Reklama

Reklama

Pán času - Série 7 (2012) (séria)


Sněhuláci (S07E06)

(epizóda)
  • Veľká Británia The Snowmen
Trailer

Obsahy(1)

Utopit sníh dokáže jediná síla na Zemi. Vánoční speciál kultovního britského sci-fi seriálu. Anglie roku 1892 prožívá opravdu bílé Vánoce. Blíží se Štědrý den a na Londýn se snáší sněhové vločky. Do zimní pohádky to ale má daleko. Sníh z neznámých příčin vytváří krvežíznivé sněhuláky. Je na Doktorovi a mladé guvernantce Claře, aby zachránili Vánoce i lidstvo jako takové. Má to ovšem háček – Doktor se totiž zařekl, že už nikoho zachraňovat nebude. (Česká televize)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (39)

Petike 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Spolu s Vianočnou koledou bezkonkurenčne najlepší vianočný špeciál. :-) Ak by som mal vybrať jeden diel Moffatovej a Smithovej éry, na ktorý naozaj pasuje označenie "ponurá rozprávka", bol by to tento. Áno, je tu aj humor a hromada heftov a hlášok, intertextové odkazy či pastiše na každom kroku a nájde sa tu nádych (nielen vianočnej) romantiky, no až do druhej polovice dielu prevažuje atmosféra miernej melanchólie. Hoci tu máme zaujímavý a vítaný návrat jedného z klasických antagonistov ešte z čias Troughtonovho Doktora (tentokrát bez robotických yetiov, ale zato s démonicky sa škeriacimi snehuliakmi), táto zápletka je pre samotný dej špeciálu skôr postrannou záležitosťou. Citové a ľudské gro príbehu tvorí Doktorove trápenie sa s hlbokou depresiou a existenčnou ľahostajnosťou po strate jeho predchádzajúcich spoločníkov. (Kvitujem, že to nie je vykreslené ako niečo nedávne, ale ako stav, v ktorom sa hlavná postava nachádza už aspoň niekoľko rokov.) Doktorovým nadviazaním priateľstva s Clarou sa začína nielen menšia smršť situačnej komiky a až detsky roztomilej chémie medzi oboma postavami, ale aj podprahová téma celej nasledujúcej série - potrebnosť a sila priateľstva v ústrety zdanlivo nezdolateľných výziev. Keď Doktora prvýkrát vidíme v tomto vianočnom špeciáli, je z neho smutná, rezignovaná, zatrpknutá troska. Keď ho vidíme o rok neskôr, v nasledujúcom vianočnom špeciáli, stal sa z neho medzitým optimistickejší, ale tentokrát aj oveľa zodpovednejší muž, a má za sebou nielen rozhodné a veľkolepé vyrovnanie sa s vlastnou minulosťou, ale aj vyrovnanie sa so strachom z blížiacej sa smrti. Všetko vďaka prakticky obyčajnej, ale obetavej kamarátke, a vďaka znovuzískanému pocitu, že niekomu na ňom záleží. Niekedy na depku asi niet lepšieho lieku... ;-) (Úprimne, keby ma z depresie mala ťahať takáto milá a ukecaná fešanda, tiež by som hneď rýchlo ožil... :-)) ) Scéna s jednoslovným testom pre Claru je jednou z najlepších v celej epizóde. Na Snehuliakoch je sympatické aj to, že sú po dlhšej dobe prvým vianočným špeciálom, ktorý neexistuje len tak, "vo vákuu", ale má nádväznosť na viacero predchádzajúcich dielov a veľmi citeľný a jednoznačný dopad na ďalší vývoj deja seriálu. Tlieskam. Jedinú väčšiu výčitku adresujem na margo využitia Richarda Granta v role Waltera Simeona. Na to, že je sluhom antagonistu, sa o jeho minulosti a motivácii nedozvieme takmer nič. Možno by to nebolo až tak na škodu, no tento problém pretrváva aj pri dvoch krátkych návratoch jeho postavy v epizódach nasledujúcej siedmej série. V konečnom dôsledku je to však len menšia výčitka. //// "It's smaller on the outside !" "OK... That's a first..." //// Zaujímavé komentáre: DaViD´82, maie, VitaG, Beckett51, PanCitron ()

