Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Keď sa malý drak živí iba uhlím, vyrastie z neho nenapraviteľný dobrák. A presne taký je drak Mrak, na ktorého narazia šľachtici v lese za siedmimi vŕškami a siedmimi potôčikmi. Nečakajú však, kým sa drakova povaha prejaví a vezmú nohy na ramená. Aby sa pred kráľom neponížili, svoj príbeh o stretnutí s drakom mierne upravia. Keď kráľ zbadá svoju dcéru s nešikovným flautistom Marianom, starosti sa mu len a len kopia. Prípadný ženích sa mu totiž ani trocha nepozdáva. Okrem toho sa obáva, aby si drak náhodou nedal princeznú na večeru, ako to už draci robievajú. Ochrancovia princeznej pred drakom sa hrad nehrnú a šľachtici namiesto brúsenia mečov naďalej hľadajú výhovorky. Kráľ sa teda rozhodne nájsť inú princeznú, ktorú by drakovi podstrčil namiesto svojej dcéry. Keď žiadnu nenájde, urobí princeznú z uhliarovej dcéry Lidky. To je však veľmi smelá a nebojácna dievčina. S drakom sa rýchlo spriatelí a spoločne s dedom Patočkom sa ho dokonca rozhodnú spoločne chrániť pred prípadnými hrdinami z hradu, ktorí by mu chceli ublížiť. (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (13)

  • V čase 19:00 je vidět komparzistka ve světlých třpytivých šatech s modrými rukávy s bílou aplikací, které se vyskytují opět na komparzistce na plese v pohádce Tři oříšky pro Popelku (1973) v okamžiku, kdy jsou postupně princi představovány urozené slečny v čase 51:43. (ajlonka)
  • Ve scéně, kdy princezna Viola (Jana Beránková) slaví narozeniny a dostává dary od tatínka krále, si lze všimnout po levé straně komparzistky, která má stejný vrchní díl bílých šatů, které jsou v pohádce Byl jednou jeden král... (1954) jako svatební na všech třech princeznách. (ajlonka)
  • Scenáristka této pohádky Markéta Zinnerová napsala také scénář k pohádce Pohádka o drakovi (1972). Nejspíše proto najdeme v obou pohádkách některé zcela stejné věty a dialogy, např.: „Zpíváš taky o lásce?“, „O lásce nejraději,“ nebo „Tolik dobytka přišlo vniveč?“ (a-ja)
  • V pohádce si jednoho z dvořanů zahrál také tehdejší kastelán zámku Milotice. (wictoria)
  • Hlas tehdy 16 letého Jana Šťastného, představitele prince, musel být pro jeho silný moravský přízvuk předabován. (Kamas)
  • V pohádce skutečně zpívá ivana Andrlová. (M.B)
  • Draka namluvil Josef Kemr, který zároveň hrál postavu dědy Kovandy. (funhouse)
  • V pohádce namluvil Gustav Bubník Jana Šťastného, Miroslav Moravec Štefana Kvietika a Petr Svoboda Maroše Kramára. (pávek)
  • Natáčeno na zámku Milotice a skanzenu ve Strážnici. Lom se nachází u obce Drysice, louka se natáčela u Trnavy. (M.B)

Reklama

Reklama