinaggia snažiaceho sa docieliť patričných parametrov soundtracku Bernarda Herrmanna. ,,Psycho" zase na diváka kričí z dramatických scén v sprche alebo vo výťahu a napokon tiež v záverečnom determinovaní motívu páchateľa, čo v prípade oboch filmov pôsobí trocha nadbytočne. Zvlášť zaujímavým prvkov je snová atmosféra vinúca sa celým filmom. Svoje pomyselné vrcholy má hneď v úvode a závere a De Palma ňou trocha lišiacky a tiež trocha kostrbato zakrýva necenzúrované scény zo sprchy, ktoré si predtým vyskúšal v úvode ,,Carrie". Nesnaží sa však o explicitnú nahotu, ale deviantné sexuálne dusno vychádza (príhodne) z dekadencie obdobia, v ktorom bolo dielo vytvorené. Caine ako psychiater otvorene a bez hanby kladúci otázky intímneho charakteru a zároveň (pomerne ľahko odhaliteľný) ,,muž dvoch tvárí", známy predtým prevažne úlohami noblesných gentlemanov môže pôsobiť ako chybne obsadený. Rozpor v stvárnení nielen jeho postavy, ale tiež v prípade Nancy Allen a réžie dokladajú nominácie na Zlatú malinu a zároveň iné prestížne ocenenia . Každopádne zostalo na škodu, že premiéry filmu sa už ,,Majster" nedožil, pretože jeho reakcia na daný výtvor by bola isto najzaujímavejšia zo všetkých iných diel vzdávajúcich mu poctu. (1124. hodnotenie, 121. komentár k filmu) ()

ClintEastwood 

všetky recenzie používateľa

Perfektní De Palmova variace na Hitchcocka, který shodou okolností zemřel v den, kdy snímek Oblečen na zabíjení přišel do kin a oblíbená podívaná všech feministek. Je to uhrančivý, sexuální thriller s hororovou atmosférou a výborným hereckým obsazením (září především Michael Caine a Angie Dickinson). Nezapomenutelné jsou pak zejména mistrovsky natočené scény ve výtahu, v metru či v galerii, ale celý příběh jako celek je dobře zpracovaný a kdo ho ještě neviděl, ať to rychle napraví. Stojí to za to. ()

Reklama

Topco 

všetky recenzie používateľa

De Palma: „jeho tretí Hitch“ a pocta Psychu. Môj obľúbený režisér s výrazným štýlovým cítením vzdáva po Okne do dvora (Sisters, 1972) a Vertigu (Obsession, 1976) poklonu aj Hitchcockovmu najslávnejšiemu filmu. De Palma má len ten problém, že jeho počiny už dnes pôsobia naivne a tie Hitchove sú nesmrteľné (a robené s nadhľadom). Ak však príjmeme možnosť, že tieto variácie ("štylistické cvičenia") boli robené zámerne povrchne a naivne, dajú sa užiť ako zábavná pocta nadšenca svojmu vzoru. ()

jojinecko 

všetky recenzie používateľa

Normálne som niekedy nevedel, či to má byť pocta alebo fraška...OK,určite pocta - v "hitchovosti" je De Palma výborný a má napozerané. Vtip je v tom, že pointu odhadne nadpriemerne znalý divák už podľa spoilerového nešťastného názvu a keď nie vtedy, tak minimálne v polovici je jasné snáď všetko a už sa len čaká na potvrdenie. Dressed to Kill má svoje svetlé momenty, ale pôsobí tak neskutočne naivne, až to bolí. ()

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa

"Jsem dívka v tomto mužském těle a vy mi nepomáháte dostat se ven." Když se něco dere na povrch, tak by tomu neměl žádný psychiatr bránit. Já tedy problémům transsexuality moc nerozumím, ale příliš mě nebavily. Nejhorší to bylo do chvíle první vraždy, protože to byla ohromná nuda, kterou kupodivu nedokázalo rozehnat ani nahé ženské tělo a venčení koziček s bobrem. To je velké umění, protože něco takového mne nudilo asi poprvé v životě. Následné honění vraha je už mnohem lepší, neboť má spád, napětí a na ženskou nahotu se naštěstí stále nezapomíná. Mě přitom bavil zarputilý vynálezce Peter, svůdná Liz a samozřejmě oplzlý detektiv Marino, jehož nezájem o případ byl jako vystřižený ze života. ()

Galéria (58)

Zaujímavosti (21)

  • Premiéra proběhla 25. 7. 1980 v 660 amerických kinech a během pouhých 19 dnů činil výnos na tržbách 15 milionů amerických dolarů. (Zetwenka)
  • Scénář původně napsal Brian De Palma podle článku "Cruising" od Geralda Walkera, ale nezískal práva potřebná ke zfilmování. Toho se ujal William Friedkin a natočil s Al Pacinem film Na lovu. De Palma nicméně některé prvky použil i v tomto snímku. Jak Oblečen na zabíjení, tak i Na lovu se kvůli kontroverznímu obsahu setkaly se smíšenými reakcemi diváků. (MrCreosote)
  • Režisér si vysloužil kritiku za napodobování tzv. slasher movie. (Zetwenka)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (viac)

Reklama

Reklama