Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Aj hrdosť mladej ženy môže byť natoľko silná, že nečakane zastaví vládcu Anglicka v jeho neukojenej žiadostivosti... Na stôl anglického panovníka (Richard Burton) je predložená závažná listina, ktorá má rozhodnúť o živote kráľovnej Anny (Geneviéve Bujold). Obvinenie z cudzoložstva a zrady nenechá ani kráľa Henricha VIII. chladným. Keď raz muž miluje ženu po svojom boku, túži po jej objatí, trpí s ňou a nedočkavo očakáva príchod ich dieťaťa, nemôže byť pre neho ľahké určiť, či ostane nažive alebo bude nemilosrdne sťatá. Vo svojich myšlienkach sa vracia späť do minulosti, kedy Annu spoznal. Kráľ Henrich žije nespútaným spôsobom života, síce je formálne ženatý, ale to mu nebráni mať nespočetné množstvo mileniek. Ešte žiadna sa mu nevzoprela, získal každú, na ktorú ukázal prstom. Podobne je to aj s Anninou sestrou Mary (Valerie Gearon), tá sa do kráľa zaľúbi, vo všetkom sa mu podvolí a nič za to nežiada - len jeho lásku. Napriek tomu, že pod srdcom nosí jeho dieťa, Henricha stráca, pretože jemu je vzácne len to, čo mu je odopreté. Jej otec Thomas Boleyn (Michael Hordern) týmto vzťahom získal vysoké postavenie kráľovského pokladníka a nemieni sa ho vzdať. Panovník sa zaujíma o Annu, jej srdce však patrí mladému Lordovi Percymu (Terence Wilton). Neodbytný Henrich prichádza do jej domu a dožaduje sa jej pozornosti napriek tomu, že o neho nestojí. Jedinou túžbou Anny je vydať sa za Percyho, ale kráľ im sobáš prekazí, chce, aby sa stala len jeho milenkou. V strachu zo straty pohodlného života a vysokého postavenia na ňu rodina tlačí, aby sa podvolila nekompromisnému vládcovi. Anna je však neústupná, jej sladký hlas vypovedá panovníkovi všetko, čo si o ňom v skutočnosti myslí. On ostáva jej úprimnosťou zaskočený, takú opovážlivosť si ešte žiadna žena nedovolila. Ubíja ho jej vynútená chladná prítomnosť a nesmierne trpí, pretože ju začína ľúbiť. Zároveň si začína uvedomovať, že vôbec nebude jednoduché, získať si srdce neoblomnej krásnej ženy... (TV Markíza)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (105)

hans500 

všetky recenzie používateľa

Výbornému historickému filmu vévodí brilantně sepsaný scénář a skvostné výkony Richarda Burtona v roli Jindřicha VIII. a Geneviève Bujold jako Anny Boleynové. Nezaostávají však ani ostatní herečtí představitelé. Kostýmy po zásluze oceněny Oscarem, oprávněné jsou i nominace za kameru, výpravu, scénář a již zmíněné herecké výkony. ()

vesper001 

všetky recenzie používateľa

Richard Burton je nejlidštější Jindřich, jakého jsem zatím viděla, a Geneviève Bujold je hezká, ačkoli ne tak zajímavá Anna jako třeba Natalie Portman. Valerie Gearon je sice tou nejošklivější Mary a Wolsey Anthonyho Quaylea nesahá Wolseymu v podání Davida Sucheta ani po lem kardinálské sutany, ALE hudba je u tohoto filmu bezkonkurenční a celkový dojem výborný. ()

