Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rozprávať „nevážne o vážnom“ - aj tak by sme mohli charakterizovať zámer scenára Jozefa Puškáša a režiséra Dušana Trančíka ZIMA KÚZELNÍKOV, ktorý prináša príbeh „o posledných šancách“ v živote hrdinov. Dokážu ich rozpoznať a využiť ? Alebo len podliehajú svojim omylom, ilúziám a sebaklamu, tlakom a podrazom okolia ? Na rozdiel od Lidky a jej matky Boženky, ktoré starostlivo plánujú výhodnú kúpu hrobových miest, odmieta ich muž a zať, bývalý varietný umelec, dôchodca Bango pasívne vyčkávať definitívne finále. Vitálny šesťdesiatnik Koloman túži ešte žiť a zažiť, aj potom, čo ho prepustili z práce v autobazáre, kde si privyrábal ako nočný strážnik. Keď sa po náhlom úteku z cintorína stretne po rokoch s dávnym priateľom, kolegom z branže Čepelkinom, niet divu, že spoločne roztočia divú pánsku jazdu. A Bango sa nadchne pre lukratívnu ponuku - vydať sa na atraktívnu plavbu loďou po Stredozemnom mori, kde by po večeroch zabávali boháčov svojim kúzelníckym umením! Kým kamar áti s vervou prepíjajú úspory Bangovcov a Lidka s matkou tŕpnu, kde sa túla hlava rodiny, ich slobodná dcéra, tridsiatnička Biba sa dozvie, že čaká dieťa so svojim milovaným, ale zadĺženým gamblerom Moskytom. A tak sa kuchár z Diétky pod tlakom vymáhačov dlhov a nečakaného otcovstva rozhodne vyriešiť finančné problémy naozaj svojrázne - vylúpením pošty ! Veď prepadáva sa takmer denne a skoro nikdy nikoho nechytia, tak prečo to neskúsiť ?! Bezradná Biba nakoniec požiada o pomoc svojho otca. A Koloman - tesne pred utajovaným odletom na veľkolepú plavbu, nájde osobité riešenie. Ako to už však býva, všetko dopadne inak, ako hrdinovia očakávali... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (18)

baruss 

všetky recenzie používateľa

Pekný film, na slovenské pomery určite... Jeden z mála filmov kde mi Marián Labuda nešiel vyslovene na nervy. Dokonca by som ho pochválil, zahral to pekne, veľmi pekne. Film je príliš realistický, má síce začiatok ale nikde nekončí.. Ako keby bez pointy bez záverečného rozuzlenia či zauzlenia.. Pozerateľné.. ()

nunka 

všetky recenzie používateľa

Zima kúzelníkov je priamočiara výprava do reality, ktorá nemá vysoké ambície zapôsobiť. Zobrazuje realitu nudnú, všednú, dennodennú. Občas som pokrútila hlavou nad scenáristickou prvoplánovosťou, ale celkovo sa dalo prehrýsť všetkým, čo film postupne priniesol, aj keď mne v konečnom dôsleku nepriniesol nič:) ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Trančík opäť upozorňuje na neduhy doby a opäť to nepôsobí bohvieako prirodzene. Príbeh je sľubný, lenže na kolená ho občas zrážajú neprirodzené dialógy a repliky ako zo študentského filmu. Čo je veľká škoda. Naopak Labuda sa snaží, čo to ide a veľa zachraňuje. Aj neprehľadný scenár. Mne to ako amatérčina v rámci tv tvorby nepripadalo, čo je myslím dané Trančíkovými bohatými skúsenosťami. Ale pokiaľ vám nesadli jeho staršie filmy, toto bude pre vás utrpením. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Vyberať si truhlu a objednávať pohreb pre seba, to chce značnú dávku pesimizmu. To u Labudovej postavy, aj napriek životným sklamaniam, nehrozí, a tak sa vydáva celkom inou cestou. Ostatné postavy sú slabšie, film nie je žiadne veľdielo, ale na slabšie tri hviezdy stačilo. –––– To je fasa. Cesta na večnosť sa platí keš. ()

igi B. 

všetky recenzie používateľa

Zúfalstvo bez kúzla, pán Trančík... . . . Alebo už taky len podliehate svojim omylom, ilúziám a sebaklamu, tlakom a pochlebovaniu okolia? - - - - - (Nahlédnuté so sebazaprením 6.9.2011 na >zamrznutom priestoru< , hodnotenie 123., komentár tu márny ako tá >láska z pavilóna< trinásty - 7.9.2011) ()

Galéria (4)

Zaujímavosti (3)

  • Najťažšou časťou natáčania boli scény, v ktorých Csongor Kassai šoféroval, nakoľko nieje veľmi zdatný vodič, problémy mu robilo aj rozbiehanie a radenie rýchlostí. (baruss)
  • Postavu nového majiteľa autobazáru, ktorý sa objaví v úvode filmu na pár sekúnd, si zahral vedúci výpravy Jaroslav Košťál. (baruss)
  • Na Moskytovom aute je cez celé dvere nálepka a na nej reklama www.dietka.sk. Diétka je názov reštaurácie, v ktorej Moskyt pracuje, a nemá nič spoločné s Materským centrom Dietka, na ktoré táto www stránka reálne odkazuje. (baruss)

Súvisiace novinky

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (viac)

Reklama

Reklama