Reklama

Reklama

Strašidelný palác

  • USA The Haunted Palace (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Velmi volná adaptace Lovecraftova Případu Charlese Dextera Warda nás spolu se stejnojmenným hrdinou (Vincent Price) a jeho ženou (Debra Paget) zavádí do přímořského městečka Arkham. Manželé se rozhodli navštívit obrovskou vilu, kterou Charles zdědil po jednom ze svých předků. Starousedlíci jsou však vystrašení a od návštěvy sídla je vyloženě odrazují. Charles se ale nenechá vyděsit pověstmi o svém prapradědovi, který prý prováděl v domě ohavné rituály a zapřičinil tak dědičné znetvoření obyvatel ponurého města a rozhodne se v domě přespat. Brzy se ale ukáže, že jeho osudné dědictví je strašlivější, než si vůbec dokázal představit.

Produkční společnost navzdory Cormanovým protestům do názvu snímku prosadila odkaz na Adgara Allana Poe, aby tím vytvořila dojem návaznosti na předchozí úspěšné Cormanovy adaptace Poeova díla. Těsně před závěrečné titulky také bylo přidáno několik Poeových veršů. (TobRieper)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (75)

Astaroth12 

všetky recenzie používateľa

Búrka, noc, cintorín zahalený v hmle, sídlo z tajnými chodbami a v neposlednej rade rozhnevaný dav ľudí, ktorý upaľuje človeka a do toho hrá nádherne mrazivá hudba. Corman vie ako navodiť tu správnu atmosféru. Sídlo bolo ukážkovo temné i strašidelné aj z jeho interiérom. Remeselne dokonalé, vizuál tiež skvelí. Herci aj z Priceom boli veľmi dobrý. Ďalšia atmosferická lahôdka od režiséra Cormana ale za 5* to nieje, videl som pár scenáristických prešľapov, ktoré mi trocha kazili úplne dokonalí filmový zážitok. ()

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Ultimatívna pecka a jeden z najlepších gotických hororov a dozaista i jeden z najlepšie zadaptovaných Lovecraftov (a to ma predloha inak nebavila). Totižto Lovecraftov afektovaný rukopis dokonalo sedí na Cormanovu afektovanú réžiu a neskutočný fenomenálny Vincent Price by sa nedal nijako inak charakterizovať ako Lovecraftom herectva. Taktiež narozdiel od Pit and Pendulum či Masque of the Red Death je tu oveľa viac exteriérov, ktoré v gotických hororoch tak zbožňujem. Takže uličky zaspatého novoanglického mesta striedajú zábery na pokrútené stromy na hmlou zakrytom cintoríne a k tomu hrá úžasná pompézna hudba! Číra slasť! ()

Reklama

Radko 

všetky recenzie používateľa

Rozum sa vzpiera vyššiemu ako priemernému hodnoteniu. Chlapčenské rezíduá, plné túžby po tajuplných, desivých dobrodružstvách naproti tomu stúpajú po hodnotiacom rebríku nahor. Výsledkom sú plne zaslúžené štyri hviezdy nad zdedeným zámkom. Veď pozrite koľko je okolo neho a v ňom hustých pavučín. Všade obláčiky tajomnej hmly. Potkani, krčiaci sa pri stene! Všetko má na svedomí KNIHA. Kniha viazaná v koži. Kniha s názvom: Necronomicon (poznámka: len raz som ju držal v rukách, podrobne a dlho ňou listoval, čítal, no napokon lakomosť zvíťazila nad vlastníctvom - jej cena bola neúnosná). Deklamujú sa tajomné oživovacie slová, miesiace latinčinu a akýsi záhadný protojazyk (nie z tohto sveta). V hradnej studni klokotá slizovitý zelený tvor. Dedinčania sú natrvalo prekliati. Ich potomkovia hrôzokomicky deformovaní. Oči im zatienila a prekryla hlinovitá štruktúra kože. Vincent Price sa do kulís romantizujúco-tajuplnej línie strašidelných filmov akoby narodil. Ideálne pre všetkých, ktorých nepohltila snaha všetko vysvetliť jedine logikou a rozumom. Ideálne pre tých, čo nestratili srdce a intuíciu, pre tých, čo radi rozprávky aj v dospelom veku, pre obdivovateľov literárneho diela Howarda Phillipsa Lovecrafta a Edgara Allana Poa. ()

burina 

všetky recenzie používateľa

Vezmeme si troška Peovej gotickej atmosféry, primiešane Lovercraftovu šialenosť a okoreníme démonickým Vincentom. To znie tak sľubne, však?! Bohužial druhá polovica filmu ma už tak neohromila, čo je veľká škoda, inak by som dala bezváhania 5*. Ale inak by mal byť tento film pre milovníkov hororu povinnosť, už len tým, že v sebe spája dvoch najväčších klasikov žánru. :-) ()

obitus 

všetky recenzie používateľa

Roger a Vincent opet nezklamali! Vubec prvni natocena adaptace Lovecraftova dila (konkretne povidky The Case of Charles Dexter Ward) je, jako ostatne vse co spolu natocili, naprosto uzasna. Priceho vykon je opet nezapomenutelny a za zminku jiste stoji i veteran Lon Chaney Jr. v roli Simona. Scena ve ktere se v potemnele chodbe setka s Ann Wardovou patri k vrcholum filmu. ()

Galéria (66)

Zaujímavosti (3)

  • Záběry z tohoto filmu použil Vincent Price ve filmu Madhouse (1974). (Chatterer)
  • Snímek byl natočen na motivy krátké povídky H.P. Lovecrafta, název však snímek nese podle jména básně "The Hanuted Palace" z povídka "Fall of the House of Usher" od Edgara Allana Poa. (ČSFD)

Reklama

Reklama