Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je podzim roku 1874. Vlak směřující na západ veze Billa Hickoka na místa, odkud před časem po dramatických událostech odjel. Kvůli své bezpečnosti se vrací pod cizím jménem, ale vrátit se musí, protože trpí noční můrou (ve snu ho pronásleduje legendární Bílý bizon), které se nemůže zbavit nikde jinde. Bílý bizon právě napadl indiánskou vesnici a zabil malinkou dcerku bojovníka Splašeného koně. Splašený kůň dceru hlasitě oplakává, ale to se nesrovnává s indiánskou etikou, a tak mu náčelník odebere jméno a nazve ho Červem. Jméno se mu vrátí, až když bizona zabije a přinese jeho kůži. Bill (vystupuje jako James Otis) pokračuje spolu s přítelem Charliem v cestě na sever až do oblasti, kam se vydal i Červ. Stanou se náhodnými svědky toho, jak Červ čelí přesile nepřátelských indiánů a Bill mu pomůže. Dva muži s úplně odlišným pohledem na svět se stanou téměř bratry, ale na Bílého bizona si dělají stejný nárok oba (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (46)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Aj keď názov môže sprvoti vzbúriť krv pravovernému slniečkárovi, bizón nebol rasistický. Ani film nie, pretože také označenia ako "prašivý rudoch" predsa nemôžeme považovať za nič iné, ako narážku na biblickú pravdu: "Prach si a v prach sa obrátiš". Inak celkom pohodové westernové blato s vyšúchanými kožami a chlapmi, z ktorých ani jeden nie je vylízaná palacinka. Možno strašne mačistické, pretože žiadny hrdina so stavebnou štruktúrou docenta mrdicíny Sabaku sa tu neobjavil, avšak v tej koncentrácii westernovosti sme žiadne iné prvé línie nepotrebovali a hoci nejde o veľdielo, je pochopiteľné, prečo si tu inšpiráciu bral aj Tarantino. ()

mm13 

všetky recenzie používateľa

Drsný ako príroda sama, nevyberavejší než smrť. Dávny príbeh, vyrozprávaný cynickým starešinom, čo sa práve vyhrabáva z halucinogénneho oparu. Indiánske mystériá a belošské mizériá. Fascinujúci ústredný vzťah, vlastne len prechodné spojenectvo, ukončené skôr, než by sa nevyhnutne roztrieštilo v salve výstrelov. Rešpekt neriedený snahou rozumieť. Výplod šamanského tranzu, ktorému sa na okamih pošťastilo nazrieť "za". ()

Reklama

George Stobbart 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavý mysteriózny western krížený s monster horrorom. Tajomný Bill Hickok sa snaží uloviť legendárneho bieleho bizóna, ktorý ho pravidelne trápi v nočných morách. Zároveň sa ho však snaží dolapiť aj indiánsky bojovník, ktorému biely bizón spustošil osadu a zabil dcéru. Títo dvaja muži sa časom stretnú a napriek značným rozdielom spriatelia, no ani tak nie je isté, či sa im podarí masívneho bieleho netvora zabiť. Filmík má podarenú, zvláštnu atmosféru, niekoľko značne napínavých scén a kvalitný záver, ktorý ho z westernu ťahá do hororu. Prostredie je fajn, obzvlášť zasnežená nočná príroda a Charles Bronson je v úlohe Hickoka charizmatický a skvelý ako vo väčšine svojich filmov. Samotný biely bizón je spracovaný na svoju dobu celkom dobre, miestami pôsobí desivo a vzbudzuje rešpekt, hoci v niektorých záberoch vyzerá skôr ako umelá ťava. Neukazujú ho však príliš často a tak je výsledný dojem bez problémov pozitívny. ()

gumli 

všetky recenzie používateľa

Je to mix westernu a monster filmu.A to veľmi podivný a neuveriteľný.Charles Bronson v tej dobe na vrchole kariéry.Monster film s takýmto zverom som ešte nevidel a neviem či vôbec aj iný ako tento existuje.Ale úspech tento film nemal.Keby ho boli urobili pred takými 15-20 rokmi,úspech by mal určite.Ale mne sa aj tak páčil,všetko jedno.A je to vôbec netypický film pre Bronsona.Veľmi netreba rozmýšľať,či sa Wild Bill Hickok niekedy stretol s náčenikom Crazy Horse,pretože to v tomto filme nie je podstatné.Mimochodom,obaja boli zavraždený do jedného roka.Biely byvol síce ako monstrum nie je nič moc,ale ujde to. ()

Compadre 

všetky recenzie používateľa

No, co vám mám na to říct...v první řadě jsem překvapen, že od deníku Blesk vzešlo něco jiného než nesmyslné pomluvy našich herců a hereček a konečně udělal taky něco pro lidi...Bílý bizon je moc parádní western, žádný megaobršpageťák, ale správnej poctivej, jednoduchej western točící se kolem legendární postavy dovokého Billa Hickoka, vracejícího se do lovišť, odkud musel před lety odejít. Důvod k návratu je záležitost sama pro sebe - Billa totiž ve snech pronásleduje monstrózní bílej bizon a to víte, že jedinej způsob, jak zastavit noční můru je, ji oddělat. Na Hickoka však v horách nečeká "jen" slavný bizon, ale i několik sígrů, co si s ním chtějí vyřídit účty. No, já byl náramně spokojenej (jedný, co mi trochu vadilo, bylo, že monstrbizona bylo z celýho filmu vidět jen na pár mnut). Bronson je prostě sekáč :) ()

Galéria (24)

Zaujímavosti (14)

  • Velká část filmu byla natočena ve filmových studiích, zbytek na lokacích v Coloradu a Novém Mexiku. (AlDelon)
  • Posledný film, na ktorom producent Dino De Laurentiis spolupracoval s Charlesom Bronsonom. (m.a.t.o.)
  • Kim Novak nehrala vo veľkom filme už niekoľko rokov, keď sa mala objaviť v tomto filme. Bola z toho dosť nervózna, čoho si všimol Charles Bronson a rozhodol sa jej pomôcť. Úmyselne prvých pár vzájomných replík pokazil, čím sa Kim Novak úplne uvoľnila a tréma opadla. (Arsenal83)

Reklama

Reklama