Reklama

Reklama

V Saudskej Arábii dôjde k teroristickému útoku, pri ktorom zomrú desiatky zamestnancov ropnej spoločnosti. FBI vyšle do akcie svoj najlepší tím, vedený energickým agentom Ronaldom Fleurym (Jamie Foxx). Na vyšetrenie celej udalosti majú iba päť dní. Saudskoarabská realita im však uštedrí tvrdú životnú lekciu. Napriek tomu, že nechápu kultúru, v ktorej sú nútení dočasne žiť, a cez neochotu úradov spolupracovať sa im nakoniec podarí zdanlivo nepolapiteľným teroristom dostať na stopu. Otázkou ostáva, či nebude táto teroristická bunka pre štvoricu agentov a pár ich miestnych kolegov príliš veľkým sústom. (TV Markíza)

(viac)

Videá (3)

Trailer 3

Recenzie (617)

POMO 

všetky recenzie používateľa

Technicky solídny a s výnimkou sladkokyslého záveru celkom inteligentný thriller. Na závažnú tému sa tu vsádza rovnako, ako na efektnú, realisticky podanú akciu. Vo finále je ale Peter Berg lepší v akcii. Tiež škoda, že snímka skončí vo chvíli, kedy sa skutočne rozbehne. Divák tak ostáva pobavený, ale nie celkom uspokojený. Časom Kráľovstvo zostárne rovnako ako napr. Krvavá voľba. ()

JFL 

všetky recenzie používateľa

Precizně vystavěný a zrežírovaný thriller s generickou zápletkou, který na jedné straně hodně konvenuje dobové americké geopolitické agendě, ale současně se pokouší propagandistický rozměr maskovat budováním kýčem nasáklých sympatií vůči některým postavám jiných národností. Dokonce si nakonec dovolí i dloubanec pod žebra domnělé morální nadřazenosti a jednoznačným rázným řešením. Ale při tom samozřejmě zůstává čistě v rovině lehce stravitelného mainstreamu, který rozhodně nejde proti srsti. Vyzdvihnout si ale rozhodně zaslouží jednak efektivně budovaný tým hlavních postav, kde každá má svou roli ve vyprávění, a obzvláště pak akce. Na tu si sice diváci počkají až do konce, ale jednak představuje přirozenou kulminaci předchozího dění a rozehraných charakterů, ale především je realizována s vynikající symbiózou dramatické výstavby, topografie prostoru, nervní kamery a rychlého střihu, ale také úžasné fyzické dynamiky. ()

Reklama

Marius 

všetky recenzie používateľa

Staré klingonské príslovie hovorí : Ak uplácaš z hovna umelecké dielo, bude to estetika, ale smrdieť neprestane. Zlí Arabi vyhodili do vzduchu piknikujúcich Nevinných Američanov a preto musia prísť štyria americkí Hrdinovia aby za pomoci Dobrých Arabov zlikvidovali Zlých Arabov. Áno, takto zjednodušene Kingdom pôsobí. Bez ohľadu na to, že i mňa rozčuľuje moderný trend ručnej epileptickej kamery, musím uznať že Berg je fajn remeselník, bohužiaľ sa snaží podať politicky nekorektnú tému politicky korektnou formou. Každopádne je fajn, že sa tu už objavujú aj Dobrí Arabi , hoci sú to len tí, ktorí si uvedomujú, že americká národná bezpečnosť závisí od pravidelných dodávok Saudskej ropy. Tí čo to nejak nechcú pochopiť, resp. nechcú pochopiť, prečo má profitovať z nerastného bohatstva kráľovstva len malá časť obyvateľstva a cudzí národ sú samozrejme Zlí Arabi . Ja už chcem konečne vidieť film, ktorý rozoberá nezjednodušujúcim prístupom príčiny terorizmu , nie jeho následky a ukáže obom stranám rovnako, že bez vzájomnej tolerancie a úcty všetkých majoritných kultúr to táto planéta môže zabaliť. Veta na konci by bola fajn keby sa nedala chápať dvojako. A síce, že v lepšom prípade sme rovnakí, v tom horšom že to neprestane kým jedna strana definitívne nevyzabíja druhú. 4/10 najmä za výborné titulky ()

