Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízna adaptácia rovnomenného románu Zuzky Zgurišky. Obraz myjavských kopaničiarov v dvadsiatych rokoch 20. storočia. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (24)

dANo 

všetky recenzie používateľa

Veľmi zaujímavý TV film, ktorý má dobrý scenár a hlavne potešia aj herecké výkony, takže sledovanie je príjemným zážitkom. Bičianka má invalidného muža a dvoch dospelých synov, ktorí ešte (aspoň podľa nej) nemajú vyhliadnuté nevesty... Ale všetko sa zmení, keď za ňou príde chudobná suseda s peknou dcérou, ktorá je podľa nej tehotná s jej mladším synom. Bičianka sa musí pripraviť na svadbu, ale to ešte nevie, že aj starší syn už svadbu plánuje... Problémy nastanú, keď umrie otec a tak najbližšie 3 mesiace svadby nemôžu byť. Medzičasom sa však všetko zmení, hlavne čo sa týka tehotenstva neviest... :o) ()

topi 

všetky recenzie používateľa

Humorný příběh z jedné slovenské vesničky z poloviny 20. století. Sympatické bylo i obsazení českých herců Oldřicha Navrátila, Josefa Karlíka, Ladislava Lakomého nebo Václava Kotvy, kteří mluvili slovenským jazykem a přitom to krásně sedělo. V dnešní době by to nynější čeští herci nedokázali a museli by být předabovaní slovenskými herci. Pěkná byla i hudba slovenského Zdeňka Lišky - Svetozára Stračiny. ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Knihy Zuzky Zgurišky som nečítal, aj keď sa niektorá vyskytla v povinnom čítaní, takže som televízny prepis jednej z nich sledoval bez akýchkoľvek očakávaní a keď sa nedostavilo nadšenie z folkloristicko poňatému jednoduchému príbehu z myjavských kopaníc, ani som nebol sklamaný. Iba som sa pod fúzy usmieval pri predstave, ako tomu nárečiu môžu rozumieť českí diváci. Eva Kristínová si bola vedomá svojej ústrednej postavy a niekedy svoj prejav prehnala, Stračinova hudba bola dobrá a celkovo to bol podľa mňa príjemný filmík na víkendové odpoludnie. Označovať to za klasiku by som si netrúfol. ()

Stefan_M 

všetky recenzie používateľa

Osoby a obsadenie: Eva Kristínová - Bičianka (stará Bičianová), Ľubomír Paulovič - Štefan Bičian, Oldřich Navrátil - Ján Bičian, Jana Nagyová - Kristínka Kujková, Eva Večerová - Zuzka Talčíková (Talčička), Emília Došeková - Kristínina matka - stará Kujková, Ladislav Lakomý - Kristínin otec - starý Kujka, Josef Karlík - Zuzanin otec - starý Talčík, Teodor Piovarči - Kristínin krstný otec, Alžbeta Barthová-Pietorová - Kristínina krstná matka, Terézia Hurbanová-Krónerová - Gaščačka, Marián Zednikovič - mládenec, Václav Kotva - starý Baracka, Ján Melkovič - obecný hlásnik, Adam Matejka - kostolník. ()

radektejkal 

všetky recenzie používateľa

Mám rád příběhy ze Slovácka a Slovenska, i ty, jsou na rodíl od Bičiaky, hrubější a tragičtější. Prototypem takového příběhu je pro mě Mrštíkovský "Rok na vsi" (Byčianka patří spíš do kategorie "Slovácko sa súdí"). Ale patří sem i vesnické příběhy z jižních Čech, především Holečkova epopej "Naši" a téměř "starozákonní knihy" Klostermanovy (především "V ráji šumavském" a "Ecce Homo"). Ano, Čechy, Morava a Slovensko jsou těmito příběhy propojeny těsněji, než byly kdy politickými smlouvami. ()

Galéria (2)

Reklama

Reklama