Reklama

Reklama

Grizzly Man

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek zpracovává příběh experta na medvědy Timothyho Treadwella, který se pravidelně vydával na Aljašku, aby studoval medvědy grizzly a žil s nimi. Dokázal se tomuto ohroženému druhu přiblížit jako nikdo před ním. Jeho vášeň se mu však stala osudnou... Společně se svou přítelkyní Amie se v roce 2003 stali prvními známými oběťmi útoku grizzlyho na člověka a svoji vášeň zaplatili životem. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (164)

d-fens 

všetky recenzie používateľa

páčil sa mi Herzogov, síce subjektívny, ale komentár, ktorý bol vlastne iba dokonalou psychoanalýzou rozorvaného človeka, ktorý obklopený celou tou divočinou vôbec nepôsobí ako nejaký zanietený ekologický ochranca, ale skôr ako postmoderná "metrosexuálna" figúrka vrhnutá do niečoho, na čo sa snaží použiť svoje "všeobjímajúce", "všemilujúce" náhľady na svet, z čoho ho až brutálnym spôsobom snáď vyviedol jeden obyčajný medveď so strohým označením "č. 141".... a vlastne ani som si nie istý, či aj v posledných okamžikoch života Timothymu vôbec napadlo, ako pokrivene (cinicky povedané cez okuliare, ktoré mu nasadila civilizácia ľudí, ktorú tak neznášal) hľadel na svet, divočinu, prírodu a ich ani v najmenšom nie milosrdné zákonitosti.... napriek tomu ani Herzog neskĺzol do roviny kritiky alebo výsmechu z nejakého blázna, ale s pokorou uznal že nie je hoden súdiť takého človeka (skôr s ním polemizoval), ktorý po sebe zanechá množstvo nádherného filmového materiálu, ktorý dokáže prežiť medzi divokými stvoreniami 14 letných období, priblížiť sa im ako nik pred ním, v podstate sa včleniť do ich "svorky" a najmä, ktorý sa snaží nájsť sám seba aj za cenu najväčšej obete.... áno, Treadwell (iba pseudonym, ktorý si dal počas snahy uchytiť sa v Hollywoode) mal určite rozorvanú, nejasnú identitu.... ani on sám snáď nevedel akú.... ALE, bez neho by Herzog nemohol zostrihať tento strhujúci film o životnom príbehu "obyčajného človeka".... a to je myslím podstata..... Treadwell bol blázon, ale nesúďme ho .... skôr premýšlajme, akými bláznami sme my :-/ ....a vlastne, napadla ma tiež taká bláznivá myšlienka.... je dôstojnejšie umrieť s rezignovaným pohľadom upretým na biely plafón niekde na 12. poschodí nemocnice mimo záujmu lekárov, sestier, a častokrát aj rodiny, alebo byť roztrhaný niekde uprostred majestátnej divočiny? podľa mňa až taká jednoznačná odpoveď na toto neexistuje :) každopádne oba prípady vo mne naháňajú úplne rovnakú hrôzu až des....... a P.S.: páčilo sa mi to určite viac ako "Into the Wild"... menej romantizmu (Herzog), viac psychoanalýzy, zaujímavejšia-ešte uletenejšia ústredná postava, viac polemiky, spochybňovanie motívov konania Timothyho..... toto všetko Penn-ovi pretieklo medzi jeho režisérskymi prstami ... Penn vsadil všetko na príbeh, Herzog na človeka (imho) ()

Herr_Flick 

všetky recenzie používateľa

Rozhodně nic pro slabší žaludky. Rozhodně zde není nikdo k obdivování. Tim a Amy byli prostě šílenci. Tento dokument není nijak zásadní nebo přelomový, ale určitě zajímavý a dost přímočaře podaný. Nádherné jsou získané záběry a hodnotný je také pohled na muže, který se zcela vymyká chápání průměrného člověka. Bohužel jeho zanícení pro medvědy nakonec stálo život nejen jeho, ale i jeho přítelkyni i toho jím nejvíce milovaného - medvěda. ()

Reklama

POMO 

všetky recenzie používateľa

Neobvyklý dokument o neobvyklom človekovi. Nech od neho očakávate čokoľvek, uvidíte niečo iné. Werner Herzog neláska zvieratá, ani neglorifikuje Treadwella, ktorý sa staval do pozície ich ochrancu. Nebol ním. Keď do jeho „milovaných, milovaných, milovaných“ medveďov návštevníci parku hádzali kamene, zbabelo sa prizeral spoza kríkov. Treadwell bol iba blázon, ktorý stratil pud sebazáchovy a kontakt s realitou, a myslel si že svet divočiny chápe lepšie než svet ľudí. Herzog si ho vybral ako študijný materiál, v ktorom konfrontuje Treadwellovu osobnosť s vlastnými i cudzími názormi na ňu. Premýšľavý dokument, ktorý vám svojou osobitosťou utkvie nadlho v pamäti. ()

HellFire 

všetky recenzie používateľa

Ať už byl Treadwell jakýkoliv, jediné co mě napadalo při sledování jeho videí bylo „Co to děláš, idiote? Okamžitě odtamtud vypadni!“ Kdybych dopředu neznal okolnosti jeho smrti, jeho blízká setkání s medvědy by mi vháněla ještě více adrenalinu do krve. Každou chvíli jsem čekal, že se do něj některý z medvědů jednoduše zakousne. Asi sami nemohli uvěřit tomu, že se tenhle blázen pohybuje bezstarostně v jejich blízkost a považovali ho za naprosto neškodného tvora. Ačkoliv se Treadwell snažil světu ukázat, že medvědi jsou nepochopení (když se nad tím zpětně zamyslím, tak mě vlastně dochází, že je to hloupost), já si představoval, že svým chováním jen podněcuje ostatní, aby kráčeli v jeho stopách, což považuji za šílenost. Na druhou stranu se nejspíš necítil svůj ve světě lidí a v přítomnosti medvědů hledal jakousi útěchu? To věděl jen on sám. Co se samotného dokumentu týče, ten sestává především ze záběrů, které pořídil Treadwell a Herzog je doplňuje výpověďmi zúčastněných stran, takže zbytečně nestrhává pozornost na sebe. ()

whack 

všetky recenzie používateľa

Treadwella zabil medveď, ktorý ho nepoznal a ktorého predtým nejaký lovec stopoval a prenasledoval, a teda mal pádny dôvod cítiť k ľuďom zlosť. K tragédii došlo koncom októbra, kedy boli medvede hladné, mrzuté a pripravovali sa na prezimovanie. Nejdem naznačovať, že je normálne sa mojkať s grizlym ako s domácou mačkou, ale vyjadrenie autora Herzoga je hrozné: „Děsí mě, že ve tváři žádného medvěda, které Treadwell natočil, nevidím náznak přízně, pochopení nebo vlídnosti. Vidím jen naprostou lhostejnost. Pro mě něco takového jako tajný svět medvědů neexistuje. Jejich prázdný pohled vypovídá pouze o napůl znuděném zájmu o potravu.“ ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (1)

  • Osudový útok medvěda na Timothyho Treadwella a Amie Huguenard se odehrál poblíž jezera Upper Kaflia Lake v aljašském Národním parku Katmai. Ačkoliv Treadwell strávil 13 let ochranou medvědů (navzdory tomu, že tyhle šelmy byly chráněny aljašskými zákony), jeho smrt vedla k zabití dvou nebezpečných medvědů. (HellFire)

Reklama

Reklama