Reklama

Reklama

Filmová, takmer čierna komédia o Baščovanskom, ktorý je drobný vidiecky podnikateľ, podnikajúci na vlastnú päsť, pričom do tejto činnosti zaúča aj svojho zaťa. V jeho opravovni áut sa robia kšefty najrozličnejšieho zamerania, občas sa opraví aj auto. (RTVS)

Recenzie (37)

mchnk 

všetky recenzie používateľa

"Robiť nevieš, trtkať nevieš, nič nevieš!". Co jsi se v komunismu naučil, v kapitalismu jako když najdeš. Starý Baščovanský má jasno, se vším a s každým. Nic ho nezastaví, rodinný rozpočet má rozvržený do konce svých dní a jeho sortiment nabízených služeb je opravdu široký. Začíná u výměny oleje a končí u asistovaného kuplířství. V tomto postkomunistickém tržním oraništi se plácá i vykořisťovaný, bezmocný zeť. Člověk zbaven svobody. V novém demokratickém světě. Ovšem i on má právo křičet a hodlá toho práva využít. Naprosto neznámí tvůrci nám tu předvádí excelentní groteskní obraz jakéhosi čecho-slováčka ve velkém světě, který začíná a končí v jeho domě a garáži. Velmi poučná podívaná, nazvaná zde právem slovenským Dědictvím. Nadčasovost snímku nakonec dokazuje i samotný vývoj Česka a Slovenska v druhé polovině devadesátých let. ()

Marigold 

všetky recenzie používateľa

Mačky nekvasia aneb slovenské Dědictví, které velmi šikovně kloubí ironizovanou slovenskou baladičnost a taragelovskou "degenerátskou" satiru. Lidová moudra, univerzální půdorys "debilů na okraji nového světa" a inteligentně zvolená stylizace, která nikdy nesklouzává k ukřičenosti. Jedna z nejlepších komedií 90. let a zřejmě nejlepší porevoluční slovenská vůbec. ()

Reklama

Karamanlis 

všetky recenzie používateľa

Trefná satira slovenskej rannodemokratickej spoločnosti a začiatkov podnikania na našom území, ktorú by ste v databáze Slovenského filmového ústavu hľadali márne. Pritom ide o zabudnutý skvost a najlepší slovenský film za posledných cca 20 rokov, ktorý získal lokalkultový status okamžite po svojom odvysielaní v STV v prvej polovici deväťdesiatych rokov. Celý dej sa síce dohráva iba v jednom dedinskom dome resp. na jeho dvore a vystupujú v ňom amatérski herci, postavy a hlášky, ktoré sa tu objavia sú však nesmrteľné... ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Ááá, už viem čo chceš ty kurva nemčúrska. Eine moment. Eine, zwai kurva prichodit..." Ja neviem kto a prečo skrýva tento malý slovenský klenot a studňu neuveriteľných hlášok. Prečo STV vysiela film o 22.30 bez nejakej výraznej reklamy alebo upútavky? Nebyť csfd , neviem o ňom. Zostrihajte z toho minútovú upútavku a stavím sa, že je to najočakávanejší film mesiaca. Nevieme ho predať, preto, že je to "len" tv film? Tento malý tv film vytrel zadok všetkých profi hercom a režisérom na Slovensku. Netušil som, že u nás niečo podobné vzniklo. Akoby sme natočili slovenské "dedictví" alebo Pelíšky a nikto o tom nevedel. Dej filmu je veľmi dobrý, odráža tú chuť po podnikaní tesne po revolúcii, navyše v kombinácii s rodinnými problémami to nemá chybu. Hlavná postava gazda Baščovanský, to je proste neopakovateľný zjav. Neskutočný ksicht, povaha a každá jeho druhá veta je vtip, nadávka alebo životné múdro. Tvorcovia si vystačili s minimom. Neznámi herci, jeden dom, garáž a dvor. Neprávom zabudnutý slovenský kult. 90%. ()

anderson 

všetky recenzie používateľa

Televízny film, ktorý sa na obrazovkách STV objavil po prvýkrát v prime time. Škoda, že v roku 1994 neexistovali peoplemetre, pretože takú vlnu emócií ktorú kritici i diváci vtedy vyventilovali v médiách, dnes nemajú ani MOJSEJOVCI. Bol to doslova škandál, pritom z dnešného pohľadu je táto sonda do porevolučného slovenského kapitalizmu nesmierne vtipná, poučná a nadčasová. (17.5.2007) ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (6)

  • Herca Dušana Tarageľa si často mýlia s jeho menovcom a autorom scenára k tejto snímke, spisovateľom Dušanom Tarageľom. Po odvysielaní premiéry v Slovenskej televízii mal dokonca herec telefonát od istej pani, ktorá mu povedala: „Ako herca som vás mala rada, ale že takéto hovädiny píšete, to som si nemyslela.“ (Raccoon.city)
  • Mimodistribučnú premiéru mal film na tridsaťpäťmilimetrovom formáte v bratislavskom Charlie's. Film sa už potom v kinách nikdy nepremietal. (Raccoon.city)
  • Nemec (Milan Dovina - Kmeťo) jazdil na aute Mercedes-Benz 190 [W201] z roku 1983, Milan Kotliber (Albín Medúz) na TAZ S-1203 M [Typ 776.14] z roku 1988 a Rómovia prišli na aute GAZ M-21 Volga z roku 1962. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama