Reklama

Reklama

Lietajúci Škót

  • Česko Létající Skot (viac)

Biografická dráma, nakrútená v britsko-nemeckej koprodukcii, vychádza zo skutočného životného príbehu škótskeho cyklistu Graema Obreeho, ktorý v roku 1993 ohromil celý športový svet. Ako nezamestnaný amatér totiž prekonal svetový hodinový rekord na vlastnoručne skonštruovanom bicykli, ktorý zostavil zo železného šrotu. Graem, ktorý vyrastal v Ayrshire, bol vždy bojovník. Ale keď skrachoval jeho obchod s bicyklami, nemal peniaze ani sponzorov na to, aby si splnil svoj sen a mohol sa prihlásiť sa do svetovej cyklistickej súťaže. Napriek tomu sa nevzdal a nakoniec sa mu podarilo dostať sa na preteky do Nórska. Tým ale jeho osudový príbeh o nezlomnej ľudskej vôli ešte len začal... (RTVS)

(viac)

Recenzie (58)

Aluska88 

všetky recenzie používateľa

Nikterak dramatickým způsobem zpracovaný "životní příběh" slavného cyklisty. Létající Skot se pohybuje spíše v poklidných, příjemných vodách, s občasným zašploucháním amerického patosu a otřepaných, papírem šustících frází. Jonny Lee Miller je sympaťák, ale jinak mě svým výkonem moc neohromil. Brian Cox tradičně skvělý. Obsažný dialog, který vede Brian s Jonnym kdesi u vody mi byl pocitově více než blízký. Ale Billy Boyd... ten roztomilý, rozkošný a nevinně působící malý chlapík dokázal s klidem zastínit i tu hlavní bicyklistickou hvězdu:) Pipin shodil kudrnaté vlásky, oddechl si po cestě "tam a zase zpátky" a vydal se trénovat svého kamaráda. Možná aniž by tušil, kolika lidem se ve filmu bude líbit více on, než závodník Graem Obree. Mně rozhodně:) ()

RomanHyde 

všetky recenzie používateľa

Grahama Obreeho si velmi dobře pamatuji z jeho závodní kariéry, kdy působil jako exot. Člověk jenž si vyrobí kolo z pračky a pak na něm překoná rekord v hodinovce v absolutně necyklistické poloze , člověk jemuž světová cyklistická asociace házela klacky pod kola a do loukotí, a člověk který nastoupí k silniční časovce na mistrovství světa s jedním převodem (to už ve filmu nebylo obsaženo), takový člověk si rozhodně zaslouží film o sobě. Jsem rád že byl natočen a že Graham Obreee nezůstal zapomenut. I tato doba má své hrdiny a nemusí to být přeplácení fotbaloví kašpárci. ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

S termínom Lietajúci Škót som sa stretával zatiaľ len v F1 v súvislosti s Jackiem Stewartom, vidím však, že aj na iných galuskách sa dá lietať. Inšpiratívne v tom ohľade, že amatér sa bez dopingu môže dostať medzi top športovcov, ktorí zvyčajne na tom dopingu sú, hlavne medzi cyklistami.  A to na mechanizme zloženom zo šrotu a častí pračky. Čo len potvrdzuje, akými zázračnými strojmi tie práčky sú, veď hodnoverné médiá už dlho píšu, ako Rusi kradnú na Ukrajine práčky a robia z nich iránske drony. Skratkovito povedané, samozrejme. Film je Obreeho oslavou, hoci poukazuje na jeho maniodepresívne stavy, avšak nie dostatočne. V skutočnosti to nebolo také ružové, ako sa ukazuje - fandiaca, verná manželka a tak. Vraj jeho stavy boli také zlé, že život s ním bol pre ňu peklom. Tých pokusov o samovraždu bolo tiež viac. No a nakoniec sa ukázalo, že bol homosexuál (priznaný od roku 2011). Ale chápem, že sa chcelo ísť po pozitívnej linke. ()

alpeew 

všetky recenzie používateľa

Příběhů vypovídajích o neuvěřitelné touze překonat sama sebe v nejrůznějšíxh sportovních odvětvích není nikdy dost. Příběh cyklisty Graema Obree, který se z chudinských poměrů a bez bohatých sponzorů pouze jen a jen vlastní urputností a disciplínou (až neskutečnou) dostal na špici světové cyklistiky je jedním z nich. Přesto v jeho životním příběhu je ještě cosi navíc, Obree je takový Burt Munro (V zajetí rychlosti) kombinovaný s Čistou duší, protože denodenně čelí svým běsům, které jej od dětství přivádějí až na hranici beznaděje a zoufálství ba přímo na hranici života a smrti - trpí schizofrenií, s kterou se s ní nikdy - přinejmenším ne do překonání světového rekordu a získání titulu mistra světa - nikterak neléčil. Škoda, že se tento film v našich kinech neobjeví - rozhodně by byl přínosnější než všechny násilné kriminálky, thrillery apod. ()

Slartibarkfast 

všetky recenzie používateľa

Byl to docela povedený snímek ze zákulisí života jedné cyklistické legendy. Zajímavý, poutavý, uvěřitelný a nesmírně zdlouhavý. Bavil jsem se, neboť filmy ze sportovního prostředí mám rád. Tady se ale nějak nemohu rozhodnout mezi 3* a 4*. Britský styl filmování je totiž mnohdy docela toporný a člověk k němu musí najít svou cestu, stejně jako tady. Nakonec budu přeci jen přísnější, neboť film podle skutečného příběhu píší dějiny a ne scénárista a na tomhle nebylo moc co vymýšlet. Herecké výkony byly uspokojivé, hudba obstojná. Je to takových pěkných 70% ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (5)

  • The Seattle Times ocenili Millerov herecký výkon a označil ho za „obrovsky sympatického a príťažlivého“ v role Obreeho. Tiež ocenili "skvelú vedľajšiu rolu", ktorú stvárnil Brian Cox. (Arsenal83)
  • Vo filme sa mal objaviť David Tennant, ale kvôli neustálym posúvaniam termínov z toho nakoniec zišlo. (Arsenal83)
  • Natáčanie filmu sa začalo 7. júla 2006 a skončilo 4. septembra 2006. Film sa natáčal prevažne v Galstone, East Ayrshire a Glasgow v Škótsku a na velodrómoch v Nemecku, ktoré zastupovali krajiny ako napríklad Kolumbia, Francúzsko a Nórsko. (Arsenal83)

Reklama

Reklama