Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Aj hrdosť mladej ženy môže byť natoľko silná, že nečakane zastaví vládcu Anglicka v jeho neukojenej žiadostivosti... Na stôl anglického panovníka (Richard Burton) je predložená závažná listina, ktorá má rozhodnúť o živote kráľovnej Anny (Geneviéve Bujold). Obvinenie z cudzoložstva a zrady nenechá ani kráľa Henricha VIII. chladným. Keď raz muž miluje ženu po svojom boku, túži po jej objatí, trpí s ňou a nedočkavo očakáva príchod ich dieťaťa, nemôže byť pre neho ľahké určiť, či ostane nažive alebo bude nemilosrdne sťatá. Vo svojich myšlienkach sa vracia späť do minulosti, kedy Annu spoznal. Kráľ Henrich žije nespútaným spôsobom života, síce je formálne ženatý, ale to mu nebráni mať nespočetné množstvo mileniek. Ešte žiadna sa mu nevzoprela, získal každú, na ktorú ukázal prstom. Podobne je to aj s Anninou sestrou Mary (Valerie Gearon), tá sa do kráľa zaľúbi, vo všetkom sa mu podvolí a nič za to nežiada - len jeho lásku. Napriek tomu, že pod srdcom nosí jeho dieťa, Henricha stráca, pretože jemu je vzácne len to, čo mu je odopreté. Jej otec Thomas Boleyn (Michael Hordern) týmto vzťahom získal vysoké postavenie kráľovského pokladníka a nemieni sa ho vzdať. Panovník sa zaujíma o Annu, jej srdce však patrí mladému Lordovi Percymu (Terence Wilton). Neodbytný Henrich prichádza do jej domu a dožaduje sa jej pozornosti napriek tomu, že o neho nestojí. Jedinou túžbou Anny je vydať sa za Percyho, ale kráľ im sobáš prekazí, chce, aby sa stala len jeho milenkou. V strachu zo straty pohodlného života a vysokého postavenia na ňu rodina tlačí, aby sa podvolila nekompromisnému vládcovi. Anna je však neústupná, jej sladký hlas vypovedá panovníkovi všetko, čo si o ňom v skutočnosti myslí. On ostáva jej úprimnosťou zaskočený, takú opovážlivosť si ešte žiadna žena nedovolila. Ubíja ho jej vynútená chladná prítomnosť a nesmierne trpí, pretože ju začína ľúbiť. Zároveň si začína uvedomovať, že vôbec nebude jednoduché, získať si srdce neoblomnej krásnej ženy... (TV Markíza)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (105)

Disk 

všetky recenzie používateľa

Původní divadelní předloha je na Tisíci dnech s Annou znát docela dost (příliš mnoho dialogů), vše ale vynahrazuje dokonalé herecké obsazení v čele s Richardem Burtonem a Geneviève Bujold, mezi nimiž je neuvěřitelné napětí a fantastická chemie, takže k obrazovce či plátnu jste přimrazeni. Příběh Jindřicha VIII. a Anny Boleynové je notoricky známý a mnohokrát umělecky zpracovaný, ale troufám si říci, že Tisíc dnů s Annou patří k těm nejlepším zpracováním této látky. ()

Han22 

všetky recenzie používateľa

Jestli něco angličani uměli, tak tyhle historické konverzačky. Sice to není žánr, který by mě dokázal strhnout na maximum, ovšem v rámci toho žánru prakticky bezchybné a na tu délku jsem se skoro nenudil. Výborně zřežírováno, perfektně natočeno, naprosto skvostně zahráno (a velký plus za starý dabing). O Richardu Burtonovi jsem nepochyboval a byl samozřejmě perfektní, ale pro mě neznámá Genevieve Bujoldová si zasloužila Oskara, protože ta její andělská tvářička skrývala naprosto úžasný herecký výkon. Navíc Tisíc dnů s Annou má tři části - nadbíhání Anně, snaha zlegitimizovat sňatek a snaha se jí zbavit; přičemž ta druhá část slouží v podstatě jako úžasný sidequel k o tři roky staršímu Člověku pro každé počasí, kdy tytéž události vypráví trošku z jiného pohledu a kdy Thomas Moore je zde sice vedlejší, ale poměrně důležitou postavou. Dostalo mě, když mezi těmi všemi intrikami a chtíčem probleskly i chvíle skutečných citů. Velice silné 4* a historický film roku 1969. ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Napriek tomu, že historické témy nie sú mojou parketou, som si Tisíc dní s Annou užil, ako keby to ani nebola história. Pretože záujmy, politika, intrigy, úklady, zrada a napríklad aj výroba priznaní mučením sú tu prítomné dodnes. Menia sa iba kostýmy. Za tie dnešné síce nikto nedostane Oscara, ale dnes je ťažké aj zohnať takého presvedčivého predstaviteľa Henricha VIII., akým bol Richard Burton. Napriek tomu, že film bol neokázalý, bez veľkolepých a masových scén, skvelé herectvo, výborné dialógy a divadelné ladenie mohli prikovať diváka na 145 minút ku kreslu. So mnou sa im to podarilo. A Richarda Burtona zaraďujem do svojej Top Ten. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Skutočne oscarová záležitosť s výbornými hercami. V tomto období sa točili skvelé historické veľkofilmy a tento nie je výnimkou. Jediné čo mu možno vyčítať je zromantizovanie postáv. Henrich VIII., človek, ktorý má na svedomí okolo 100 000 obetí v polohe váhajúceho panovníka v podstate s dobrým srdcom. Takisto Anna Boleynová, v skutočnosti prefíkaná mrška, sa na konci ukazuje ako citlivá žena, ktorá dokonca aj milovala. Ale nie je to úplne na škodu. Človek- nehistorik si nájde na tom svoje, podobne ako pri trilógii Sissi, kde nikto nehľadel na nepresnosť dejinných údajov. ()

Aqualung 

všetky recenzie používateľa

Inu ach ty ženy. Ovšem je třeba dodat ....,ti chlapi! Následník a ješitnost .Ženský fenomén je silný a v téhle hře vystupuje obzvlášť silně. Síla pochybností, mučivost nejistoty a červ pochybností. No a nezbytný Jago, ale také zrůdnost Cromwellova jednání a soudní šaškárna.....,cosi to připomíná a přitom mrazí. Slušný film. Ovšem jak to bylo ve skutečnosti? Kdoví??Kdoví? ()

Galéria (63)

Zaujímavosti (3)

  • Říká se, že na půvabnou kanadskou herečku Geneviève Bujold (Anne Boleyn) Elizabeth Taylor natolik žárlila, že se objevila mezi komparzisty v kostýmu dámy s maskou, jen aby mohla být Richardu Burtonovi nablízku. V titulcích však žádnou zmínku o jejím účinkování v tomto filmu nenajdeme. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama