Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedno přísloví říká: "Jez proto, abys žil. Nežij proto, abys jedl." Jenže starý indiánský mýtus Weendigo zase vypráví o tom, že ten, kdo požije maso svého nepřítele, získá jeho sílu a duši. Má to ovšem háček každý, kdo to udělá, dostane i neukojitelný hlad po další lidské potravě, změní se v dravce a tomuto neblahému osudu může uniknout pouze vlastní obětí. Americko-britský film Dravci, který je kombinací kanibalského a upírského hororu, se odehrává v polovině 19. století na zapomenuté pevnosti v kalifornském pohoří Sierra Nevada. Právě sem je na zimu převelen kapitán John Boyd, vyznamenaný za hrdinství v mexicko-americké válce. Jenže jak už to při válečných konfliktech bývá, všechno se ve skutečnosti odehrálo trochu jinak. V bohem zapomenutém místě však Boyda čeká nejtěžší bitva jeho života střet s kanibalem Colqhounem, který pronikne do pevnosti a vláká její posádku do pasti. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (468)

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

"Ravenous" možno považovať za špecifický kanibalský horror. Film o jedení ľudského mäsa, opierajúci sa o indiánsky mýtus Weendigo. I keď je dej situovaný do Sierra Nevady, filmári si vybrali pre miesto natáčania Slovenské hory. Kde dobrým nasnímaním vytvorili dokonalú ilúziu Kalifornie v 19.storočí. Vynikajúci herecký výkon sa tu podaril Robertovi Carlyle, z ktorého miestami ide naozaj strach. Ale nezaostávajú ani ďalší herci. A pri tej finálnej konfrontácii ma ešte vždy zamrazí. To je veru ostrý stret. **** ()

petero 

všetky recenzie používateľa

Viete, že keď zjete ľudské mäso vaše telo sa dokáže zregenerovať, vyliečiť zo zlomenín, strelných rán ale i takej tuberkulózy, získate väčšiu silu a cítite sa neskutočne zdravo. Taký indiáni to poznajú. Volajú to „Vindigo“. Problém je v tom, že sa s tým už nedá prestať a chuť na ďalšiu porciu človečiny je čím ďalej väčšia. Zakrátko to spozná aj pár obyvateľov opustenej pevnosti ktorých preberie k životu príchod nového pasažiera čo práve utiekol kanibalom priamo z kotlíka ... Sú filmy kde si hudbu ani nevšimnete. Je nevtieravá, presne pasujúca ale na samotný posluch nevábna. Hudba v Ravenous je však taká výrazná a iná že soundtrack by som do svojej zbierky bral všetkými desiatimi. I keď tento skvelí film točila žena je patrične drsný ako sa na daný žáner patrí. Naviac sa to všetko odohráva v neopozeranej krásnej slovenskej prírode po ktorej sa preháňajú áčkový herci Guy Pearce (L.A. Confidential), Robert Carlyle (Trainspotting), David Arquette (Scream), Jeffry Jones ale aj ten blonďavý záporák z Walking Tall a ten strachopud zo Saving Private Ryane. Mám rád takéto dravé mysteriózne filmy, kde si tvorcovia neberú žiadne vreckovky pred ústa a keď má niekto zomrieť tak ich zomrie zrazu priveľa a proste scenár vždy zájde do tej najkrajnejšej možnosti. A tak si môžeme opäť užiť skok z útesu, nie nepodobný tomu akým prešiel John Rambo v Prvej krvy, pár prekvapivých momentov, čiernočierny humor, poctivú rezanicu, vydarený záver ale hlavne výborné herecké výkony, rovnako dobrú réžiu dynamickú v akčných scénkach i napínavú, hlavne pri jaskyni no i pár múdrych slov. „Kresťania jedia telo Kristovo každú nedeľu“. Čo k tomu dodať. Béčkový námet, áčkoví herci, dialógy majú šťavu, rovnako i spád filmu, a tá hudba, tá hudba. ()

Reklama

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Hodne slusna uchylarna a za posledni dobu asi nejoriginalnejsi horor, co jsem videl, kterej zpracovava tema kanibalismu naprosto odlisne nez vetsina kanibalistickejch filmu a celkove se v hororovym zanru jedna o vyjimecnej pocin. Trosku skoda tech komickejch vsuvek, je jasny, ze to tu bylo umyslne a obcas nejaka hlaska fakt pobavi, ale obcas to fakt desne podkopava napeti, coz plati i o hudbe, ktera je nadherna, ale napeti misty fakt moc neprida. Nicmene hororovy sceny se povedly, navic jich je vetsina hodne krvavejch a docela brutalnich. Za zminku jeste stoji naprosto famozni Pearce a Carlyle, ktery celej film tahnou. I kdyz ma film misty hluchy mista, porad to je na hodne dobry 4*. ()

MaedhRos 

všetky recenzie používateľa

Ravenous je zkrátka super pecka s atmosférou hustou tak, že by se dala krájet, se slušnou porcí černého (ba šibeničního) humoru, z něhož ovšem místy velmi účinně mrazí, a se skvělými hereckými výkony. A Michael Nyman - je bůh. Jeho hudba popírá všechny zajeté představy o tom, jak má horrorový soundtrack znít - ale funguje bezvadně (a navíc je to opravdu parádní poslech). ()

hippyman 

všetky recenzie používateľa

no tak konečně jsem viděl ten léta opěvovaný zázrak i já... musím přiznat, že počáteční skepse z kvality tohoto snímku a špatný dojem z nezvyklého soundtracku byly záhy ty tam a já jsem si film opravdu užíval. nechápu, že si na sebe snímek ani zdaleka nevydělal při tak nízkém rozpočtu. zřejmě je třeba ho více šířit na diskuzích, že... zvrácenené, úchylné, specifické, dobré. a příště kašlu na lékárnu a raději někoho ohlodám. 70% ()

Galéria (24)

Zaujímavosti (14)

  • Syndrom windigo je reálně existující popsaná psychotická porucha projevující se krom jiného nutkáním požívat lidské maso. (kwaicheng)
  • Ako reklama na film pred uvedením do kín boli na internete uverejnené recepty na úpravu ľudského mäsa. (andykovac)
  • Herec Jeffrey Jones využil své přítomnosti v České republice během nátáčení Dravců a v únoru 1998 se na pozvání tvůrců zúčastnil předávání Českých lvů. (TheRaven)

Súvisiace novinky

Horor na Divokém západě – svatokrádež?

Horor na Divokém západě – svatokrádež?

16.03.2008

Soudný den je za rohem, ale režisér této drsné akční sci-fi Neil Marshall (kromě jiného tvůrce vynikajícího klaustrofobického Pádu do tmy) se přesto dívá do budoucnosti. Která leží v minulosti. Máte… (viac)

Reklama

Reklama