Reklama

Reklama

Plamen a Citron

  • Dánsko Flammen & Citronen (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Kodaň, 1944. Dánsko je okupováno nacistickým Německem. Plamen a Citrón jsou dva bojovníci hnutí odporu pověření likvidací dánských informátorů Gestapa. Později přijímají rozkaz od svého velitele zabíjet také Němce. Ale když je Plamen pověřen zabít svou milenku Ketty, záhadnou stockholmskou kurýrku, začíná pochybovat o svém úkolu a snaží se zjistit, kdo Ketty ve skutečnosti je. V boji za svobodu jsou najednou všechny strany šedé a pomalu přestává být jasné, kdo je přítel a kdo protivník. Natočeno podle pravdivých událostí. (lenuse)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (122)

vander19 

všetky recenzie používateľa

Výborný snímok natočený škandinavskovskou precíznosťou a pritom s výborným hereckým osadením. Je to skôr partizánsky film ako vojnový. Mňa ako fanúšika oslovil, aj keď je otázne koľko z toho bolo čerpané z reálu a koľko si scenáristi vymysleli. Trochu inak ako som bol zvyknutý som v tomto filme vnímal Madsa Mikkelsena. On mi prišiel ako tak mierne vystresovaný (tak niet sa čomu čudovať, aké mal povolanie), pritom mi vždy príde ako kľudas čo vytiahne nôž a narobí masaker ako mäsiar na bitúnku. ()

MrPierc 

všetky recenzie používateľa

Temná realistická podívaná pod pokličku dánského odboje. Dva popravčí odboje zjišťují, že ne všichni odsouzení jsou škůdci státu. Velmi pomalý děj a temné počasí dodává depresivní nádech během celého filmu. Beznaděj, vidina nekončící války. Herci hráli všichni velmi civilně bez přehrávání a to velmi utvrzovalo ve skutečnosti příběhu. Ve válce jde především jen o vlastní zájmy. ()

Reklama

Wormboy 

všetky recenzie používateľa

Film o tenkej hranici medzi zmanipulovanym, nechcenym terorizmom a cielenou odbojovou cinnostou je formalne slusny, obsahovo zaujimavy, no vnutorne chladny ako pohlad skveleho Madsa Mikkelsena. Ani kuskom nezachadza do vod nezelaneho pseodohrdinstva, ci patetizmu, ani okamih nenudi, no napriek svojim kvalitam mi jeho vnutro ostava zahalene. 3,5/5* ()

lenuse 

všetky recenzie používateľa

Na motivy skutečných události.... Tak nějak to připomínalo bratry Mašínovy. Hlavní hrdinové také stříleli takřka hlava nehlava, ale byly to čisté duše.... Otázka je, do jaké míry se dá zpracování Ole Christiana Madsena věřit. Historická fakta v tomto ohledu příliš neznám. U režisérova posledního filmu Praha jsem trochu nadskakovala na židli. Tam mě jeho "přetvoření" reality docela dráždilo.... Kdo by byl na pochybách, že se točilo v Čechách, dočká se jasného důkazu.... Z úst komparsistů zazní věta: "Tak dobrý." Chybka se vloudí. Nudný ten film ale rozhodně není.... A Stine Stengade, která po natáčení filmu En Kærlighedshistorie opustila kvůli Ole Christianu Madsenovi manžela, opět v hlavní ženské roli.... ()

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Plamen pálí po kolaborantech i nacistech, za špatnýma ženskýma a jedno cígo za druhým. Citron se tváří kysele, když zvrací, kříží cestu cyklistům, úkoluje milence své ženy a propadá pocitům viny.. Proslulé duo dánských odbojářů ve víru pochybností, zrádných úmyslů, morálních dilemat a nezvratných rozhodnutí. Když už je to po stránce emocí jako psí čumák, mělo to logicky vládnout na noirovém poli procedurálnosti, ale bohužel, nestalo se (navzdory inspiraci Melvillem). Citrus Mads tradičně zralý, rudému grepu Lindhardtovi k tomu ještě něco schází. A to vedle něj ležela v regále se skandinávským ovocem i dvojnice Simony Postlerové.. ()

Galéria (28)

Zaujímavosti (9)

  • Prevažná časť natáčania prebiehala v Dánsku, ale taktiež aj v Nemecku a Českej republike. (MikaelSVK)
  • Téměř každou cigaretu, kterou ve filmu uvidíme, zapálil Flame. (Othello)
  • Alternatívnymi názvami snímky boli aj názvy Flame and Citron: The Nazi Assassins či The Flame and the Lemon. (MikaelSVK)

Súvisiace novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (viac)

Reklama

Reklama