Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve svém režijním debutu líčí herec Aksel Hennie, který zde ztělesňuje protagonistu Davida, drsný příběh mladíka, jenž se musí sám vyrovnávat s těžkými životními zkouškami. Otec umírá na rakovinu, bratr postižený Downovým syndromem potřebuje trvalou péči, matka jen rezignovaně vegetuje. Právě když má David zařídit otcův pohřeb, zaplete se v posilovně, kde pracuje, do obchodu s drogami, organizovaného Pákistánci. Jejich vydírání je nemilosrdné a David mu musí čelit docela sám poté, co ho opakovaně zradí nejlepší přítel. Ubránit se je nad jeho síly, David se však nevzdává, a navíc pochopí, že nejdůležitější hodnotou v životě je zodpovědný postoj. Kulisou tohoto dramatu je dnešní Oslo, pocity bezvýchodnosti a neustálého ohrožení umocňují scény uzavřené do těsných interiérů a opakované výjevy brutálních fyzických útoků. (MFF Karlovy Vary) (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (45)

JANARYBA 

všetky recenzie používateľa

Aksel Hennie je "borec" jako herec, ale koukám, že i jako režisér. Hlavní hrdina v jeho podání je na první pohled tvrďák, kterého jen tak nic nerozhází, uvnitř však má citlivou duši, což se snaží úspěšně maskovat.. Když se mu shodou něšťastných okolností život otočí o 180 stupňů, přijde o všechny přátele a ještě se nešťastně zaplete s Pákistánci, najednou nemá v životě žádné východisko a tady se (bohužel) žádný happy end nekoná. "Reálnější než realita".... ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Dávid žije v malom byte so svojim ťažko chorým otcom, postihnutým bratom a matkou. Jeho život nie je jednoduchý. Jedného dňa sa situácia ešte zhorší. V posilňovni je vykonaná policajná razia, počas ktorej je objavená zbraň a niekoľko dávok anabolík. Dávidova úloha je jasná. Buď povie pravdu komu veci patria, alebo pôjde sedieť. Dávid stojí pred ťažkou morálnou a existenčnou dilemou. Buď bude mlčať a strácať čas, alebo bonzne šéfovho syna, čím si síce spraví nepriateľov, no zároveň sa stihne rozlúčiť s umierajúcim otcom, ktorý v nemocnici čaká na smrť. Vďaka záveru neuveriteľne depresívny snímok, ktorý v žiadnom prípade neodporúčam sledovať vo večerných hodinách. Nepamätám sa kedy som sa naposledy, po vzhliadnutí filmu cítil tak zle. "UNO" je tragický príbeh vyobrazujúci život človeka, ktorého akékoľvek rozhodnutie je zlou variantou. Málokedy má príbeh takú hĺbku a vyvoláva také pocity ako tento. Teraz som zvedavý ako zaspím. ()

Reklama

eLeR 

všetky recenzie používateľa

Nórsko ma svojimi filmami zatiaľ nikdy extra nesklamalo. A o Akselovi a jeho hereckom výkone sa dá povedať to isté. Šikovný chalan ... a ešte aj réžia mu ide. Výborný film, skvelá hudba ... a chlapec, ktorému život rozdal naozaj karty o ničom. (filmová výzva 2017 - emma53) a Videné v rámci 30 dní so svetovou kinematografiou (marec 2017) ()

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Čistokrevná sociální depka, která snad nemá jedinou světlejší chvilku, pokud tedy nepočítám chvíle s postiženým bratrem a i ty jsou trošku diskutabilní. Tady je echt znát, že Hennie si prošel pohnutější minulostí, protože to špinavé a bezútěšné prostředí Osla působí hodně sugestivně a příběh o klukovi, kterému padají sračky na hlavu jedna za druhou, se zadírá pod kůži. Herecky excelentní a vůbec bych se nedivil tomu, kdyby si mnozí z přítomných prošli podobnou životní poutí jako režisér. Vynikající debut. 90% ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Život nerozdáva karty spravodlivo, a keď je v rodine rakovina a dieťa s postihnutím, netreba k tomu pridávať ešte problémy s drogami. Dráma je to naozaj drsná, posilovňa tu nie je miestom pre fair play šport a z bezohľadnosti sa zastavuje rozum. Ak je toto zobrazenie dnešného Nôrska, tak môžeme byť radi, že žijeme na našom malom Slovensku. Film ale nie je nejako zvlášť podarený, množstvo scén, kde sa posiľuje, prechádza, prípadne nedeje vôbec nič a to všetko bez hudby, často v úplnom tichu. ()

Galéria (11)

Zaujímavosti (8)

  • Soundtrack má na svědomí norská kapela Ulver. (bohhous22)

Reklama

Reklama