Reklama

Reklama

Obsahy(1)

To, co začalo jako mírumilovný pokus přestěhovat kmen Siouxů do rezervací, se zvrhává v osobní krvavou pomstu velitele kavalerie... Scénář na motivy románu Hoffmana Birneye připravil Sam Peckinpah, režie pak byla svěřena zkušenému Arnoldu Lavenovi. Velitel kavalerie Demas Harrod (Tom Tryon) a jeho věrný zvěd Sol Rogers (Harve Presnell) jsou převeleni pod vedení nesnášenlivého generála Fredericka McCaba (Andrew Duggan), který nenávidí Indiány téměř tolik, jak jej samotného nenávidí jeho vlastní mužstvo. Kromě přípravy na boj s Indiány se Harrod a Rogers ucházejí o přízeň krásné Lou (Senta Berger – typická kráska Divokého západu). Novost snímku spočívá v tom, že v závěrečné bitvě překvapivě vítězí Indiáni a nikoli kavalerie. Po celou dobu, zejména pak v klíčových scénách, se western vyznačuje neobvyklou kreativitou a profesionální filmařinou. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (23)

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

„Mŕtvy Indián, dobrý Indián“. Peckinpahov scenár, dobrý scenár. Áno, príbeh sa drží tradičnej schémy „vojenských príbehov“ (zostavovanie jednotky, zoznamovanie sa s postavami, výcvik, milostný trojuholník + prehlbovanie priateľstva medzi sokmi, bojové nasadenie, hrdinské obete...), ale bohato to vyvažuje šťavnatými postavami a dobre napísanými dialógmi. Z obsadenia som okrem mladého Jamesa Caana nepoznal ani jedinú tvár, ale herecké výkony sú bez výhrad. K tomu krásne ženy, sem-tam slušná hláška a výborne natočené bojové scény – proste veľmi fajn vojnový western, ktorý (hoci mená sú zmenené) zobrazuje nešťastnú bitku pri Little Big Horn. ()

RHK 

všetky recenzie používateľa

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Spíše než o western však jde o válečný film z prostředí kavalerie. Děj se skládá z milostného trojúhelníku, výcviku kavalérie, celé řady chlapských rvaček a ze závěrečné bitvy se Siouxy. Peckinpah ve svém scénáři dokázal napsat několik pěkných postav - zodpovědného kapitána Harroda, dobrodružného zvěda Sola, jejich nerozhodnou společnou počestnou partnerku, neposlušného vojína Dugana... Jen ten generál McCabe se chová jako despota, ctižádostivý idiot a veřejně neodhalený masový vrah. Je škoda, že velkému Peckinpahovi nebyla svěřena i režie, protože Arniemu Lavenovi napětí chvílemi mizí a akční scény občas kulhají na jednu nohu; i tak jde ale o lehce nadprůměrný western. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=OCs4lssWaj0 ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Rozjuchaný western, kde sa veľká skupina vojakov pripravuje na boj so Siouxami. Medzitým sa bijú v krčme, riešia milostné trojuhoľníky a časom aj vzťah k veliteľovi. Že v roku 1965 vznikne western, kde sa príliš nerieši podstata toho, čo sa vlastne deje (masakre indiánov), ale máme tu klasických urastených vojnových hrdinov a krásne ženy, sa verí ešte menej, keď si pozriete, kto napísal scenár. Na onú slávnu bitku si musíme počkať cca hodinu a pol, ale stojí aspoň za to. ()

Han22 

všetky recenzie používateľa

Tradiční kavaleristický western. Skupina nováčků je cvičená spravedlivým kapitánem, který bojuje o dámu svého srdce se stejně spravedlivým zvědem. Nechybí rvačky, nějaké ty lásky a chlast a ve finále parádní bitva s indiány. Chybí bohužel známější herci a zajímavější postavy, celý film si tak krade relativně mladý James Caan v roli buřiče, který nevynechá jedinou příležitost aby naštval důstojníky. A závěrečná scéna s polem plným mrtvol je opravdu působivá. ()

ForzaJuve 

všetky recenzie používateľa

Filmy tohoto typu nemusím. Hodinu a půl se nudíte a čekáte, kdy už konečně odjedou do té závěrečné bitvy, která trvá 20 minut. Řešíte milostný trojúhelník, pár rvaček, výcvik a poznáte aroganci a namyšlenost velícího generála, na kterou zákonitě dojel, úplně stejně jako ve skutečnosti slavný generál Custer na Little big Horn. Ale na 3* to asi je. ()

Galéria (36)

Zaujímavosti (3)

  • Sam Peckinpah nejen napsal scénář, ale byl také původním režisérem. Později byl nahrazen Arnoldem Lavenem. Mimo jiné Peckinpahův dům v Malibu byl během přípravy filmu zasažen požárem a Peckinpah riskoval svůj život, aby zachránil scénář před požárem. (Zetwenka)
  • Film byl natočen v Durangu (Mexiko) s velkým počtem nasazených a závěrečná bitevní scéna s choreografií na 20 000 akrů (81 km²) země. Jako další lokace pro film posloužily Hereford, Arizona, San Pedro River a Arizona. (Zetwenka)
  • Film je založený na románu „The Dice of God“ od Hoffmana Birneyho (1891–1958). (Zetwenka)

Reklama

Reklama