Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptácia klasického románu L. M. Alcottovej o štyroch dospievajúcich dievčatách s odlišnými povahami v období americkej občianskej vojny. Rodina Marchových sa musí zaobísť bez otca, ktorý je na vojne a hlavou rodiny sa stáva rázna, ale láskavá matka. Jej výchova sa nesie v duchu pomoci druhým, súdržnosti a obetavosti. (STV)

Videá (1)

Ukážka z filmu

Recenzie (177)

Pavlínka9 

všetky recenzie používateľa

Film, který je hodně různorodý. Příběh o čtyřech rozdílných sestrách, jejich matce a dalších ženách v jejich blízkosti a do toho jen pár mužů, je sondou do cca 60. let 19.století. Je zde silný patriarchát a rovnoprávnost tu nemá ještě ani začátky...Což bych se mohla ztotožnit s hlavní hrdinkou - Jo, která si silně jde za svým a nechce silné rozdělování úkonů v životě člověka na mužské a ženské. Myslí si, co si myslí a silně si za tím stojí a proto je za to také patřičně kritizována. Dívka,která si získala mou pozornost svou upřímností, pravdomluvností a možností vyjadřovat svůj názor, i když v tehdejší době měla být dívka ještě pouze podřizovací loutkou. Film ukazuje různé dobové tématiky a jasně dává najevo to, co je důležité i v dnešní době - láska a rodina, která by měla být silně při sobě. Kdykoliv. ()

prezdivaka 

všetky recenzie používateľa

Celý život se setkávám s tvrzením, že cokoliv romantické je zároveň kýčovité. To je velký omyl a kýče jsou všude kolen nás a možná teď více než dřív. Skvělý film s nádhernou kamerou Geoffreye Simpsona, (kterého jsem si povšilm už v Záři) a hudbou Toma Newmana. Pokud někomu přijde příběh sentimentální, měl by si uvědomit, že autorka je vrstevnice třeba Charlese Dickense. Pro hlavní roli byla vybrána Winona Rider a skvěle jí sekunduje Christian Bale. Podotkl bych, že otrocký překlad slova little zcela jistě neznamenal malý, ale spíše nicotný, nevýznamný a koresponduje s obsahem románu, jehož hrdinkami jsou ženy. V tehdejší společnosti svým významem - nevýznamné. ()

Reklama

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

7/10 Preferujem verziu od Grety Gerwig, ale ani táto adaptácia nie je zlá. Prvá polovica so zimnou atmosférou je bravúrna, casting je presný a dobová atmosféra autentická (vôbec tam necítiť dekádu, kedy bol film nakrútený). V čom vyniká verzia z roku 2019 je nelineárne vyrozprávanie, ktoré viaceré nasladlé zvraty umne kamufluje. Druhá polovica verzie z 1994 je totiž citeľne slabšia. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Nie som síce nejaký fanúšik predlohy, z ktorej cítiť rukopis ženskej autorky a z toho vyplývajúceho jemného feninizmu a ženskej emancipácie a tiež sveta, kde muži sú buď štatistami, alebo sú nežne romantickí a ochotne vo všetkom pomáhajúci, presne tak, ako si to vtedajšie ženy vysnívane prali. Ale spracovanie je veľmi pekné, rodinná atmosféra i atmosféra amerického malomesta 19. storočia sú príjemné a na rozdiel od filmu z roku 1949 ma žiadna z postáv vyslovene neiritovala. Wivona Rider určite vhodnejšia ako June Allyson. Milo prekvapila aj maličká Kirsten Dunst. Film je láskavý a hoci som sa občas pristihol, že sa nudím, hlavne keď deti vypadli z domovského prostredia, aj knižnej romantiky mohlo byť menej, spolu so záverom a návratom sestier domov som opäť nadobudol pozitívny pocit z úvodu. ()

Paity 

všetky recenzie používateľa

Je jasné, že je tenhle film určený hlavně ženskému pokolení. Mé hodnocení je tím také ovlivněno. Já jako milovník Pána Prstenů, T2, Aliena nebo třeba Good Will Huntinga asi nenajdu v tomto žánru zrovna zalíbení. Ale to neznamená, že neumím ohodnotit kvalitu. Proto tomu dávám střízlivé tři hvězdy, protože není mým záměrem tenhle snímek nějak schodit. ()

Galéria (47)

Zaujímavosti (12)

  • Alicia Silverstone projevila zájem o roli Beth March, ale byla považována za trochu starší, než  filmaři viděli charakter Beth. (newpage)

Súvisiace novinky

Tvůrci Lady Bird se vrací

Tvůrci Lady Bird se vrací

01.07.2018

Tvůrčí trojice zpoza loňského úspěšného snímku Lady Bird, režisérka Greta Gerwig a hvězdy Saoirse Ronan (Brooklyn) a Timothée Chalamet (Dej mi své jméno), se znovu sejdou v nové adaptaci knihy Malé… (viac)

Reklama

Reklama