Reklama

Reklama

Útek zo Sibíri

  • Česko Útěk ze Sibiře (viac)
Trailer

Útek bol iba začiatok. Jeden z najsilnejších skutočných príbehov o ľudskej vôli a túžbe po slobode bol nakrútený podľa knihy Slawomira Rawicza a popisuje útek skupinky väzňov z ruského gulagu v roku 1940. Utečenci sa vymania z neľútostnej sibírskej zimy, prejdú oblasťou jazera Bajkal a prekročia Transsibírsku magistrálu. Pred sebou však majú omnoho krutejšie skúšky ľudskej odolnosti a vôle – púšť Gobi, prechod cez Himaláje a Tibet. Zachránia sa až v Indii na americkej vojenskej misii po 6.500 kilometroch strastiplného putovania.
V roku 1940 utečie medzinárodná skupina väzňov z ruského gulagu a putuje okolo jazera Bajkal do Mogolska, púšťou Gobi cez Himaláje do Tibetu, aby sa napokon ocitla na slobode v Indii. V sedemčlennej skupine sú traja Poliaci, Juhoslovan, Američan a Rus, ktorý z lágra utiekol kvôli dlhom. Utečenci sa vymania zo zovretia neľútostnej sibírskej zimy, prejdú oblasťou Bajkalského jazera a prekročia Transsibírsku magistrálu. Čoskoro zomrie poľský mladík a pridá sa k nim mladučká Poľka Irena. Vodcom utečencov je poľský dôstojník Janusz, ktorý sa zbližuje so starším Američanom, inžinierom Smithom. Utečencov čakajú ďalšie kruté skúšky ľudskej odolnosti a vôle, púšť Gobi, prechod cez Himálaje a Tibet. Zachránia sa, až keď zdolajú celkovo šesť a pol tisíc kilometrov a ocitnú sa na americkej vojenskej misii v Indii. Pre Poliaka Janusza sa však jeho "cesta späť domov" skončí až oveľa neskôr - po páde režimov vo Východnej Európe v roku 1989. (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (23)

  • Kvôli nevypočítateľnému počasiu bol v štúdiu umelo postavený hustý les, v ktorom bolo natočených niekoľko scén. (ZdenoLo)
  • Peter Weir dal (v Bulharsku) postaviť pracovný tábor v skutočnej veľkosti. (gogo76)
  • Tesne pred natáčaním scény s piesočnou búrkou prišla búrka skutočná, ale pre jej veľkú silu sa nakrúcať nedalo. (gogo76)
  • Ed Harris (Smith) rád trávil čas pri natáčaní osamote, takže sa často stávalo, že ho musel nejaký asistent hľadať v lese. (gogo76)
  • Pri natáčaní scény sťahovania losa z kože to Colin Farrell (Valka) a Jim Sturgess (Janusz) po zastavení kamery dokončili a zviera kompletne stiahli. (gogo76)
  • Dôvod, prečo hlavná postava Janusz nie je pomenovaná po autorovi knihy (Sławomir) je, že pátranie režiséra Petera Weira a producentov po pravde v pozadí príbehu vyvolalo vážne podozrenia, že si autor príbeh iba privlastnil. (Ernie_13)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali jen 2,7 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 24,1 mil. (NIRO)
  • Roku 2009 polský veterán Witold Gliński přišel s tvrzením, že Rawiczův příběh je pravdivý, ale že se stal jemu samotnému. Jeho verze je však zpochybňována z více zdrojů. (Hawaj)
  • Rupert Mayne, britský tajný agent, který v době války sloužíl v Indii, roku 1942 zpovídal v Kalkatě tři muže, kteří tvrdili, že utekli ze Sibiře. Bohužel už si nevzpomněl na jejich jména. (Hawaj)
  • Celosvětová premiéra snímku proběhla 3. září 2010 na Telluridském filmovém festivalu. (Varan)
  • Sławomir Rawicz, polský důstojník zatčený ruskou NKVD, sice ve své knize tvrdí, že roku 1941 spolu se šesti spoluvězni utekl ze sibiřského gulagu a došel pěšky 6 500 km přes poušť Gobi, Tibet a Himaláje až do tehdy britské Indie. Roku 2006 však britská BBC zveřejnila reportáž založenou na sovětských záznamech a na tvrzeních samotného Rawicze, že byl vlastně propuštěn roku 1942 na základě všeobecné amnestie pro Poláky v SSSR a následně převezen přes Kaspické moře do uprchlického tábora v Íránu a že jeho útěk do Indie se ve skutečnosti nekonal. (Hawaj)
  • Snímek je natočen na motivy knihy "Dlouhé putování", kterou autor Sławomir Rawicz údajně napsal na základě vlastních vzpomínek na útěk z ruského gulagu z roku 1941. Velká část minipříběhů a scén z tábora ale byla převzata z díla "Kolymské povídky" od Varlama Šalamova. Příkladem jsou scéna s vraždou pro svetr při hraní karet, která byla inspirována povídkou "Na sekeru", zbavování se vší z oděvů, jež má původ v části "Suchý příděl", vyprávění románů za chleba a ochranu, pocházející ze "Zaklínače hadů", či falešné lákání k útěku dle "Kondenzovaného mléka". (fmash)
  • Janusz (Jim Sturgess) tvrdí, že nepodepsal doznání. Taková věc je ale velmi nepravděpodobná, protože ti, kteří jej nepodpsali, byli většinou jednoduše zastřeleni. (ČSFD)
  • Ve scéně, kdy Janusz (Jim Sturgess) s ostatními zjistí, že má Valka (Colin Farrell) na prsou vytetované Lenina a Stalina, jim Valka odsekne, že to byli velcí muži. Trestanci se tehdy takto skutečně nechávali tetovat, aby nemohli být střeleni do prsou. Znehodnotit tvář Lenina nebo Stalina bylo totiž protizákonné. (ČSFD)
  • V rámci příprav na roli se většina herců v lednovém zimním počasí zúčastnila táboření, které koordinoval Cyril Delafosse-Guiramand. Protagonisté dostávali individuální lekce přežití obsahující specifické dovednosti, které jejich postavy musely ovládat, ať už se jednalo o stahování zvířat z kůže, kladení pastí, stavbu provizorních přístřešků nebo rozdělávání ohně. (Taninaca)
  • Herečce Saoirse Ronan (Irena Zielińska) bylo v době natáčení pouhých 16 let. (Greg)
  • Snímek 1. 4. 2011 zakončoval filmový festival Febiofest, a to za osobní účasti Petra Weira, který se o den později zúčastnil i premiéry v Lucerně. (Coldrex)
  • Z míst, kde se má příběh odehrávat, se ve skutečné oblasti natáčela jen závěrečná Indie. Ostatní části filmu vznikly především v Bulharsku a Maroku. (Coldrex)

Súvisiace novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (viac)

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (viac)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (viac)

Weir vypátral své uprchlíky

Weir vypátral své uprchlíky

10.01.2009

O projektu Petra Weira The Way Back už z našich novinek víte, že půjde o drama inspirované memoáry Poláka Slavomira Rawicze, který v roce 1942 uprchl z mrazivého sibirského gulagu a s několika… (viac)

Reklama

Reklama