HoneyBunny 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Takový potenciál! Zasněžený viktoriánský Londýn, nová (skvělá!) dívka s dobrodružnou povahou, co se snaží prorazit Doktorovu ulitu, představení nového záporáka Great Inteligence, kterého mluví Ian McKellen! Tenhle díl si díky jeho temné a kouzelné pohádkové atmosféře užiju vždycky - zlí sněhuláčci a hlavně viktoriánská chůva Clara, která má prořízlou pusu, chytrou hlavu a navíc je to sympaťanda, to jistí. Bohužel ten potenciál nebyl využitý. Příznivci seriálu vědí, že Great Inteligence zůstala zoufale nevyužitá a pozdější Doktorova společnice Clara přece jen nemá takové grády jako její verze z devatenáctého století. Steven Moffat je zkrátka to, čemu pánové říkají "cock tease"... :-/ ()

Reklama

Milano33 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Vydarený vianočný špeciál, krásne vyčačkané viktoriánske Anglicko odeté do vianočného šatu. Clara ako nová spoločníčka mi ihneď padla do oka a Jenna-Louise Coleman je veľmi pekná tvárička. Ide o dosť slušnú náhradu za nezabudnuteľnú Amy, s Mattom Smithom ma vskutku iskrivú chémiu. Pri ich vzájomnej interakcii sa neraz začervenám a pousmejem. Scénka, kedy Clara pobozká Doctora, aby mu ukázala, že k nej prechováva city, bola jednou z tých najlepších. Strax to svojimi božími hláškami a podareným mi fórkami neskutočne ťahal. Z Straxa sa stala taká zábavná postavička, ktorá je dobrá na pobavenie. Desivejší snehuliaci snáď už ani nemohli byť a pekne sa vyhrali s ich telepatickými vlohami. A ten plačúci dážď bol mimoriadne dojemný. A záver nám nastienil niečo nemožné, dve Clary v jednom vesmíre. ()

Pajky3 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Povedenej speciál, kterej jsem si opět užil. Matta Smitha už jsem si jako Doctora oblíbil a jeho epizody mě baví. Sněhuláci byly docela pěkně udělaný záporáci, škoda, že se jich šlo jednoduše zbavit. I Strax a Madame Vestra patří mezi moje oblíbené vedlejší postavy, navíc je tady krásná Clara, takže jsem se bavil a s chutí si díl někdy pustím znovu. ()

DaViD´82 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Carnivorous snow meets Victorian values. Na škodu je pouze a jen stopáž, která nedopřává dostatečný prostor oběma rovinám příběhu. A tak je sice celá potemnělá viktoriánská „Winter is Coming“ pasáž se zlovolným sněhem a Paternoster gangem (Doyleova to múza!) nápaditá, mrazivá i funkční, ale na vedlejší koleji. Prim hraje linie (ne)navracející se Clary dostávající Doktora z apatické „mouchy sežerte si mě“ ulity. Vánoční speciál kombinující po vzoru vánočního pudinku zdánlivě neslučitelné věci (zahrnující mimo jiné i hláškující trpasličí "bramboru" se vzhledem Niky Laudy po Nürburgringu či vraždící sněhpajduláky) v chutnou kombinaci, která by s ohledem na jednoslovný Doktorův test zasluhovala popsat slovem, které vystihne podstatu i zaujme… Hlasuji pro variantu doktorovina. ()

Galéria (78)

Zaujímavosti (2)

  • Vo tomto vianočnom špeciáli z decembra 2012 sa v úlohe záporáka objavil Richard E. Grant (Dr. Simeon). Práve tento herec sa v minulosti predstavil v animovanom výročnom príbehu Doctor Who: Scream of the Shalka (od r. 2003) v roli Deviateho Doktora. Táto inkarnácia sa však nikdy nerátala ako oficiálna, nakoľko neskôr vzniklo oficiálne pokračovanie Doctora Who, v ktorom hral Deviateho Doktora Christopher Eccleston. (The M)

Reklama

Reklama