Reklama

Reklama

Neznáma Antarktída

všetky plagáty
Trailer 2

Obsahy(1)

Prvý deň bezvetria. Zradné slnko svieti nepretržite deň i noc. V ušiach desivé ticho. Priteká zovšadiaľ, doslova bolí. A zima. Bolí taktiež. Ozajstná až nepredstaviteľná. Všade, kam oči dovidia, nedozierna biela púšť. Sneh a obloha. Nič iné len dve farby: biela a modrá. A hlavne – čisto. V hlave, pod nohami i navôkol. Neprenosná skúsenosť. Dvadsaťštyri miliónov štvorcových kilometrov ľadu a oni – sami, kdesi uprostred najchladnejšieho kontinentu. Rozhodli sa, že pôjdu pešo od hraníc antarktického kontinentu až na jeho najvyšší bod. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (19)

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Novinského hudba podfarbuje ticho. Cinkavé zvuky rezonujú v obraze, ktorý sleduje piatich ľudí šlapajúcich cez nehostinné a opustené územie Antarktídy. V hlave sa mi vynára obraz Carpenterovej Veci. Nikde ani náznak života. Jediné čo spája hrdinov so svetom sú rádiové správy. Práve tento prvok obohacuje film o nový rozmer. Sledujeme totiž ako svet, ďaleko od hlavných hrdinov funguje. Stále je plný problémov, katastrof, prevratov a terorizmu, zatiaľ čo hrdinovia tohto filmu, bojujú s chladom a tichom, ktoré je všade prítomné. Ďalšia z expedícií, ktoré posúva hranice poznania človeka ďalej. Aj napriek tomu, že sa počas cesty nič nedeje - rozhodne sa to nedá porovnať so 118 dňami v zajatí ľadu, kde boli ľadové medvede a topenie sa ľadu na dennom poriadku, má film tempo - umocnené strihom, a výpovednú hodnotu - umocnená prázdnotou, ktorá ho robí zaujímavým. Ako divák rozmýšľate nad odvahou a silou týchto ľudí, ktorý dokazujú sami sebe, čo všetko dokážu. Na tomto stavajú Barabášové filmy a je to obsiahnuté aj tu. Keď lietadlo odlieta s tohto neobjaveného kontinentu a my sledujeme biele pláňe, rezonuje v nás zvláštny pocit dosiaľ nevídaného. Neklamný znak že film splnil svoj účel. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Nemali sme peniaze, tak tam poďme pešo. (Toto zahlásil jeden z účastníkov expedície.) Na to, v akom extrémnom prostredí sa to všetko odohráva, má film pomerne málo šťavy. Bude to tou belobou zo všetkých strán, chodením, ťahaním saní a to všetko dookola. Na najvyšší vrchol Antarktídy sa už Barabáš nevybral, takže odtiaľ filmový materiál nie je. O niečo viac ma zaujal dokument o dokumente zo série Dialóg s planétou o výpravách k pólom, ktorý nasledoval. ()

Reklama

klerik 

všetky recenzie používateľa

Po sklamaní z TEPUY som konečne zažil tú správnu dobrodružnú triašku... Tento film sa tak trochu prvoplánovane tvári ako niečo viac s posolstvom, ale v konečnom dôsledku som všetky tie nadnesené vety a rádiové záznamy o globálnych problémoch vo svete zhltol a dokonale som si túto výpravu užil. Barabáš to so snehom vie...__Na druhé pozretie mi už trochu vadilo, že chýba viac materiálu... ()

jojinecko 

všetky recenzie používateľa

Nádherné scenérie a RESPECT všetkým, ktorý sa na neprebádaný terén vybrali...Avšak pozerať 45 minúť na ľad a sneh bez väčšej dynamiky je predsa len trochu veľa (u fantastického 118 dní v Zajatí Ľadu by som vydržal aj tri hodiny!!!). Prvý krát sa u skvelého Barabáša dá hovoriť o väčšej nude, "oživenie" o rádiové správy nepovažujem tak isto za najšťastnejšie... ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Škoda, že Barabášove dokumenty sú také krátke, pretože by mohli ukázať divákovi viac z prežitých dobrodružstiev v nepoznaných lokalitách najatraktívnejších miest na svete. Z miest, kam predtým ľudská noha nevkročila a kde panenská príroda stále čaká na odhalenie pred ľudským okom. Krásna príroda, skvelé dobrodružstvo pred obrazovkou, pri ktorom som túžil aj ja zažiť niečo podobné. 85%. ()

Galéria (12)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené