Reklama

Reklama

eXistenZ

  • Česko eXistenZ (viac)
Trailer 3

Obsahy(1)

Jedna z nejlepších programátorek počítačových her Allegra Geller testuje novou hru ve virtuální realitě. Na začátku je napadena fanatickým zabijákem, který používá podivnou organickou zbraň. S pomocí přítele Teda se jí podaří uniknout a ten s ní zůstává jako její ochránce. Přistroj, ve kterém je uložena jediná verze programu eXistenZ je poškozen a tak Allegra přesvědčuje Teda, aby si nechal zavést port přímo do svého vlastního těla a mohli tak pokračovat ve hře. Události směřují k rozhodujícímu souboji, ve kterém se dvojice dostává do podivného nebezpečí a již není schopna rozpoznat, kde je hranice mezi skutečností a virtuální realitou. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer 3

Recenzie (434)

Legas 

všetky recenzie používateľa

Vynikající námět. Po obsahové stránce film zaujme, po vizuální bohužel trochu zklame. Cronnenberg je sice šílenec (užijete si spousty skvělých úletů), ale bohužel nečekejte takovou atmosféru a vizuálnost jako třeba u 12 opic. Nevím, jaký byl rozpočet, ale šikovný tvůrce by si v tomto případě mohl vystačit s málem. ()

Galadriel 

všetky recenzie používateľa

Snímek nutící k přemýšlení, nemožný k pochopení... velmi silně mi připomínal ty nejulítlejší věci od Philippa K.Dicka. Určité pasáže na mě, zejména výpravou a stylizací, působily opravdu jako z počítačové hry (kdo jste hrál Fallout, určitě si vzpomenete na "chirurgické" stoly plné krve a kousků masa, které mi velmi připomněla scéna v rybí továrně), ale vrstvení jednotlivých realit na sebe mi přišlo místy až samoúčelné a nelogické. Prostě tenhle film nenechá váš mozek v klidu, ale nečekejte, že tomu přijdete na kloub. Mám takový pocit, že o to tvůrcům ani nešlo a to je asi ten zásadní problém. Film má sice styl, velmi dobrého Jude Lawa, ale taky spoustu věcí ve námětu, scénáři a jeho zpracování, které mi prostě nesedí. ()

Reklama

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Tak tohle me celkem zklamalo a narozdil od ostatnich mi to neprislo nak zvlast zamotany. Nejdriv sem se pul hodky vicemene nudil pri sledovani ne nak zvlast zajimave udelanyho uteku, kterej ozivila akorat scena s Dafoem. Kdyz se pak dej presunul do hry, tak sem se tesil, ze konecne zacne naka rezba, ale krome par krapet nechutnejch scen to byla stejna nuda jako mimo hru. Film se krapet rozjel az nekdy po hodine a to porad ne nak zvlast extra. No a zaver byl zajimavej, ale cekal jsem, ze k necemu podobnymu dojde. Film tak vicemene zachranuje slusne hrajici Law a pekna Leight, ale celkove jsem se dost nudil. ()

kitano 

všetky recenzie používateľa

Namet je fajn, avsak scenar, konkretne zaciatok celeho pribehu proste nefunguje. Celych prvych dvadsat minut sa postavy snazia vysvetlit, o com to vlastne ten Cronenbergov vymysel je, a to velmi nezazivnym sposobom. Naviac, dvaja hlavny protagonisti mi pripadali, ze sa s Cronenbergovym pribehom proste neszili, priam akoby ani sami netusili, o com vlastne rozpravaju. Cest preto Wiilemovi Dafoe, ktory do filmu vniesol ten spravny naboj. Skoda ze ostatny herci nedokazali zapasovat do nametu ako on. Tak ci tak, od polovice filmu to nastastie cele zacalo fungovat a aj ked ma film nicim neprekvapil (zaverecna pointa uz vobec nie), velmi slusne som sa bavil. Skoda toho rozjazdu a nie celkom presvedcivych ustrednych postav. Kazdopadne je to Cronenberg a nielen pre jeho fanusikov (tych jeho stavnatych uchylnosti je tu pozehnane) to moze byt zaujimavy zazitok. (6.5/10) ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to nadpriemerný akčný sci-fi thriller od Davida Cronenberga. Má dosť dobrý príbeh o úspešnej programátorke počítačových hier a zamestnancovi spoločnosti, ktorí pri prezentácii jej najnovšej hry, ktorá má byť úplnou revolúciou v odbore čelia atentátnikovi, ale podarí sa im uniknúť. Na ceste musia spojiť svoje sily a využiť hru, aby celú situáciu zachránili, no kvôli jej prepracovanosti majú postupne čím väčší problém uvedomovať si, čo je stále reálne a čo už len hra. Spracovanie nie je zlé, ale dalo sa to podať aj lepšie. Podobný typ zápletky mám rád, vždy ponúkajú slušný potenciál, či už ako dynamický akčný thriller, ale hlavne po stránke nápaditosti a prístupu k jednotlivým realitám, ale v tomto prípade mám z toho skôr také vlažnejšie pocity. Kladov je tu dosť, obe postavy mi sadli, takže som im fandil, tempo je po celý čas úplne ideálne, vďaka čomu sa na to po celý čas dá bez problémv pozerať, no hlavne oceňujem celý ten prístup ku konzolám, hrám a podobne, čo mi prišlo dosť originálne a vďaka tomu to pôsobí tak správne úchylne. Ale zároveň som mal pocit, akoby tvorcovia všetky svoje nápady použili len na túto oblasť, inak mi dej príde až moc jednotvárny, tu je tých lepších nápadov minimum a navyše som po celý čas neveril tej údajnej výnimočnosti hry, lebo takýto postup v hre mi príde až moc nezaujímavý. No záver mi celkom sadol, aj keď tiež nie je originálny. Takže pozerá sa na to celkom dobre, len jednoducho v priebehu ma omnoho viac zaujímalo, s akým prídu ďalším nápadom ohľadom konzol, než samotný dej a to je predsa len trochu problém. Inak o nejakej akcii sa tu moc hovoriť nedá, tu sa jedná skôr len o pár zanedbateľných maličkostí. Herecké obsadenie je na tom dobre, sympatické hlavné duo Jude Law a Jennifer Jason Leigh a z vedľajších postáv potešia hlavne Willem Dafoe a Ian Holm. S réžiou a technickou stránkou som dosť spokojný, David Cronenberg má svoj štýl, ktorý mi sedí, ale s týmto scenárom sa už z toho viac získať nedalo. Takže lepšie hodnotenie dať nemôžem, k tomu by som potreboval o niečo zaujímavejší dej, ale aj tak je eXistenZ dostatočne zaujímavý film, ktorý sa rozhodne pozrieť oplatí a hlavne fanúšikom tohto režiséra. 65% ()

Galéria (58)

Zaujímavosti (10)

  • Keď Kiri a jeho asistent opravujú Allegrino hracie zariadenie, Kiri hovorí "Köszönöm, köszönöm, köszönöm," čo je v maďarčine "Ďakujem, ďakujem, ďakujem." (tomashrabek)
  • Film je výrazne inšpirovaný dielom legendárneho sci-fi spisovateľa Philipa K. Dicka, ktorý sa vo svojej tvorbe zaoberal najmä pravou povahou reality. eXistenZ sa do veľkej miery inšpiruje jeho románom "Tri stigmy Palmera Eldritcha", v ktorom však vrstvenie realít nebolo rámcované hrou, ale špeciálnymi drogami. (tomashrabek)
  • Dvaja z producentov filmu sú Maďari, preto nemusí byť náhodou veľkosť písmen v jeho názve. Medzi veľkými X a Z vzniká slovo "isten", čo po maďarsky znamená "boh". (tomashrabek)

Súvisiace novinky

Hollywood podle Cronenberga

Hollywood podle Cronenberga

07.02.2006

Intriky a výstřednosti všeho druhu v americkém filmovém průmyslu budou stěžejním tématem připravovaného tragikomického dramatu kanadského režiséra Davida Cronenberga (Dějiny násilí), MAPS TO THE… (viac)

Reklama

Reklama