Reklama

Reklama

Letecké katastrofy - Season 12 (2012) (séria)


Smrť prezidenta (S12E10)

(epizóda)
  • Česko Smrt prezidenta (viac)

Obsahy(1)

10. apríla 2010 sa vládne lietadlo Tu-154M z Varšavy zrútilo pri pristávaní asi 1,5 km od letiska v ruskom meste Smolensk. Pri nešťastí zahynul poľský prezident Lech Kaczyński s manželkou Mariou. Medzi ďalšími obeťami boli guvernér Poľskej centrálnej banky Slawomir Skrzypek, hlavný veliteľ poľskej armády Franciszek Gagor, prezident Inštitútu národnej pamäti Janusz Kurtyka, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Andrzej Kremer, ombudsman Janusz Kochanowski, mnoho poslancov Sejmu a Senátu, hlavní velitelia ozbrojených síl a veľa ďalších osobností poľského politického, vedeckého a vojenského života. Celkovo bolo na palube 96 osôb. Piloti dostávali početné informácie o nedostatočnej dohľadnosti a hustnúcej hmle v Smolensku, ktorá bráni pristátiu. Dispečer riadenia letovej prevádzky im odporúčal pristáť na niektorom záložnom letisku, buď v 320 km vzdialenom Minsku alebo v 350 km vzdialenej Moskve. Kapitán lietadla Arkadiusz Protasiuk však toto odporúčanie nerešpektoval. Stroj riadený autopilotom letel hmlou vo výške niekoľkých desiatok metrov v ústrety postupne sa zdvíhajúcemu svahu. Lietadlo však začalo prudko klesať a lámalo tenšie konáre na stromoch. Keď sa ľavé krídlo stretlo s hrubým kmeňom brezy, došlo k jeho deštrukcii a oddeleniu, lietadlo dopadlo tvrdo na chrbát v areáli letiska asi 150 m vľavo od osi pristávacej dráhy. Pri dopade sa odlomila chvostová časť, došlo k úplnej deštrukcii trupu a na niekoľkých miestach k vznieteniu. Trosky boli rozptýlené na ploche s dĺžkou niekoľkých sto metrov. Bezprostrednou príčinou nehody sa javí nedodržanie predpísaných postupov pre konečné priblíženie, parametre a vybavenie letiska, možné zlyhanie výškomeru lietadla, desiatky zapnutých mobilných telefónov na palube, narastajúci stres pilota, jeho nedostatočná skúsenosť a znalosť správania sa lietadla, u ktorého za istých okolností dochádza k výraznej strate výšky. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (3)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Vyšetrené je to dostatočne už desať rokov. Zlý pilot, veľký tlak na posádku, otrasné počasie, letisko z praveku a dispečink nič moc. No aj tak dnes Poliaci vyťahujú, že za tým bol asi Putin... ()

Sa.sa 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Další chyba pilotů, kteří ignorovali výstrahy před blízkosti terénu což bylo šílenost při letu v mlze bez žádné viditelnosti země... :((( Neuvěřitelné bylo to, že to byli piloti prezidentského speciálu..! Navíc byl v kokpitu člen prezidentského doprovodu v rozporu s předpisy ... :((( Důvod nehody: chyba pilotů byla prokázána a i doložena ve zprávě o nehodě... Holt smutný, ale drsná realita.. ()

Reklama

yntelygent 

všetky recenzie používateľa

Bola by to vcelku bezna nehoda,kde piloti a pozemna kontrola narobili tolko fatalnych hrubych chyb,ze by bol zazrak , keby to lietadlo nespadlo...vadi mi to nasledne spolitizovanie udalosti....Rusi sice maju na konte dost preslapov,rovnako ako aj USA,ale obvinovat Rusko z kazdeho nestastia co sa stane je uz trapne.... ()

Galéria (12)

Reklama

Reklama