Adrian 

všetky recenzie používateľa

Na zaciatok otvorene priznavam, ze nepatrim k Bergofilom, resp. nadsene chvalospevy niektorych kolegov nielen z tohto portalu na Bergov rezijny styl su mi zahadou. V mojich ociach aj Kralovstvom Berg (vo filme si strihol i par sekundove cameo) potvrdil, ze je "iba" zrucnym rutinerom, aj napriek pravdepodobne najputavejsim uvodnym titulkom tohto roku. Film nijak nevybocuje z ocakavatelnej trajektorie tak v linii pribehu, ako i v prevedeni akcie. Lenze tam, kde napr. u Bournea (i ked sa pohybujeme v odlisnych zanrovych mantineloch) permanentne rucna kamera viaze s kazdou dalsou akciou moje emocie do pevnejsie zaangazovanej vyvrtky, tam u Berga ostava iba ciste sledovanie scen bez zvysenia tepu. Vyssie napisane mozno brat ako nazor na film optikou bez politickeho kontextu. Ovsem Kralovstvo je typ filmu, kde sa k naviazaniu na sucasny stav vo svete nevyhnete a prave skrz tento kanal si chtiac-nechtiac k filmu vztah vytvorite. V tomto smere predstavuje film jednu z dalsich moznych rozbusiek polarizujuc nazory od "prilis jednostranne a nasilne proamericke" az k "nesmierne autenticke a kruto pravdive bez zjavneho pridrzania jednej ci druhej strane". Moj nazor z tohto hladiska sa pohybuje niekde v strede, vidiac vo filme priblizne v rovnakom pomere prvky obidvoch protipolov, spajajucich sa v nepekny obraz o chorosti nasho sveta nasou vinou. [Kontrolna projekcia] ()

flanker.27 

všetky recenzie používateľa

Na scénáři oceňuju, že vyjma titulkové sekvence (zde měly pochvalné ohlasy projednou pravdu) se celkem vyhýbá politické rovině středovýchodních záležitostí. Pátrání po teroriskech tak zůstává více méně v kriminalistické rovině. film jako takový je napínavý, dobře nasnímaný, ozvučený, děj rychle odsýpá a celé to doprovází dynamická hudba. Potud vpořádku. Ovšem co tolik v pořádku není, je docela dost oslích můstků, šťastných náhod a nějaká ta WTF situace (neříkejte mi, že saůdská policie neumí sejmout otisky, ale to by u toho pak nemusela asistovat Jennifer Garner, která se při zajišťování důkazů tváří jak protagonisti v libovolné epizodě CSI). A při finální scéně s lízátkem, kuličkou a Abů Hamzou jsem si nemohl odpustit ironický úšklebek. Škoda, scénář docela dobře pracuje s postavami, stejně dobře už ale nezvládá samotný děj. Lepší, ale stále jen tři *. ()

Galéria (25)

Zaujímavosti (25)

  • Herci se do Saúdské Arábie vůbec nepodívali. Záběry tamních exteriérů pořídil jen druhý štáb a Blízký východ "hrála" Arizona. (Siriuss)
  • Film je zakázaný v Bahrajnu a Kuvajtu kvůli nepřesnému vyobrazení bombového atentátu na Khobar Towers (1996). (Nick321)
  • Produkčný tím chcel pôvodne natáčať priamo v Saudskej Arábii, avšak politická a logistická situácia skomplikovala celú situáciu. (Real Tom Hardy)

Súvisiace novinky

Wahlberg se prostřílí z Afghánistánu

Wahlberg se prostřílí z Afghánistánu

07.03.2012

Wahlberg a Berg spojí síly. Po Bitevní lodi, jasném kandidátovi na popcornový výplach roku, se Peter Berg pokusí o něco vážnějšího a realistického ve stylu Království. Před časem se osobně seznámil s… (viac)

Foxx se šťourá v rasových vraždách

Foxx se šťourá v rasových vraždách

30.10.2007

Jamie Foxx se ožehavých témat neleká. Po vyšetřování bombových útoků na Blízkém Východě se opět spojí se scenáristou Království Mattem Carnahanem, aby se tentokrát popasoval s rasovými problémy.… (viac)

Reklama

Reklama