Reklama

Reklama

Saw: Hra o prežitie

  • Slovensko Hra o prežitie (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

Geniální vrah, bizarní smrti, dějové zvraty, falešné stopy. Pokud jste ujížděli na filmu Davida Finchera Se7en (Sedm), pak budete chtít skládat i tuhle SKLÁDAČKU. Ale pěkně od začátku: Probudíte se v neznámé místnosti. Nic si nepamatujete, nic nevidíte, protože je všude tma. Cvak, rozsvítí se světla. Ležíte na špinavé podlaze ve staré vysloužilé umývárně. Proti vám stojí chlap, který také nevypadá nejlíp, a mezi vámi leží mrtvola v kaluži krve. Chcete k ní, ale nejde to. Jste za kotník připoután k trubce u zdi. Ještě to nevíte, ale čeká vás nejhorší noc ve vašem životě. Nejhorší, nebo poslední - a nejspíš oboje najednou. Dostal jste se do spárů vraha, který terorizuje vaše město, vraha, kterému říkají Jigsaw, vraha, který proslul bizarními způsoby likvidace svých obětí... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (1 362)

Adrian 

všetky recenzie používateľa

Americky kontinent zosobneny v mladej krvi reziserskeho novacika aziatskeho povodu Jamesa Wana po dlhsej dobe vyprodukoval psychothriller, ktory je podla mna nadstandardom v danom zanri (porovnatelny napr. s Tarsem Singhovou The Cell, i ked na uplny vrchol kde troni napr. Silence of the lambs, Se7en mu este chyba jeden-dva stupne). Potesitelnou "inovaciou" je fakt, ze snimka miestami bura klise daneho zanru (hlavny zaporak de facto nie je vrah...). Velkym plusom potom pre mna bolo hlavne to, ako sikovne (na debutanta) reziser pracuje s viacerymi casovymi rovinami a ich prelinanim. Rovnako som bol milo prekvapeny aj tym, ze az na jednu vynimku tu je nervozita, uzkost a "psychicky natlak" dosahovany nie lacnymi a prvoplanovanymi lakackami (typu - nieco rychle vbehne do zaberu podtrhnute hlucnou ruchovou stopou). Film ma hlavne zo zaciatku velmi dobru atmosferu (dosahovanu okrem ineho aj napr. neobvyklou, vyraznou redukciou tzv. establishing shots), ktora ale zial tesne pred zaverecnou sekvenciou (ta je velmi "hutna" a dobre vygradovana i ked spatne nastoluje viacere otazniky nad vynarajucimi sa logickymi chybami...) ustupuje niektorym lacnym scenaristickym skratkam a la Hollywood. Co sa tyka brutalit a naturalisticky podaneho nasilia - ano dockate sa ich, ale ak ste videli napr. Texasky masaker (original alebo remake) alebo nebodaj zopar filmov azijskej produkcie (ako referencny bod uplne postacia niektore uchylnosti od Takeshi Miikeho) tak "mierne povedane" Vas vobec nevyhodia z konceptu. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Ty pervezní psychopate!“ Čo všetko je schopný spraviť človek pre prežitie? Bol som pri tom, keď Saw vstupovala do kín. A hoci vyvolala neskutočný boom (pri miliónovom rozpočte celosvetová tržba temer 104 miliónov!), mňa už vtedy neoslovila. Videl som to na pragmatické, trocha suché, ale v konečnom efekte vlastne vcelku úspešné a solídne 3*. Keď som sa na to chystal v roku 2020 v rámci reprízy, vravel som si, že sa mi to možno bude páčiť... ale pravdupovediac stále to bolo také isté. Solídny kasting (najviac samozrejme zjazvený Danny Glover, o ktorom som si vtedy myslel, aký je strašne starý a pritom mal len 58 rokov), brutálne pochmúrna výprava, viacero nechutných scén pre silné žalúdky (pritom si všimnite, že väčšina z nich je skôr naznačovaná, než explicitne ukazovaná), šikovná práca s chronológiou deja, séria nečakaných twistov a adekvátny, slušne mrazivý koniec. Ale celkovo to na mňa proste nijako extra nezapôsobilo. Oceňujem groteskne natočenú autonaháňačku. ()

Reklama

H34D 

všetky recenzie používateľa

Brutálně šokující a šokujícně brutální podívaná, kterou nelze jen tak rozdýchat a to není fráze, ale fakt! Old schooloví příznivci hororů si možná díky očividné HŘE na efekt nemusí tak úplně přijít na své, ale mladá generace bude skákat (nebo zvracet?) radostí. Není to však jen omračující Shyamalanovské vyvrcholení, účelně zběsilá režie, depresivní atmosféra a hektolitry krve, i samotný nápad na lekci o životě a smrti je dosti originální a efektní, byť je opět spíše na efekt, než aby měl reálné kořeny v psychologickém rozboru. Každopádně tohle byl jeden z mých nejsilnějších filmových zážitků, jsem totálně převálcován... 10/10 ()

Lima 

všetky recenzie používateľa

Tak tahle pila má opravdu ostré zuby, i když místama trochu narezlé. Ke kladům nutno přičíst hutnou, tíživou atmosféru, několik vynikajících napínacích scén a jednu megalekačku. Na druhé straně je tu nepřesvědčivý herecký výkon Cary Elwese v roli doktora Gordona, trocha toho tradičního klišé (opět prupovídky či nesmyslné váhání před tím, než někoho odprásknu) a pak závěrečná pointa. Ta sama o sobě je velmi, velmi překvapivá a šokující, ale je až moc "na efekt" a zpětně v logice děje vyhlodává pořádně velké otvory. Přesto pod čtyři* nepůjdu, to by si taková podívaná, kterou lze s potěšením označit za silnou kávou pro průměrnou diváckou obec (kamarád mi povídal, jak během promítání v jednom irském kině zažil houfné opouštění kinosálu), nezasloužila. ()

Marius 

všetky recenzie používateľa

Hmmm ťažký oriešok. Tento film rozhodne NEPATRÍ do TOP 200. Saw je však po dlhom čase prvý thriller made in Hollywood , ktorý zamestnal moje mozgové závity. Jedná sa o inteligentný film, ktorý je tak trochu podvodom na divákovi, pretože ho do poslednej minúty nechá hľadať koňa, aby nakoniec zistil, že sa na ňom vezie. Niekomu môže počet zvratov vo filme vadiť, ja som sa v nich však orientoval celkom dobre, čo bolo možno na škodu hodnoteniu. Nachádza sa tu totiž niekoľko zjavných nelogičností, ktoré nemôžem bez spoilerovania uviesť , a ktoré zrážajú moje hodnotenie. 7/10 ()

Galéria (69)

Zaujímavosti (98)

  • James Wan a Leigh Whannell (Adam Faulkner-Stanheight) sa pokúsili predať scenár štúdiám v Austrálii ešte predtým, ako ho kúpilo a produkovalo štúdio v Hollywoode. Ich manažér poslal scenár agentovi do Los Angeles, ktorý neskôr dvoch z nich zavolal na zasadnutie. Tam boli vyzvaní na natočenie scény zo scenára v podobe krátkeho filmu – Saw (2003). S ním potom začali navštevovať rôzne hollywoodske štúdiá. (WalterIK7)
  • Na motivy filmu vznikla stejnojmenná videohra, kde hraje hráč za postavu Tappa, kterou ve filmu ztvárnil Danny Glover. (NecrobraiN)
  • Původně měl jít film rovnou do video distribuce, ale po pozitivních ohlasech na testovací projekci se studio rozhodlo nasadit ho do kin. (don corleone)

Súvisiace novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (viac)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (viac)

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

09.07.2019

Reboot hororové série Saw nabírá obsazení. Snímek zatím pojmenovaný jako Saw IX tlačí kupředu herec a komik Chris Rock (Trestná lavice, Machři 2), který v novém snímku ztvární hlavní roli detektiva… (viac)

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

25.05.2017

Zatímco v Hollywoodu finančně selhává jedna herní adaptace za druhou (Need for Speed, Warcraft, Assassin's Creed...), Resident Evil to letos s klidem dotáhnul k šestému dílu. Paul W. S. Anderson ho… (viac)

Reklama

Reklama