Reklama

Reklama

Hrdinové z východu

  • Hongkong Zhong hua zhang fu (viac)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Číňan Liu (Gordon Liu) si vezme za ženu Japonské dievča, s ktorou ich ešte v detstve zasnúbili rodičia kôli upevneniu medzinárodných vzťahov a obchodu. Mladomanželia sa majú radi, čoskoro sa však dostanú do konfliktu koli veľkým rozdielnostiam ich kultúr. Vznikne spor, v ktorom sa jeden druhému snažia dokázať, že práve to ich bojové umenie je to lepšie. Konflikt vyústi odchodom Liuovej manželky a do Číny prichádzajú najlepši Japonský majstri, aby sa stretli s Liuom v boji o prestíž. (kitano)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (39)

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Klasická velenárodná žánrová pochodeň z Číny, kde v lacných divadelných kulisách za podpory tragikomických teatrálnych výkonov stvárňujú Číňania i Japoncov (alebo akýchkoľvek iných Aziatov) a, samozrejme, nakoniec vždy v pomere síl (značne nepomerne) víťazia. Číňania predsa nebudú pozerať film, v ktorom to Japoncom poriadne nenatrú, nie? Tým viac, keď proti vychýreným majstrom postavia len mierne nadpriemerného učňa, ktorý v mihu zvláda všetky mysliteľné bojové umenia s gráciou a dôstojnosťou, ako to dokážu len Číňania. Ale pekne poporiadku. Ľudová (dalo by sa povedať, až buranská) komédia ťaží z pozície manželstva v národnom ponímaní a historicko-kultúrnych referencií, resp. rozdielov medzi Japonskom a Čínou. Prvá polovica je venovaná mladomanželským šarvátkam medzi Gordonom Liu (presne tým, ktorého si pamätáte aj ako starého majstra z Kill Billa) a Yukou Mizuko, ktoré podvratne narúšajú nedotknuteľné tradície v manželskom živote Číňanov. V tej druhej dochádza ku klasickému finálnemu stretu majstrov prekvapivo širokej škály bojových škôl (od šermu po ninjitsu), ktoré strieda vysokorýchlostný tréning hlavného protagonistu v klasickom pojatí modelu "from zero to hero". Dej je vyplnený tu viac, tu menej komickým situačným humorom, ktorý svoj pôvod taktiež nachádza na divadelných doskách. A práve toto očarujúco nostalgické spojenie kung-fu béčka, vratko humornej choreografie, bojov-nebojov, klasickej fabule a istej nepopierateľnej charizmy Gordona Liu spolu s výsmechom skutočnému bojovému umeniu a lekciám dejepisu na mňa tak skvele funguje. Zvuková kulisa je perfektná a dokonca pri mierne prehnanej (rozhodne však nie na úkor záživnosti) dĺžke zostal priestor i na nejaké to vyhranie sa s kamerou - napríklad scéna, v ktorej sa Liu rozpráva so ženou tak, že vidíme len jeho odraz v zrkadle. Nič svetoborné, ale perfektná bláznivá klasika, s občasnými nereálnymi súbojmi striedajúcimi pár skutočných bojových vychytávok (samozrejme s hračkárskymi zbraňami, ktoré tie skutočné nepripomínajú ani z diaľky). A aj nejaká tá inšpirácia pre Tarantina by sa tu našla. 90% ()

Martrix 

všetky recenzie používateľa

Vysloveně odpočinková záležitost, která v první třetině funguje i jako komedie. To když se z japonské manželky vyklube vzdorná a čínským kung-fu opovrhující bojovnice. Manželské přestřelky, které vyvrcholí menší bitvou jsou úsměvné a i když je hned jasné, že nebude čínský film velebit japonský styl boje, působí to vše vcelku korektně. To ale vezme za své v okamžiku, kdy se Liu nadprůměrný bojovník, ale rozhodně ne mistr, utká v sedmi dnech se sedmi mistry různých japonských stylů. Nicméně je to jen drobnost v rámci scénáře, protože Gordon Liu rozhodně nezaostával za svými hereckými kolegy a předváděl opravdu vynikající rubůvky. Čímž se dostávám ktomu, co tento film rozhodně zdobí. Tak pestrou přehlídku různých stylů, soubojů s mnoha různými zbraněmi a to vše bez drátů, zrychlených pohybů...to se jen tak nevidí. A že si těch bojůvek divák užije. Téměř dvě třetiny filmu sledujeme konfrontaci čínského kung-fu a japonského stylu boje od karate po ninjitsu. A popravdě mě výklad toho, proč je kung-fu lepší, vcelku uspokojil. Současně se potvrdilo, že i po staletích mají číňani respekt vůči ninjům...respekt spojený s opovržením s jejich pro ně nečestnými technikami. Nebýt podivně ustřiženého konce, kde by se mnohem více hodilo zakončení v rámci sporu obou manželů, asi bych hodnotil i o chlup lépe. Ale i tak... rámci žánru a doby vzniku, je to povedený film, který by snesl remake v době, kdy byl na vrcholu Jet-li, Donie Yen a další. ()

Reklama

ladynka 

všetky recenzie používateľa

Výborná akční komedie (zprvu), která skvěle prezentuje rozdíly nejen kulturní ale i mezi bojovými technikami Japonska a Číny. Navíc při sporech Číňana (Gordon Liu) s jeho japonskou manželkou, kdy se chlubí čím dál nebezpečnějšími zbraněmi a navzájem na sobě zkouší např. tomfy, meč a katanu, dostává sousloví "manželská hádka" naprosto jiný rozměr. Přesto nejde rozhodně o jedinou atraktivní součást filmu a dočkáme se také seriózních bojů (s různými zbraněmi, kontaktní boje a nakonec hra Chytřejší vyhrává: Gordon Liu versus Yasuaki Kurata, mňam :-) ()

Dale 

všetky recenzie používateľa

Prostoduchý príbeh v hk mlátičkách je takmer samozrejmosť, aj keď tu to bolo na mňa až príliš. Najskôr nemastné-neslané manželské problémy, potom vyslanie najlepších japonských majstrov v rôznych druhoch boja proti jednému priemernému Číňanovi, ktorý si občas zacvičí kung-fu s náradím aj bez... Týmto sa určite nedokazuje, či sú lepšie japonské alebo čínske bojové umenia. Aspoň konečne prídu na radu nejaké súboje, no nič výnimočné sa v nich nedeje, čo by som nevidel v desiatkach podobných filmov. Až záverečný súboj prináša veľký kus originality a je naozaj zaujímavý a tak tento trápno-nudný filmik dvíha aspoň na priemernú úroveň. Inak je tunajšie hodnotenie výsledkom neschopnosti reálne zhodnotiť kvalitu filmu žánrových fanúšikov, ktorým stačí pár kopancov a zasvišťaní mečom, aby filmu tresli plné hodnotenie. V časoch, keď som mal 12-13 rokov to stačilo aj mne. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Škoda, že prvá polovica filmu je nezáživná, trápne komediálna a s postavami a chovaním, ktoré nestoja za vyššiu pozornosť. Potom príde časť o naťahovaní sa manželov, ktorá kultúra a bojové umenie je lepšie. Až v závere sa o slovo prihlásia súboje a rôzne výzvy. Konfrontácia čínskeho umenia s tradičným japonským je veľkým ťahákom, Japoncov hrajú ozajstní Japonci a nielen Číňania prezlečení do japonských kimôn. Divákovi je predostrené množstvo rôznych bojových techník a zbraní, z ktorých sa mne najviac páčil ten, v ktorom boli proti sebe skrížené nundžaky a čínska trojdielna palica. Film nemá plnohodnotnejší príbeh, čo je jedným z kameňov úrazu, snaží sa to vynahradiť kvalitnými súbojmi, v ktorých sú či už Liu alebo Kurata machri. ()

Galéria (29)

Zaujímavosti (1)

  • Režisér snímku Liu Chia Liang (Lau Kar Leung) ve filmu zvárnil v malé roli mistra stylu opilé pěsti nebo též opilého boxu a dělal choreografii soubojů. (Rominator)

Reklama

Reklama