Reklama

eLeR 

všetky recenzie používateľa

Nemá cenu rozoberať príbeh. Takto nejako sa to stalo a ja históriu neprepíšem. Bolo ale pre mňa zaujímavé sledovať, čo všetko dokázali dvaja ľudia urobiť pre svoje ciele. O nesmrteľnej láske sa tu nedá vôbec hovoriť. Anne dopadla tak ako dopadla, ale umrela so cťou. Myslím si, že na začiatku vôbec netušila ako sa jej všetko vypomstí. A Henry? Čo chcel, za tým bezhlavo išiel ... ale láska po čase vyšumela a vyhrala túžba po mužskom potomkovi. Bolo zaujímavé toto všetko sledovať ... tie intrigy, zradu a klamstvá. Film bol natočený výborne, krásne kostýmy, výborní herci ... snáď by sa dalo povedať, že toto bol prototyp kvalitného historického filmu. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Naprosto strhujúci historický film, zo 16. storočia, s reálne jestvujúcimi postavami, ako anglický kráľ - Henrich VIII. , Katarína Aragónska, kráľova milenka Anna Boleynová, ktorá sa neskôr stane tisíc dňovou kráľovnou, kardinál Thomas Wolsey, právnik Cromwell a pod. Film ma ohromil predovšetkým dvomi, až tromi naprosto bravúrnymi hereckými výkonmi, a to pán HEREC - RICHARD BURTON, v úlohe Henricha VIII. , ktorý sa šialene zamiloval do Anny Boleynovej, pritom ho ešte spájal manželský zväzok s Katarínou Aragónskou. S Annou sa strašne perfektne stotožnila Geneviève Bujold, ktorá sa vo svojej postave snaží docieliť svoje plány, pričom netuší, aké to bude mať pre ňu následky, kráľ jednoznačne dúfa, že mu porodí SYNA, nasledovníka trónu, čo sa bohužiaľ nestane, narodí sa im dcéra Alžbeta, ktorá sa aj tak nakoniec stane kráľovnou Alžbetou PRVOU. IRENE PAPAS a ANTHONY QUAYLE, v úlohách, ktoré spomínam vyššie, sú taktiež : famózni. Čo ešte poteší oko diváka ? No, nie je to nič iné, ako pestrofarebné, drahé, nákladné, špecifické na tú dobu - KOSTÝMY, v ktorých herci doslova, a do písmena môžu ožiť, do svojich postáv, ktoré stelesňujú... Film získal neuveriteľných DESAŤ NOMINÁCII na OSCARA, z tohto veľkého počtu, sa mu podarilo premeniť, len za kostýmy, herecké výkony ostali nepovšimnuté, naopak, na Zlatých Glóbusoch - DOMINOVALI : jedna herečka z ansámblu, taktiež sa darilo filmu, ako dráme, a režisérovi Jarrottovi + šťavnato - štipľavý SCENARIO ! Film nemusí mať velikánske davové scény, s tisíckami štatistov, komparzistov, ako napríklad - veľkofilmy : Ben - Hur, či Lawrence of Arabia, Cleopatra a cetera. Stačí mu skrátka, aby herci hrali, kostýmy účinkovali, dialógy bežali na plné obrátky, k tomu samá nástraha, nenávisť, podraz, útok na city dotyčnej osoby, diskreditácia, poprava ( samozrejme, dajme si k tomuto nepríjemnému slovíčku, doplnok - plurál ), a je to jasné, o čo v tejto nemastnej, neslanej dobe išlo... Rád by som na koniec recenzie pochválil výborný český dabing, ktorý mi umožňoval zžiť sa s atmosférou, ktorá bola veľmi nepríjemná, s postavami, ktoré ma absolútne nenechávali chladným, samotným scenárom, réžiou a kamerou, ktoré sa snažili zachytiť udalosti, z danej doby, aby mal divák pred očami - dejstvo, ktoré bolo aktívne v Anglicku - 16. storočia, kedy sa zomlelo toľko všelijakých vecí... Takmer geniálna, excelentná záležitosť, ktorá by nemala ostať nepovšimnutá, ako na udeľovaní zlatých plešivcov, roku 1970 !!! ()

DwayneJohnson 

všetky recenzie používateľa

Nejlepší zpracování na tohle téma, kterému bezesporu vévodí ústřední herecká dvojice. Richard Burton je jako Jindřich VIII. naprorsto dokonalý a Genevieve, ta za ním nezůstává moc pozadu. Tenhle příběh o lásce, vášni a zradě je skutečně bezchybný a všechny svoje následující pokračování, které jsem viděl strčí hravě do kapsy. ()

Galéria (63)

Zaujímavosti (3)

  • Říká se, že na půvabnou kanadskou herečku Geneviève Bujold (Anne Boleyn) Elizabeth Taylor natolik žárlila, že se objevila mezi komparzisty v kostýmu dámy s maskou, jen aby mohla být Richardu Burtonovi nablízku. V titulcích však žádnou zmínku o jejím účinkování v tomto filmu nenajdeme. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama