Reklama

Reklama

Zbojník Jurko

  • angličtina Brigand Jurko (festivalový názov)

Obsahy(1)

Celovečerný animovaný film legendárneho Viktora Kubala o nových dobrodružstvách slovenského zbojníka Jura Jánošíka. „Bohatým bral, chodobným dával,“ tak stojí v legende. Lenže možno niektoré detaily boli celkom inak... (oficiálny text distribútora)

Recenzie (39)

PTuranyi 

všetky recenzie používateľa

Výtvarne originálne spracovanie legendy o Jurajovi Jánošíkovi. Okrem typicky kubalovského výtvarného spracovanie sa nezaprie, že Viktor Kubal je humorista. Na pozadí dramatizácie legendy podfarbenej nefalšovanou terchovskou muzikou na nás Kubál neustále huncútsky požmurkáva a do  každej scény pridá nejaký fórik či gag, ktorým priam až paroduje legendárny príbeh. No vo vážnych scénach neváha pritlačiť na city Darinou Laščiakovu alebo zdramatizovať danú chvíľu. 90% ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Nemám veľa príležitostí zložiť hold originalite a umeniu Viktora Kubala. Bol som dlhoročným obdivovateľom jeho kreslených vtipov a seriálov v Roháči a po dlhej dobe som sa opätovne dostal aj k jeho celovečernému filmu o zbojníckej legende, ktorý v ničom nezaostal za autorovým dovtedajším dielom. Skôr naopak, využil možnosti, ktoré animácia poskytuje a využil ich tak veľkoryso a originálne, ako naložil aj s tabuizovanou legendou o Jurajovi Jánošíkovi. A rovnako ako Janko Roháč v Troch chrobákoch, aj Viktor Kubal v Zbojníkovi Jurkovi dokázal, že nielen vtipy, ale i filmy môžu byť úspešné aj bez slov. ()

Reklama

Jard 

všetky recenzie používateľa

Na Slovensku sa síce nenatočilo toľko celovečerných animvaných filmov, aby som mohol prehlásiť, že ide o najlepší slovenský animovaný film, ale s určitosťou viem povedať, že ide o film, ktorý má nezastupiteľné miesto v slovenskej kinematografii. Jánošíkovská tematika vie tvorcom vždy priniesť voľnú ruku v komponovaní, keďže o najznámejšom slovenskom zbojníkovi vieme len minimum informácii. Oproti doloženým faktom sa príbeh skončí šťastne, preto tvorcovia pomenovali a aj poňali tento film plne autenticky. Pobavilo ma tu viac scén, napr. "lesný gramofón" a pod. 90% ()

rudeboy 

všetky recenzie používateľa

Prvý slovenský celovečerný animovaný film, ktorý nastavil latku naozaj vysoko. Niekomu sa možno nemusí páčiť Kubalova animácia, ale práve ona je podľa mňa obrovským plusom tohto filmu, pretože je vo svojej jednoduchosti skvele funkčná a treba dodať, že aj veľmi komická. Hudobná stránka filmu je takiež veľmi vydarená. Jánošík nezomrel, Jánošík žije :) ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Animácia nie je vtedy kvalitná, ak pôsobí čo najrealistickejšie, respektíve je čo najlepšie vyrendrovaná. Tento postoj je razený posledných 20 rokov a je chybný. Animácia je kvalitná, ak je čo najviac štylizovaná a charakteristická pre danú tému. Samozrejme ruku v ruke s príbehom. V Zbojníkovi Jurkovi všetko toto perfektne funguje. Určite je veľkým prínosom humor a nadhľad, ktoré hrané verzie mať z princípu nemôžu, v tomto Kubal uspel asi najviac. Možno mi pripadali nadbytočné pasáže s hovoreným slovom, ale to je skutočne iba malý detail, ktorý ani nepovažujem za chybu, len napríklad pri záverečnom rozsudku by mi maximálne vtipné pripadalo iba nezrozumiteľné mrmlanie. ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (15)

  • Prvý slovenský dlhometrážny animovaný film. (Hystory)
  • Viktor Kubal cestoval do Terchovej i Malej Fatry a kreslil skutočne to, čo videl. Kamene v potoku rozmiestnil skutočne tak, ako sú v Bielom Potoku, a dokonca chodil krátko aj do miestnej školy. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama