Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Wes Craven, tvorca kultových hororových sérií Vreskot a Nočná mora v Elm Street, prichádza do kín s thrillerom Nočný let. Jedná sa o oveľa subtilnejší žáner, než na aký sme u neho boli doposiaľ zvyknutí, ale napätia a strachu neubudlo. Skôr naopak. Lisa Reisert (Rachel McAdams) strašne nerada lieta, ale hrôza, ktorá ju zmocní v priebehu nočného letu do Miami, nemá so strachom z lietania nič spoločné. Vo chvíli, keď sa lietadlo vzlietne, prezradí Lise na prvý pohľad sympatický spolucestujúci Jackson (Cillian Murphy) pravý dôvod svojho pobytu na palube: Pripravil plán na zavraždenie mocného biznismana a Lisa má byť jeho kľúčom k úspechu. Ak odmietne spolupracovať, jej otca zastrelí nájomný vrah, ktorý čaká na Jacksonov telefonát. Uväznená v obrovskom lietadle a 10 000 metrov nad zemou nemá lisa kam utiecť a koho volať o pomoc. Miami sa blíži a Lise zúfalo ubieha čas k nájdeniu riešenia, ktorým spacifikuje zločinca na vedlajšom sedadle a zabráni tak vražde... "Bolo príjemné opustiť obľúbený žáner a vyskúšať si niečo celkom nové. Nie je tu žiadny maniak, ktorý by naháňal ľudí s mäsiarskym nožom v ruke a nikto tu nenosí strašidelné masky teda okrem človeka, ktorého maska pozorného spolucestujúceho je veľmi civilná a o to možno nebezpečnejšia a reálnejšia. Nikdy nemôžete vedieť, kto si ku vám prisadne," hovorí režisér Craven. Keď sa scenár o klaustrofóbnej hre mačka s myšou úspešného televízneho scenáristu Carla Ellswortha dostal Cravenovi do rúk, bola z toho vraj láska na prvý pohľad. "V porovnaní s tým, ako ho Wes obohatil, v priebehu príprav na natáčanie a potom priamo na pľaci, to bol ale nepodarok. Wes je skutočný majster hrôzy," sebakriticky hodnotí Ellsworth. Kľúčových úloh únoscu a jeho obete sa skvele zhostili charizmatický Cillian Murphy (Batman začína, Návrat do Cold Mountain), ktorý presvedčivo zvládol obidve polohy a vychádzajúca hviezdička Rachel McAdams (Mean Girls), ako sebavedomá Lisa, ktorá sa odmieta nechať zmanipulovať do úlohy bezbrannej rukojemníčky. Zo zeme obidvoch istí skúsený Brian Cox (X-Men 2, Bournov mýtus) v úlohe ohrozeného Lisinho otca. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (445)

Niles 

všetky recenzie používateľa

V jednoduchosti je krása. Škoda len, že ten koniec sa trochu vymykal originalite, ktorá je príznačná pre prvú hodinu. Potom sa to mení z napínavého thrilleru na tuctový akčný film s jasne predvídateľným záverom a už to nezachráni ani psychopatický a nesmrteľný Cillian Murphy, ktorý vlastne drží celý film nad vodou. Inak to bolo dobré, takéto filmy mám rád. ()

Tosim 

všetky recenzie používateľa

V roce 2005 natočil Wes Craven dva snímky, tento a Prokletí, na Prokletí jsem byl v kině a tenhle si nechal na DVD, což jsem měl udělat úplně obráceně. Malý, napínavý, promyšlený a sympatický filmeček, který si na nic nehraje (tedy až s tou dějovou linkou ohledně senátora), má slušnou stopáž a vše, co od něj můžeme očekávat, v něm najdeme :-) Navíc Cillian Murphy je fakt bezkonkurenční. ()

Reklama

Pilda17 

všetky recenzie používateľa

Nadprůměrný thriller od Wese Cravena. Náboj a napětí nechybí, tempo není také vůbec špatné. Uklidňující je i délka, poněvadž pouhých 85 minut není moc. Tím pádem funguje i děj a pořád se něco děje. Příběh není nikterak originální, ale naprosto dostačující. Red Eye není snímek, který zaujme maximálně, ale pro jedno potěšení stačí... 7/10 = 75% ()

Ruut 

všetky recenzie používateľa

Tady mě Wes Craven doslova dostal. Už jsem v něj ztratil víru a nevěřil že dokáže udelat nic jiného než průmernou vyvraždovačku a ejhle. U Nočního letu jsem s otevřenými ústy zíral od začátku až do konce a ani na moment nemohl odtrhnout oči od obrazovky. Všechno skvělé. Nepřestávající akce, skvělý herci, zajímavé pojetí hodnkrát použitého tématu. Paráda. ()

flanker.27 

všetky recenzie používateľa

Vzhledem k tomu, že jsem vždycky považoval Noční můry a vřískot spíš za směšné, než kultovní, jsem přistupoval k novému Cravenovu filmu dosti skepticky. Ovšem i slepé kuře občas zrno najde a já se (bohužel jen skoro) po celých 85 minut příjemně ošíval a se zaťatými pěstmi čekal, co bude dál. Zvláště dokud děj neopustí palubu letadla, je to na poctivé 4*. Cilian Murphy je sympaticky děsivý a jeho chladně výhrůžný pohled mrazí v zádech. I Rachel McAdams zvládá svou roli nečekaně uvěřitelně až na příliš akční konec. Ke konci se to ovšem mění v klasickou Cravenovskou domácí honičku a hlavně dialogy nabývají poněkud na trapnosti. Po druhém shlédnutí i přes Rachel, která je k sežrání, snižuju na 3. ()

Galéria (85)

Zaujímavosti (20)

  • Interiéry lietadla, kde prebiehala časť natáčania, sú interiérmi Boeingu 767. Pri viacerých záberoch zvonku však možno rozoznať iné typy lietadiel, ako Airbus A320, Boeing 727, Boeing 737 a Boeing 777. (MikaelSVK)
  • Cillian Murphy o roli Jacksona tolik stál, že si pouhé dva dny před svojí svatbou zaletěl z Anglie do Hollywoodu, aby poobědval s režisérem Wesem Cravenem. Ten mu později roli dal s tím, že si ho získal svýma očima. (Martinibaby)

Reklama

Reklama