Reklama

Reklama

Desať Božích prikázaní

  • Česko Desatero přikázání (viac)
Trailer
USA, 1956, 220 min (televízna verzia: 127+89 min)

Réžia:

Cecil B. DeMille

Predloha:

Dorothy Clarke Wilson (kniha), J.H. Ingraham (kniha) (viac)

Kamera:

Loyal Griggs

Hrajú:

Charlton Heston, Yul Brynner, Anne Baxter, Edward G. Robinson, Yvonne De Carlo, Debra Paget, John Derek, Cedric Hardwicke, Nina Foch, Martha Scott (viac)
(ďalšie profesie)

Historický, Oskarom ocenený film hollywoodského režiséra Cecila B. DeMillea vychádza z Knihy Exodus a popisuje príbehy Mojžiša. Dej sa začína v okamihu, keď sa malého dieťatka plávajúceho v košíku po rieke, ujíma faraónova dcéra, ktorá ho prijme za svoje. Vďaka tomu je vychovávaný a vzdelávaný v prepychu kráľovstva. Až neskôr v dospelosti zistí pravdu o svojom pôvode. Rozhodne sa pomôcť hebrejskému ľudu a vyslobodiť ho z otroctva. Vzbúri sa proti nevlastnému bratovi faraónovi a kňazom ovládajúcim Egypt. A vyvedie Izraelitov z Egypta. (TV Lux)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (140)

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Obrovský rozťahaný megafilm, ktorý sa pustil do biblického príbehu s vtedajšou pompéznosťou v historických filmoch a ktorého herecké stvárnenie je profesionálne. Problém je ale v dvoch dieloch, kde prvý diel je skôr o konverzáciách medzi členmi rodín, medzi pánmi a poddanými, no veľa neponúka. Druhý a kratší diel tvorí podstatnú časť toho, čo dnešné filmy popisujúce tieto udalosti majú v sebe obsiahnuté. Hodnovernosť je skôr kontroverznou záležitosťou, najmä čo sa týka prvého diela, najmä som často nemohol uveriť tomu ako sa tu rozprávali medzi sebou otroci a páni, proste mi to pripadalo až priveľmi s tými hrdinskými a vážnymi rečami prednášaními monumentálne dosť divne. Vedel by som si takýto film predstaviť aj skromnejšie, naopak masovým scénam veľa nedali. Asi si radšej v budúcnosti pustím, ak to budem chcieť, skôr animovaný film Princ Egyptský než toto. ()

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

Viděl jsem obrovskou spoustu všech možných adaptací Exodu, minimálně desítku Mojžíšů, ale na Charltona Hestona nedám dopustit. Určitě film působí jinak na ateisty, jinak na křesťany a už úplně jinak na židy, ale svoji sílu a působnost bezesporu pořád neztrácí, ať se na něj díváte slavíce Pesach, Vzkříšení anebo jenom tak. ()

Reklama

poz3n 

všetky recenzie používateľa

Po formální, výpravné a celkově technické stránce se jedná o jeden z nejlepších počinů ze sekce nekonečně dlouhých a předražených hollywoodských bombaspektáklů 50. a 60. let. Naneštěstí je však vše zakryto nemilosrdným stínem fanatického blábolení, které nám, divákům, bohulibě vysvětluje, co je správné a co správné není. Děkuji, nechci. Ale podívaná to byla vskutku pompézní. 5/10 ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Uvarte si dve kávy, alebo plný hrniec čierneho čaju, pretože Cecil De Mille vám ide predviesť jedno z vrcholných diel monumentalizmu, trvajúce bezmála 4hodiny. Obrovské kulisy, nekonečné množstvo komparzistov, biblický pátos a heroické herecké výkony. Na rozdiel od Bena Hura mi ale tieto 4 hodiny neubehli ako voda, občas som sa mierne nudil a mám z filmu pocit, že natočeného materiálu bolo podstatne viac a De Mille musel plakať pri producentskom strihu. Keď som sa tak pozeral na Hestona, ako stojí nad červeným morom a rozostupuje jeho vody, skúsil som si predstaviť niektorú zo súčasných megahviezd, ktorá by mi pritom nepripadala trápne. Pri každom nápade mi prešiel metrosexuálny mráz po chrbte. Holt klasický monumentalizmus je už dávno "odviaty vetrom". ()

raroh 

všetky recenzie používateľa

Imperiální romantismus v duchu obřích pláten 19. století (ostatně film nevznikl adaptací biblického Exodu a Josefa Flavia, ale historických románů zpracovávajících je) je silně podmanivý, ale v čem se liší dikce Mojžíše Ch. Hestona od Z. Štěpánka v roli Jana Husa? A adamité od Izraelitů vzývajících zlaté tele? ()

Galéria (228)

Zaujímavosti (44)

  • Film získal Oscara za speciální efekty. (Chatterer)
  • V tomto filmu si odbyl první celovečerní debut Robert Vaughn. (Chatterer)
  • Když se Yul Brynner dozvěděl, že ve filmu bude protihráčem Charletona Hestona, a navíc, že většinu svého času na plátně stráví nahoře bez, začal s intenzivním posilováním, aby se co do muskulatury Hestonovi vyrovnal. To také vysvětluje jeho měnící se postavu během filmu Král a já (1956), který vznikal paralelně. (vesper001)

Súvisiace novinky

Spielberg a biblický velkofilm?

Spielberg a biblický velkofilm?

30.09.2011

Už to trochu vypadá, že se studio Warner Bros. rozhodlo kompletně zfilmovat Bibli (a příběhy s ní souvisící). Nejdřív uvidíme epickou bitvu mezi archanděly v Alexem Proyasem režírovaném Paradise Lost… (viac)

Reklama

Reklama