Reklama

Reklama

Dôvod žiť... a zomrieť

  • Česko Proč žít... a proč umírat (viac)
Trailer
Taliansko / Španielsko / Francúzsko / Západné Nemecko, 1972, 79 min (Director's Cut: 119 min, Alternatívna 113 min)

Počas občianskej vojny odovzdal teraz degradovaný severanský plukovník Pembroke (James Coburn) konfederačnú pevnosť Fort Holman svojim protivníkom bez boja. Južanský major Ward (Telly Savalas) totiž zajal plukovníkovho syna a sľúbil, že ho prepustí, pokiaľ sa plukovník so svojou pevnosťou vzdá. Svoj sľub však nedodržal a po odovzdaní pevnosti mladíka zastrelil. Teraz chce plukovník dobyť pevnosť späť. Má mu v tom pomôcť mužstvo, ktoré sa skladá zo zlodeja sliepok Eliho (Bud Spencer) a ďalších nenapraviteľných zloduchov, odsúdených na smrť. Aby ich motivoval k boju, navnadí ich prísľubom zlatého pokladu ukrytého v pevnosti, ktorý im bude patriť... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (51)

Radko 

všetky recenzie používateľa

Partička desperátov je doslova vyvlečená spod šibeničnej oprátky, aby sa rozhodla zachrániť si krk životu nebezpečnou samovražednou misiou pri oslobodení pevnosti spod južanských rúk. Aby sa vrahúni a rebeli nevymykli spod kontroly, musí im byť ponúknutá dostatočná motivácia v podobe sľubu o veľkom poklade v pevnosti. Drsná akcia na spôsobu Tucta špinavcov (no nedotiahnutá tak do dokonalosti) môže začať. ()

Belmondicek 

všetky recenzie používateľa

Během občanské války Severu proti Jihu unikne různá skvadra zlodějů a vrahů trestu smrti oběšením a dostane milost výměnou za nebezpečný úkol. Mají se dostat do nepřátelské pevnosti Fort Holman a následně ji dobýt. Akci vede plukovník Pembroke, který se chce pomstít veliteli pevnosti majoru Wardovi za smrt syna. Telly Savalas jako velitel pevnosti má bohužel moc málo prostoru, Rene Kolldehoff se zase ukáže jako parchant. Hlavní hvězda filmu James Coburn mi přišel dost upozaděn, ale zato Bud Spencer je výbornej. Tentokráte nepoužívá svoje pěsti, ale používá svůj důvtip a na konci se chopí kulometu..."Poprvé jsem zabil člověka...Já naposled!" ()

Reklama

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Jeden z tych slabsich filmov, ktore natocil Bud Spencer, za rok 1972 si pamatam hlavne Dva Machri mezi nebem a peklem. Tuna ide o obciansku vojnu v USA 1861 - 1865 - fakt nechapem, odkial sa berie ta talianska amerikanofilia. Ked pozeram napriklad filmy Spencera a Hilla, takmer vsetky sa odohravaju v USA, naopak taky Orson Welles - cisty American - a vacsina jeho filmov je europskej proveniencie. No nic, Savalasa som vzdy neznasal, tu sa len mihol, James Coburn mi nevadil takmer vobec, a bol tu aj Reinhard Koldehoff /Dva Machri mezi nebem a peklem -plati to iste, co som napisal o Spencerovi/. Westerny v 60. rokoch zazivali inflaciu a najotrepanejsim klise bola kradez koni. Ta tu nie je, naopak, aspon ze ide o dobytie nepristupnej pevnosti, co je na western slusny namet na film : 69 % ()

sud 

všetky recenzie používateľa

Pozoruhodný western s velmi dobrým příběhem (označení "Tucet špinavců na divokém Západě" je bezesporu na místě), který potápí mizerná technická stránka (doba vzniku nemůže být omluvou) a odbytá režie (těžko uvěřit, že stejný režisér natočil tohle). Ten, kdo se kdesi vyjádřil o teatrálním umírání v Pro hrst dolarů, určitě neviděl zdejší závěrečnou bitvu. Na druhou stranu herecké obsazení nezklame (především James Coburn, či Bud Spencer v nepříliš typické poloze) a závěrečný dialog patří mezi nezapomenutelné. 60%. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Westernovy Tucet spinavcov. V centre deja mal byt asi Coburn ako velitel tej bandy parchantov so svojou vlastnou osobnou motivaciou pre dobitie pevnosti, ale film si pre seba ukradol a vsetkych uplne zatienil Bud Spencer v netypickej ulohe ukecaneho neschopneho roztomileho podvodnika. Dokonca tu nikoho ani nenefackuje. Ale vsetky tie jeho etudy su neskutocne zabavne a Bud znova dokazuje, ze dokazal predviest viac ako len tu svoju slavnu jednu polohu. Z ostatnych tych darebakov si po par dnoch spomeniem uz len na chamtiveho neprijemneho serzanta v podani Reinharda Kolldehoffa. Zvysok bandy je nevyrazny, takze ked zacali postupne umierat, tak mi to bolo jedno. Za zmienku stoji este slizky Savalas ako hlavny zaporak. Tempo filmu je pomalsie a poriadnej akcie sa dockame az v zavere. Ta mi pripadala strasne fadne natocena. Celkovo je rezia dost slaba a nebyt uchvatnej Spencerovej postavy, tak je to dost nezazivny film. Ale pri Budovych scenach som sa dost bavil a kedze tu ma nastastie dost vela priestoru, tak je vysledok mierne nadpriemerny. Rozhodne film odporucam vsetkym Spencerovym fanusikom. 6/10. ()

Galéria (5)

Reklama

Reklama