Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Počas 2. svetovej vojny najvyššie nemecké velenie zriadilo špeciálny zajatecký tábor, kam deportovali najproblémovejších zajatcov spojeneckých armád. Veliteľ tábora, plukovník von Luger (Hannes Messemer), upozorní seniora zajatých dôstojníkov kapitána Ramseya (James Donald), že z tábora, ktorý má najlepšie zabezpečenie proti útekom, sa nikomu uniknúť nepodarí. Ramsey však von Lugerovi pripomenie, že pokúsiť sa o útek zo zajatia je povinnosťou každého správneho dôstojníka. A hneď v prvý deň sa túto povinnosť pokúsi splniť niekoľko čestných mužov. Neúspešne. Veliteľ Bartlett (Richard Attenborough), ktorému sa podarilo zorganizovať už niekoľko neúspešných útekov, preto navrhne Ramseyovi neuveriteľnú akciu. Z tábora má naraz ujsť dvestopäťdesiat zajatcov. A tak sa rozbehnú dokonale utajené prípravy na najväčší útek vojny, v ktorom kľúčovú rolu hrajú Američania Hendley (James Garner) s Hiltsom (Steve McQueen), Brit Blythe (Donald Pleasence), Austrálčan Sedgwick (James Coburn) a Poliak Velinski... (TV Markíza)

(viac)

Videá (7)

Trailer

Recenzie (576)

pepo 

všetky recenzie používateľa

Veľkofilmová lahôdka s úžasným castingom na čele s vynikajúcim Stevom McQueenom. Silný príbeh, skvelá práca s napätím, no aj mnoho vtipných situácií. Režisér Siedmich statočných predvádza to najlepšie možné remeslo a za takmer tri hodiny nestíha nudiť. Motorkový únik hlavného hrdinu patrí k najikonickejším akčným scénam histórie. ()

Rob Roy 

všetky recenzie používateľa

Jeden z nejstylovějších útěků vůbec. Steve McQueen jako "Cooler King" je pro mě ztělesněním absolutního frajerství, navíc má obrovský komický potenciál, pořádná komedie by mu slušela. Už chápu, co znamená, když Quentin Tarantino v Gaunerech ( při interepretaci "Like a Virgin" od Madonny ) říká, že "ten chlap vypadá jako Charles Bronson ve Velkém útěku" a "razí si cestu." Kdo neviděl, ať si doplní vzdělání. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Asi najlepší film o úteku z väzania, alebo v tomto prípade z tábora. Režisér vedel, prečo ten film takto pomenovať. Krásne zábey z podzemného tunelu počas úteku väzňov, máme možnosť sledovať ako si to celé premysleli bod bo bode. K plnému hodnoteniu mi bráni niekolko logických dier, všetko išlo dosť hladko, nacisti objavili iba jeden tunel, prečo ich nenapadlo, že ich môže byť viac? Takto jednoducho unesiem lietadlo? Ale to je daň doby, vtedy divákov takéto otázky netrápili. A ako bonus D. Pleasence, ten vrah z Columba:). Po druhom pozretí zvyšujem na plný počet kvôli záverečnej fáze (nechcem spoilerovať), po pomerne lážo plážo ladenej prvej polovici filmu je to dosť silná zmena a vďaka takto silnému hereckému ansámblu je to absolútne lahôdková záležitosť. V druhej polovici som prestal vnímať čas a i tak extrémne dlhý film by mohol trvať lubovoľne dlho. K dokonalosti francúzskej Diery tu ale niečo chýba. ()

Slasher 

všetky recenzie používateľa

Ono až přijde na scény, kde Steve McQueen na nacistické motorce krosí louky a pole v podhůří Alp, mělo by vám už být rázem celkem ukradený, co všechno předtím ve filmu o skutečných útěcích z krajně střeženého zajateckého tábora nedávalo smysl a nad čím vším jste si říkali "jo, to určitě".... Je tu taky nabušenej Charlie Bronson a dalších pár frajerů, takže všeho všudy fajnová odsýpající tříhodinka. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Paradoxom snímku je, že vo svojej podstate “dostať sa na slobodu” bavil ďaleko viac, ako počas samotného úteku. Je to taký typicky americký film, avšak bez mimoriadneho, politického pátosu s klasickým odkazom celému svetu: “Boh žehnaj Amerike”. Dalo sa nato pozerať, no tri hodiny mi prídu predsa len trochu moc, zas taký záživný veru nie je, a tak tomuto snímku z poradovníka 200 najlepších, najobľúbenejších filmov udelím aspoň zaslúženú “trojku” po ktorej mnohí tak neskutočne bažia. A ideme do finále, zostáva 5 pokusov. ()

Galéria (95)

Zaujímavosti (59)

  • Ve filmu kromě komparzu nevystupuje žádná žena ani dítě. (facojurka)
  • Veľký útek patrí medzi 12 najobľúbenejších filmov Quentina Tarantina. Uviedol to pre britský filmový magazín Sight and Sound. (dom1niq)
  • Stroje stojící na letištní ploše jsou americké cvičné letouny AT-6 Texan opatřené německou kamufláží. Jediným německým letounem byl Bucker Bu 181 'Bestmann'. (džanik)

Reklama

Reklama