Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Dráma
  • Akčný
  • Krimi
  • Animovaný

Recenzie (165)

plagát

Paul McCartney: cesta slavného brouka (2023) 

Priemerný dokument, ktorý neprináša žiadne svetoborné nové pohľady na kariéru možno najväčšieho génia populárnej hudby. Za vklad považujem samozrejme hudobný obsah a fakt že pre nezainteresovaneho diváka funguje tento dokument ako zoznámenie sa s príbehom Paula veľmi dobre.  Nesúhlasím s Marze. Ak by sa Paul po Beatles umelecky vyčerpal, nemohol by som byť jeho fanúšikom. A to sa snažím hodnotiť jeho skladby kriticky a nezaujato. Beatles boli bezchybní. Paulova sólová kariéra už chyby má. Čo je úžasné - vždy bol schopný po umeleckom páde, vrátiť sa majstrovským albumom. Keby sme mali spočítať počet majstrovských skladieb po roku 1970, bol by to veľmi dlhý zoznam. A to ešte zďaleka neskončil.

plagát

Paul McCartney: Up Close (1993) (TV film) 

Hudobne absolútne bezchybné. Filmársky je to fádnejšie. Celkový dojem je na štyri poctivé hviezdičky.

plagát

Rusalka (1977) 

Ctyri body davam za vizualni podobu, nikoliv za hudbu. Ta je excelentni.

plagát

The Prom (2020) 

Ufff. Fakt velmi slabe. Cakal som podstatne viac. Ubohy scenar a dej nezakryje ani hviezdne obsadenie a ani scenografia ktora ako jedina slape ako hodinky. Vlastne za dekoracie a estetiku akou su zaranzovane spevacke cisla davam druhu hviezdicku. Inac za scenar, dej a velmi slabu hudbu by to bola iba jedna hviezda. A to tam hraju jedny z oblubenych hereciek Nicole Kidman a Meryl Streep. To uz je co povedat.

plagát

David Bowie: Blackstar (2015) (hudobný videoklip) 

Tento krátky film je vizuálne a hudobné umenie na vysokej úrovni.

plagát

Krajina Nomádov (2020) 

Ustredni pujcovna filmu Praha uvadi Americky film.... Krajina Nomaaaduuu. Zdam sa vam trosku z cesty ?? Nie nepil som nic. Iba mi hlavou niekedy prejdu reminiscencie, ktore sa zmiesaju s momentalnymi pocitmi a vzniknu z toho divne asociacie. Ako keby som sa vratil o 30 rokov dozadu a pozeral v telke nejaku Americku klasiku. Pri tomto filme som mal podobny pocit. Pribeh vyzera byt velmi jednoduchy. Ale byt tulakom vo svojom Vane, to je po prve naprosto originalna tema, co je pri Americkych filmoch dnes uz skor rarita a je to zaroven jasna metafora. Tento samotarsky sposob zivota je reakciou a vzdorom proti diktatu moderneho sveta. Fern nasla v tomto kocovnom sposobe zivota svoju utechu pred drsnou realitou aj ked tento samotny sposob zivota je drsny az az. Ludia neveriacky krutia hlavami ako takto moze zit. Ale ona vie. Sklamanie zo straty manzela a z ludi riesi izolaciou. Dobrovolnym vzdanim sa konvencneho sposobu zitia. K tomu ked priratame opat nadpozemsky vykon Frances McDormand, je to jasne za 5. Uz sa tesim na dalsi masterpiece s nou v hlavnej ulohe. V poslednych rokoch je to uz druha rana do srdcovej komory po Troch billboardoch za Ebingem. Do tretice vsetko dobre, ako sa hovori. Bude tretia pecka novy Wes Anderson ?? Nechajme sa prekvapit.

plagát

Zlatá Lýra (2016) (TV film) 

Z hladiska filmovej kvality je to za slabšie štyri. Ale z hľadiska zozbieraného historického materiálu a zoskupenia dôležitých faktov sa jedna o neocenitelny dokument. Povinné sledovanie pre tých, čo sa chcú dozvedieť čo najviac z histórie česko slovenského popu a rocku.

plagát

Pýcha a predsudok pod imelom (2018) (TV film) 

Musím dať jednu hviezdu. Učebnicový príklad ako by romantický film nemal vyzerať. Priehladný, predvídavý, veľmi slabo zahraný. Celkom, je to úbohý scenár.

plagát

Paul McCartney: Find My Way (2020) (hudobný videoklip) 

Hudobný génius chrlí v 78mičke špičkové piesne ako z rukávu. Doslova ako keby sa nechumelilo. 11 perfektných piesní tvorí obsah najnovsieho počinu s názvom 3. Prvý chytľavý singel nie je výnimkou. Je tu priestor aj na drobné žartíčky, pripomína mi to Mozarta a jeho Eine musikalicher spas. V týchto končinách je Paul majster nad majstrov a dokazuje to prakticky dodnes. Ale hodnotím samozrejme aj vizuál. Sme na stránke ČSFD. Album si Paul nahrával sám a klip reflektuje jeho spontánne a radostné hranie na všetkých použitých hudobných nástrojoch. Ale nič viac. Chcelo by to nápaditejší scenár.

plagát

Korunný svedok (1959) 

Cisty masterpiece. Tento film patri do zlateho fondu svetovej kinematografie. Horst Buchholz tesne predtym ako sa stal svetovou superstar a malicka Hayley Mills predvadzaju dychvyrazajuce herecke vykony. Niekto tu dal dve ci tri hviezdy ?? Chlapci nezartujte. Tento film zanrovo vychadza z film noir ale je to viac perfektne vykresleny psychologicky film. Neni co resit. Oba palce nahoru.