Reklama

Reklama

Destino

Krátkometrážny / Animovaný
Francúzsko / USA, 2003, 7 min

Obsahy(1)

V roce 1946 se Salvádor Dalí a Walt Disney společně pustili do krátkého filmu s názvem Destino. Od projektu bylo nakonec upuštěno s méně než 20 vteřinami hotového filmu. Po šesti desetiletích současní Disneyho umělci dokončili film s použitím původních Dalího storyboardů. Vysledkem je jeden z nejpodivnějších filmů, který kdy opustil studia Disney. (Ruuzha)

(viac)

Recenzie (58)

standsiller 

všetky recenzie používateľa

S krátkym filmom ma zoznámilo video s piesňou od kapely DYE - Hole in the ocean. Myslel som si, že je to celok aj keď mi grafika bola podozrivo známa. Napriek tomu aj samostatné video s použitou hudbou nie je o nič menej kvalitné. Kto má rád Daliho ( a teraz takých hračkárskych znalcov existuje viac ako je potrebné ), tak to bude pre neho mekka vkusne ladených surreálnych myšlienok . ()

gjjm 

všetky recenzie používateľa

Někdy ve čtyřicátých letech se rozhodli Disney (kterého moc nemusím) a Dalí (který mi nevadí) spolupracovat na krátkém animovaném filmu v rozsahu asi pěti minut. Byl už hotový scénář a několik vteřin animace, která byla dokončena v roce 2003 dnešními animátory. Velmi zajímavé dílo, mající atmosféru takového toho prvopočátečního surrealismu, který ještě nebyl založen na nelogičnosti, ale naopak na snové logice, fantazijní a archetypální. Obrazově velmi zajímavé - už pro spojení disneyovského kresebného stylu s dalíovskými obrazy. Disneyovská kresba kupodivu obstojí i v tomto srovnání, doprovázena skvělou šansonovou hudbou a snažící se naplnit vynikající scénář, postavený brilantním způsobem na snové logice (napsali Salvador Dalí a John Hench). Bez zajímavosti (i když zajímavé to je jen pro disneyofily) není ani fakt, že byl v moderním stylu Disneyho pokračovatelů zfilmován právě Disneyho zapomenutý projekt, čili dílo, které mělo stylově spadat ještě do jeho "klasické" tvorby. Rozhodně překvapivě brilantní animovaný film, který mohu doporučit komukoliv, nejen fanouškům Disneyho, Dalího, surrealismu či kohokoliv jiného. http://www.youtube.com/watch?v=UzzZa5o1q5k ()

Reklama

Themyth 

všetky recenzie používateľa

Musím dať iba plný počet hviezdičiek. V tom nie je zarátaná iba vizuálna stránka, ale hlavne myšlienka filmu. Alebo skôr myšlienky. Na ploche necelých siedmych minút je totiž nakumulovaných toľko odkazov a symbolov ktoré reprezentujú osudy ľudí, že sa z toho dajú spraviť nekonečné variácie modus operandy. Toto bol podľa mňa pôvodný zámer Walta Disneyho a Salvadora Dalího, ktorý sa tesne po druhej svetovej vojne stretli, aby prediskutovali prípadnú spoločnú spoluprácu. Dalího surrealistické výjavy by tak nadobudli nový rozmer, po prvý krát v animovanom filme. Na filme aj začali pracovať, ale možno kvôli zaneprázdnenosti oboch titanov svetového umenia sa čoskoro práce prerušili a film zostal 57 rokov nedokončený. Práve cenná danosť filmu, vtisnúť na krátkej ploche do neho pečať ľudského osudu, ktorý sa dá použiť ako univerzálna a nanajvýš symbolická, to je jeho najväčší vklad pre nás. ()

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Nikdy som netušil, že by sa dali disneyovské propriety (predovšetkým muzikálové a animačné rozprávkové motívy) tak účelovo zneužiť k vytvoreniu najčistejšieho surreálna. Zvukový a hudobný sprievod zo 40. rokov skvelý a záverečných 40 sekúnd, ktoré sa absolútne oslobodzujú a odpútavajú od akéhokoľvek logického uvažovania, sú niečo, čo sa dá nazvať jednoducho a alibisticky "úplný Dalí". Ale stráviteľný. Chvíľu som uvažoval o plnom počte. 85% ()

Kobitch 

všetky recenzie používateľa

Zajímavý snímek ani ne tak tím, co zobrazuje, nýbrž svým pozoruhodným vznikem. Začátky prací na snímku se totiž datují až do roku 1945, kdy se jistý Walt Disney a Salvador Dalí (možná jste o nich slyšeli) dali dokupy s cílem natočit krátký animovaný film. Kvůli finančním problém byl však snímek uložen k ledu, zůstaly kompletní storyboardy a 17 vteřin snímku. V roce 1999 byly materiály k filmu objeveny v archivu a studio mu dalo zelenou. Po několika desítkách let se tedy snímek podařilo dokončit, nešlo však už jen o tradiční kreslenou animaci — tu doplnila i počítačová grafika. Samotný snímek je vcelku zajímavý, ale nijak přehnaně. Dalího surrealismus někomu sedne a někomu ne, pro mě byl snímek průměrnou podívanou. [Oscary 2003] ()

Galéria (15)

Zaujímavosti (1)

Reklama

Reklama