Reklama

Reklama

Žízeň

(festivalový názov)
Trailer 1

Obsahy(1)

Katolícky kňaz Sang-huyn sa rozhodne podstúpiť experiment a je na ňom testovaný zákerný vírus. Nastanú komplikácie a tak dostane transfúziu. Zázračne sa vylieči, no zisťuje, že transfúzna krv ho premenila na upíra. Ako katolícky kňaz tak musí čeliť láske, vášni a iným neduhom, ktoré mu boli doteraz cudzie. Spoznáva ženu Tae-joo, ktorá mu aj ako upírovi výrazne skomplikuje život. (cool827)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (220)

seeker23 

všetky recenzie používateľa

Podobně závažné etické otázky ("co lze učinit v dané situaci?") jako ve své trilogii o pomstě, řeší Park i ve svém posledním snímku. Hned z několika důvodů je to obtížnější odhalit a docenit. Jednak je potřeba si všímat jak se postupně film více a více noří do různých žánrů (neboť na začátku se tváří jako běžná festialová artovka, od níž by se v zásadě motiv upíra, který je navíc knězem, dal odpárat), přičemž je ještě potřeba být nalazen na fakt, že od komedie, přes horor k dramatu se to dá stihnout během pár vteřin. Morální dilemata se ke všemu nikterak neprojevují v dialozích, který je ostatněš minimum, a je třeba je vyčíst z jednání a hereckého projevu hlavního hrdiny. V technicky podmanivém, opojném a zároveň zneklidňujícím balení (kde se často prostopují techniky navozující napětí mezi digitální opulentností snímání a realistickým přístupem) se odvíjí drama o vztahu lásky a etiky u bytostí, které nejsou ani lidmi ani zvířaty. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Prvá polhodina a posledná polhodina sú nápadité, dramaticky vyhrotené a emočne vyšperkované. Celý stred filmu je ale akýsi konštrukt, ktorý ma divákovi predostrieť pochybnosti kňaza, ktorý sa stane upírom o čom či milovať ženu, alebo nie. Táto jedna téma sa potom dostáva do absurdných sfér a končí premenením milej na upírku. Tam začne gradácia a režisérov cit pre detail a pre originálne scény. Kang- ho Song je ako obvykle výborný. Rovnako aj jeho polovička. Čo filmu ubližuje je žánrova neukotvenosť. Vtipné strieda nechutné, perverzné strieda romantické a horor strieda drámu. V žiadnej s týchto pozícií ale nie je film natoľko silný aby dokázal stopercentne zaujať a pripustiť že toto všetko bol režisérov zámer. Aj keď je teda každému jasné, že bol. Chan- wook Park je zručný a originálny režisér, ktorý predsa len posunul upírsku tématiku do úplne inej - bizarnejšej a v mnohom aj prijateľnejšej roviny ako západnejší susedia. Ale aj napriek tomu, že mám upírsku tému aj režiséra rád, na zadok som s toho nepadal. Pre mňa Park bude asi vždy režisér ktorý natočil dokonalú trilógiu o pomste a jeho ostatné filmy sú už len v pohode. ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Tak tomu poviem upírska romantika ako hrom. Drásavosť duše ako umelecké dielo, musím priznať, že Park ma opäť raz dostal. Tento raz veľmi nápaditou, obsahovo a formálne prepracovanou nielen hororovou drámou, v ktorej sa rozoberajú otázky viery, hriechu, morálky, sexuality... Formálne tu Park prechádza snáď všetkými možnými žánrami od drámy, hororu, thrilleru a dokonca sa tu nevyhol ani čiernemu humoru. Tieto jednotlivé filmové prvky veľmi osobitým prístupom strieda a spája, čo vyvoláva u diváka pocit neustálej pútavosti. Zároveň však tuší, že každú chvíľu príde niečo nové, niečo možno ešte zaujímavejšie a vôbec sa pritom nedá predpokladať ako sa bude budúci dej vyvíjať. Na druhú stranu si uvedomujem, že možno snímok nie je určený pre každého, zdĺhavosť niektorých dialógov a scén môže mnohých odradiť. 85/100 Videné v rámci Horror Challenge Tour. ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to dosť dobrý hororovo ladený film od Park Chan-Wooka. Má veľmi dobrý príbeh o kňazovi, ktorý chce pomáhať a tak sa zapojí do nebezpečného lekárskeho experimentu, ktorý nikto iný neprežije a kňaz sa stane upírom, no stále si v rámci možností zachová svoju slušnosť. Časom sa zamiluje a urobí upírku aj zo svojej novej priateľky, ale rýchlo si uvedomuje, že to bola chyba. Spracovanie je celkom slušné, nemám z neho úplne ideálne pocity, potenciál bol väčší, ale aj takto som spokojný, spočiatku má film ešte pomalšie tempo a dejovo sa toho až tak moc neudeje, ale postupne sa úroveň filmu zvyšuje, pribúda zaujímavých scén a posledná polhodina je už výborná. A poteší aj veľmi dobrý záver. Krvavých scén tu až tak moc nie je, ale tie sú rozhodne vydarené. Sú správne drsné, nechýba dostatok krvi a minimálne likvidácia rodiny po spoločenskej hre je skvelá. Ale spokojný som aj s veľmi zvláštnym čiernym humorom. Herecké obsadenie je výborné, skvelý Song Kang-ho v hlavnej úlohe, poteší aj Kim Ok-bin, jedine Sin Ha - gyun by si zaslúžil lepšiu úlohu, ale aj tak nemal až tak moc priestoru. Réžia je výborná, Park Chan-wook opäť ponúka originálny pohľad na známu tému a nadmieru spokojný som aj s technickou stránkou. Thirst nie je tak pôsobivý film ako Parkova trilógia pomsty, hlavne prvá polovica by sa dala vylepšiť, ale aj tak je to veľmi zaujímavý film, ktorý nepochybne stojí za pozornosť. 75% ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Hodnotím director's cut. Keď som film videl pred rokmi prvýkrát, tak ma pomalá prvá polovica celkom nudila, ale potom si ma svojou nepredvídateľnosťou film začal postupne získavať a finále ma totálne nadchlo, takže celkovo by som dal filmu 7/10 aj keď priebežné pocity sa mi behom filmu dosť menili. Aj po druhom pozretí by som mu dal rovnaké bodové hodnotenie, ale tentoraz by to bolo za konštantných 7/10. Možno pretože že som už vedel čo ma čaká, tak som si vychutnával aj postupný zrod hlavnej postavy, ale zároveň už ma film nemohol prekvapiť, takže druhá polovica už pre mňa nebola taká úchvatná ale len logickým vyústením predošlého deja. No a dej tvorí príbeh o už klasických Chan-wook Parkovských pošahaných postavách, ktoré spája nejaké rodinné/kamarátske puto. V centre príbehu ale stojí nenápadná mrcha, ktorá ako náhle sa dostane k moci tak ukáže svoju pravú tvár a to jak rada manipuluje s chlapmi vrátane hlavného hrdinu. Akurát je príbeh okorenený o upírsku tématiku, ktorá do príbehu zapadne tak prirodzene, že na seba ani príliš nestrháva pozornosť a po chvíli vám to nepripadne divné. Je to jeden z troch Parkových pošahaných filmov, ktoré ma bavia. Hlavne vďaka zaujímavým štyrom ústredným postavám (kňaz a pošahaná rodinka - matka, syn a mrcha snacha), ktoré sú fantasticky stvárnené. Slabinou je možno len to, že stopáž je fakt trochu prestrelená a tempo pomalé, ale výsledkom je netradičný mix žánrov, ktorý zaujme jak drsnosťou, dramatickým vyznením medzi postavami tak aj čiernym humorom. 7/10. ()

Galéria (56)

Zaujímavosti (1)

  • Film je volně založen na románu "Thérèse Raquin" od Émila Zoly. (Chatterer)

Súvisiace novinky

Korejská žízeň v Hollywoodu

Korejská žízeň v Hollywoodu

23.05.2009

Pamatujte: Nemá smysl se rozčilovat. Hlavně klid. Oč jde? O jihokorejské hororové drama Bakjwi (na obr.), které jen před několika dny představil v Cannes Park Chan-Wook. Film vypráví příběh kněze,… (viac)

Reklama

Reklama