Reklama

Reklama

Karakoram Highway

(seriál)
všetky plagáty
Slovensko, 1995, 3x29 min

Réžia:

Pavol Barabáš

Scenár:

Pavol Barabáš

Kamera:

Pavol Barabáš

Obsahy(1)

Na začiatku bola túžba. Zámer zachytiť jednoduchý život a kultúru kmeňov v oblasti medzi púšťami Ázie a rovinami Pakistanu. Tam, kde sa stretávajú najvyššie pohoria sveta - Himaláje, Hindukúš, Karakoram a Pamír. Štyria Slováci sa rozhodli spoznať toto jedinečné horské prostredie, prejsť ťažko dostupným územím po historickej „Hodvábnej“ ceste. z pakistanského Rawalpindí cez 4 najvyššie pohoria sveta až do ďalekého čínskeho Kašgaru...

Názvy jednotlivých částí:
1, Cez Himaláj a Hindukúš
2, Cez Karakoram
3, Cez čínský Pamír (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (5)

Cedr 

všetky recenzie používateľa

Před 25 lety asi poutavé a unikátní nahlédnutí do krajiny pod nejvyššími pohořími světa, nicméně v dnešní době již příliš nezaujme, neboť každý druhý youtube cestovatel dá dohromady zajímavější záběry s méně trapným komentářem. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Ako každá expedícia, ktorú Pavol Barabáš postúpi a ktorej priebeh zveční na kamere aj táto nesie špecifické znaky. Jeho expedície sa vyznačujú schopnosťou zachytiť krajinu a ľudí, ktorý ju obývajú. V Karakoram Highway sa snaží zachytiť spôsob života kmeňov a národnostných menšín, ktoré žijú medzi 4 najvyššími pohoriami sveta, bez toho aby zasahoval, ale aby ponúkol západnému divákovi cestu do minulosti a za poznaním. Karakoram Highway je seriál, ktorý zachytáva krásne scenérie najväčších pohorí sveta a ktorý mapuje cestu slovenskej expedície, ktorý prechádzajú aj cez Hodvábnu cestu. Historicky, geograficky a sociálne cestopisný dokument, tvorí akýsi predvoj budúcich Barabášových veľkých filmov, ktoré sa vyznačujú dobrodružstvom, človekom, ktorý je vystavením cudziemu a nebezpečnému prostrediu a myšlienkami filozofického rázu, ktoré dodávajú príbehom, ktoré Pavol Barabáš rozpráva určitú mystifikáciu. Karakoram Highway je pekný pohľad na východné kultúry, zvyky a náboženstvá, ktorý svojou dynamickosťou a podmanivým hlasom rozprávača, dokáže upútať aj niekoľko rokov od svojho vzniku. ()

Majoslav11 

všetky recenzie používateľa

Tak tento dokument od Barabáša zostarol výborne. Zachytáva totiž cestu slovenskej expedície cez legendárnu Karakoram Highway a to prosím v roku 1993. Podarilo sa tak zachytiť nedotknutý svet ľudí z tých najnedostupnejších oblastí Pakistanu a Číny, v časoch, ktoré sú už asi pomaly nenávratne preč. Úžasné dobrodružstvo, exotika tu dýcha z každého záberu. Všetko ostatné na filme je už ale pre súčasný dokument zastarané. Za štyri hviezdy. P.S. Zaujali ma dve hlášky človeka komentujúceho dianie vo filme, ktoré by už v súčasnosti boli značne spoločensky neprijateľné, ale pobavili (šikmookí a skinhead). ()

Reklama

Reklama