Reklama

Reklama

The River

všetky plagáty

Obsahy(1)

Dokument natočený pre vládnu organizáciu Farm Security Administration. V centre je Tennessee Valley Authority, ktorý bol zriadený za účelom vyriešenia problémov s povodňami, úpadkom ekonomiky a nedostatočným pokrytím elektrifikácie v miestnych oblastiach. Jedná sa o dielo propagujúce politiku prezidenta Roosevelta, ktorého vláda vytvorila verejné pracovné programy, ktoré mali odstraňovať nezamestnanosť po hospodárskej kríze zo začiatku 30. rokov 20. storočia a zároveň vyriešiť spoločenské problémy. (Biopler)

(viac)

Recenzie (1)

Biopler 

všetky recenzie používateľa

Ťažká propaganda s mohutným hlasom moderátora, ktorý nás prevedie históriou USA od pestovania bavlny až k práci na poliach a drancovaniu lesov, a na riešenie súčasnej situácie, o ktorej by mal byť dokument, zostane tak 5-6 minút. Zaujímavé v určitých využitiach filmovej reči, no megalomanský záver je ako vystrihnutý z týždenníka, ktorým nás kŕmili bratia z vtedajšieho Sovietskeho zväzu. ()

Zaujímavosti (17)

  • Dokument zdôrazňuje dôsledky občianskej vojny v USA – schátrané domy, zničených farmárov a zem pestovaním bavlny a ľudí prinútených sťahovať sa na Západ. V dokumente je zdôraznený apel skrz zámeno my, ktorý má navodiť pocit, že všetci Američania sú zodpovední za tento problém, aj za hľadanie jeho odstránenia. (Biopler)
  • Silnejúce povodne, zábery na blesky strihnuté na besniacu vodu, dramatická hudba podporená dokonca sirénou podčiarkujú prechod od krás prírody k jej katastrofe. Podporené mohutným hlasom rozprávača, hudby a strihu vytvára Lorentz štylistickú voľbu príznačnú pre rétorickú formu dokumentu. (Biopler)
  • Lorentz umne používa strih na zdôraznenie zmien v hospodárstve. V prvej časti dokumentu je viackrát vidieť ako robotníci nakladajú balíky bavlny na lode, ako krajina prosperuje z exportu. Svižný strih evokuje spokojnosť i elán miestnych. Neskôr sa to mení, keď Lorentz kompozične strihá z lopaty zaplnenej bahnom na pluh, ktorý orie v opačnom smere. Odlišné pohyby poukazujú na zmenu v technike, no istá podobnosť prepája budovanie hrádzí s pestovaním bavlny. (Biopler)

Reklama

Reklama