Reklama

Reklama

Filmová, takmer čierna komédia o Baščovanskom, ktorý je drobný vidiecky podnikateľ, podnikajúci na vlastnú päsť, pričom do tejto činnosti zaúča aj svojho zaťa. V jeho opravovni áut sa robia kšefty najrozličnejšieho zamerania, občas sa opraví aj auto. (RTVS)

Recenzie (37)

jedna_vrana 

všetky recenzie používateľa

„Aj Mária už vstala. No, dobrú ženu si si vybral, Karol.“ Toto nie je dráma, ani komédia, skôr tragédia. Príbeh slovenského malomeštiactva. Predstavitelia pôsobia amatérsky, akoby to bolo dedinské divadlo. Možno to však bolo cieľom. Priblížiť atmosféru malého podnikateľa kdesi, v malej dedine... Asi to má byť satira na rozbiehajúce sa podnikateľské aktivity v rokoch deväťdesiatych. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Ááá, už viem čo chceš ty kurva nemčúrska. Eine moment. Eine, zwai kurva prichodit..." Ja neviem kto a prečo skrýva tento malý slovenský klenot a studňu neuveriteľných hlášok. Prečo STV vysiela film o 22.30 bez nejakej výraznej reklamy alebo upútavky? Nebyť csfd , neviem o ňom. Zostrihajte z toho minútovú upútavku a stavím sa, že je to najočakávanejší film mesiaca. Nevieme ho predať, preto, že je to "len" tv film? Tento malý tv film vytrel zadok všetkých profi hercom a režisérom na Slovensku. Netušil som, že u nás niečo podobné vzniklo. Akoby sme natočili slovenské "dedictví" alebo Pelíšky a nikto o tom nevedel. Dej filmu je veľmi dobrý, odráža tú chuť po podnikaní tesne po revolúcii, navyše v kombinácii s rodinnými problémami to nemá chybu. Hlavná postava gazda Baščovanský, to je proste neopakovateľný zjav. Neskutočný ksicht, povaha a každá jeho druhá veta je vtip, nadávka alebo životné múdro. Tvorcovia si vystačili s minimom. Neznámi herci, jeden dom, garáž a dvor. Neprávom zabudnutý slovenský kult. 90%. ()

Reklama

asirtes 

všetky recenzie používateľa

Nezabudnuteľne charakteristická podoba porevolučného éteru. Zistenie, že život je naozaj krátky ako vysmrkasnie z nosa ...a toľko po ňom aj zostane! Odkaz filmu sa neuveriteľne trefne dotýka črevných problémov česko-slovenského tráviaceho traktu v zmysle daVinciho výroku o plničoch latrín, ktorý si nepamätám. Pekný film. ()

anderson 

všetky recenzie používateľa

Televízny film, ktorý sa na obrazovkách STV objavil po prvýkrát v prime time. Škoda, že v roku 1994 neexistovali peoplemetre, pretože takú vlnu emócií ktorú kritici i diváci vtedy vyventilovali v médiách, dnes nemajú ani MOJSEJOVCI. Bol to doslova škandál, pritom z dnešného pohľadu je táto sonda do porevolučného slovenského kapitalizmu nesmierne vtipná, poučná a nadčasová. (17.5.2007) ()

d-fens 

všetky recenzie používateľa

skvelí herci - amatéri (baščovanský je vraj pivovarník z popradu :) + skvelá hudba (Godár) + skvelé dialógy + skvelý námet a myšlienka = skvelý film (aj keď celé to pôsobí možno príliš "divadelne").... túžbu po "bohatších zajtrajškoch" cítiť z každého okienka filmu, len smola, že prekážkou je klasická "vychcaná" povaha ľudí na Slovensku, ktorú tak isto cítiť z celého filmu.... Unikátny, neokopírovateľný, kultový, a asi aj najlepší slovenský film! ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (6)

  • Nemec (Milan Dovina - Kmeťo) jazdil na aute Mercedes-Benz 190 [W201] z roku 1983, Milan Kotliber (Albín Medúz) na TAZ S-1203 M [Typ 776.14] z roku 1988 a Rómovia prišli na aute GAZ M-21 Volga z roku 1962. (Raccoon.city)
  • Viacerí profesionálni herci sa zľakli scenára, čo je jeden z dôvodov, prečo vo filme hrajú skoro iba neherci. Film bol označený ako protislovenský, čo napokon bolo dôvodom na vyhodenie skúseného dramaturga, Vladimíra Hanuliaka. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama