Reklama

Reklama

Vedľa nášho sveta existujú aj iné svety. Zlatý kompas k nim môže ukázať cestu. Niektoré odlišnosti týchto svetov sú nadmieru pozoruhodné. Vo svete Zlatého kompasu majú všetci ľudia namiesto duše svojho démona - zvieratko, ktoré ich sprevádza celý život. Medzi ním a človekom panuje nesmierne silné puto: vnímajú navzájom svoje myšlienky, nálady i pocity. V tomto svete žije aj jedenásťročná Lyra (Dakota Blue Richards) - sirota vyrastajúca na internáte v Oxforde. Ako malé dievča ju sem poslal prísny strýko, bádateľ Lord Asriel (Daniel Craig). Lyra to síce ešte netuší, ale jej život sa už čoskoro od základov zmení. Podľa dávneho proroctva má práve ona rozhodnúť o osude nielen vlastného sveta, ale aj všetkých ostatných... Podarí sa jej zvíťaziť a nájsť bájnu substanciu zvanú Prach, ktorá vyvažuje časticu dobra a zla? (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (45)

  • Pôvodný scenár napísal v roku 2003 Tom Stoppard. O rok neskôr, keď bol Chris Weitz najatý na réžiu, odmietol Stoppardov scenár a radšej si upravil samotné dielo Philipa Pullmana. Napísal rozsiahly 185-stranový scenár, ktorý neskôr upravil na 156-stranový scenár natáčania, ktorý bol údajne oveľa vernejší knihe ako Stoppardova verzia. (Arsenal83)
  • Roky po uvedení filmu režisér Chris Weitz prezradil, že napriek tomu, že je fanúšikom kníh, nakrúcanie bolo "strašným zážitkom" pretože New Line Cinema neustále zasahovalo do jeho práce. Weitzov pôvodný scenár mal oveľa pomalšie tempo, čo umožnilo viac budovania sveta, vývoja postavy a expozície. Štúdio ho prinútilo zrušiť prvky, ktoré neboli bezprostredne podstatné pre dej, a zmierniť náboženský podtext. Zrušili tiež niekoľko rozhodnutí o obsadení a prevzali strih, aby sa film dostal pod dve hodiny, čo si vyžiadalo opätovné natáčanie a preusporiadanie niekoľkých ďalších scén, aby bol film opäť koherentný. Najradikálnejším zásahom bolo odstránenie pôvodného konca z finálneho zostrihu s úmyslom použiť ho ako otvorenie navrhovaného pokračovania (čo sa nikdy nestalo). (Arsenal83)
  • Magistérium v ​​knihách, filmoch a televíznych reláciách má označovať katolícku cirkev. Všeobecné "protikresťanské" alebo "protináboženské" názory, naznačené alebo otvorené, sú zdrojom sporov medzi veriacimi (najmä katolíkmi) a ateistami zastávajúcimi Pullmanovu prácu. (Arsenal83)
  • New Line Cinema odhaduje, že kvôli náboženským sporom okolo tohto filmu stratilo 50% potenciálnych príjmov z kín. (Arsenal83)
  • Sam Elliott vyhlásil, že toto bol zďaleka najvzrušujúcejší CGI film, na ktorom sa podieľal. (Arsenal83)
  • Kráľ ľadových medveďov, Ragnar Sturlusson, sa v knihách volá „Lofur Raknison“. Názov bol vo filme zmenený, aby sa predišlo zámene medzi ním a Lorekom Byrnisonom. (Arsenal83)
  • Nicole Kidman bola vychovaná ako katolíčka a na tému náboženských sporov vo filme oznámila, že by sa na filme nezúčastnila, keby cítila, že to je proti jej náboženskému presvedčeniu. (Arsenal83)
  • Eva Green musela nakrútiť niekoľko scén, keď bola vo vzduchu priviazaná k drôtom. Trpí však strachom z výšok a niektoré scény odmietla natočiť znova, pretože ju tento zážitok vydesil. (Arsenal83)
  • Natáčanie trvalo 100 dní. Dakota Blue Richards bola v každej scéne okrem dvoch, takže pre ňu natáčanie trvalo neuveriteľných 98 pracovných dní. (Arsenal83)
  • Daniel Craig robil väčšinu svojich kaskadérskych kúskov sám, najmä na švajčiarskych ľadovcoch. (Arsenal83)
  • Kidspickflicks.com označil film za najhorší detský film roku 2007. (Arsenal83)
  • Všetky scény v Oxforde boli nakrútené pri umelom svetle, pretože miestne úrady nepovoľovali nakrúcanie za denného svetla. (Arsenal83)
  • Niektoré scény sa natáčali na mieste v Škandinávii, ako napríklad v Nórsku a na Svalbarde, ale herci sa nezúčastnili, pretože producenti sa obávali, že ochorejú kvôli extrémne nízkym teplotám a žiadna poisťovňa im na to nechcela poskytnúť krytie. (Arsenal83)
  • Ozbrojený medveď Iorek bol vytvorený počítačom, Dakota Blue Richards preto musela hrať s veľkým klbkom srsti, bez hlavy, nôh a zvyšku tela. Keď hovorila svoje repliky, Iorkove odpovede boli prehrávané z veľkých reproduktorov umiestnených na scéne. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

James McAvoy a epická fantasy

James McAvoy a epická fantasy

09.06.2018

James McAvoy (Rozpolcený, X-Men: První třída) a Clarke Peters (Jessica Jones, The Wire) si zahrají v chystané televizní adaptaci známé fantasy trilogie Jeho temné esence od Philipa Pullmana. Podle… (viac)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (viac)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (viac)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (viac)

Reklama

Reklama