Reklama

Reklama

Letecké katastrofy - Season 12 (2012) (séria)


Výstraha pred tajfúnom (S12E03)

(epizóda)
  • Česko S tajfunem v patách (viac)

Obsahy(1)

31. októbra 2000 o 15:17 štartoval z letiska Changi Airport v Singapure let č. 006 spoločnosti Singapore Airlines, ktorý mal namierené do Los Angeles s medzipristátím v Taipei na Taiwane. A práve tam sa jeho cesta predčasne a tragicky skončila. Taiwanské hlavné mesto Taipei totiž zasiahol tajfún a akoby to nestačilo, Boeing 747-412 navyše začal štartovať z nesprávnej vzletovej dráhy! Pokus o vzlet počas tajfúnu za zníženej viditeľnosti a navyše z cudzej, obsadenej dráhy sa nemohol skončiť inak než totálnou katastrofou. Lietadlo vo veľkej rýchlosti sa už-už odliepalo o zeme, keď narazilo do iného malého lietadla na dráhe, vzbĺklo, narazilo do budovy a rozbilo sa na mnoho častí. Zo 179 pasažierov na palube lietadla zahynulo 83 ľudí. Vyšetrovatelia boli šokovaní, ako možné, že v dnešnom svete plnom kontrolných mechanizmov a bezpečnostných opatrení môže obrovské dopravné lietadlo havarovať dokonca priamo na vzletovej dráhe, pričom počas jeho štartu si vôbec nikto neuvedomil, akú strašnú chybu piloti urobili. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (3)

Sa.sa 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Tak příčinou nehody byla špatná vzletová dráha :( Místo 5L odbočili na 5R kde probíhají práce na dráze a stojí tam stroje... No hezké, ale alespoň oba piloty vyhodili z práce, i když je to docela málo, když 83 lidí umřelo díky její chybě ... Jinak ta úvaha kde máte větší šanci přežití při nehodě byla zajímavá a nakonec vyšlo najevo, že největší je v zadní části letadla, no nevím nevím jestli to pomůže :)))) Nejlepší hláška byla, že máte větší šanci zemřít cestou na letiště než při letu...! ()

Piri

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Pri takychto serialoch skor clovek komentuje obsah ako prevedenie. Co sa tyka bezpecnosti letiska a vinnika nehody, tak je zaujimave, ze v takom neprajnom prostredi letisko nepouziva infracervene kamery, ktore by jasne aj z veze ukazali, kde lietadlo je. A to plati aj o hmle a comkolvek inom. Je fakt, ze tabulu s oznacenim drahy bolo vidiet. Ale fakt, ze odstavena draha bola osvietena, tak to bola chyba cislo jedna. Navyse letisko dokonca nemalo ani pozemny radar, ako keby boli na rovinke a mali slnecno 10 mesiacov v roku. Ako ale vidiet, ide to sledovat automaticky aj bez IR systemov, ako pocujeme v zavere epizody. ()

Reklama

Bozvav

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Spletli si ranvej, jako fakt? Už jen to, za jakého počasí se chystali vzlétnout je haluz, A to vůbec nemluvím o tom, že v oblasti, kde je takové počasí běžné se dispečeři měli spoléhat na vizuální kontak bez pozemního radaru. Nezajištěná opravovaná dráha, už je jen takovou tou pomyslnou třešničkou na tragickém dortu. Nabízí se otázka, proč se takové chyby opravují, až po průseru? ()

Galéria (10)

Reklama

Reklama