Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízny film Tri gaštanové kone je dramatizáciou rovnomennej baladickej novely Margity Figuli. Na neveľkom priestore sa rozvíja ľúbostná dráma so zjavným sociálnym pozadím. V centre príbehu stoja dve kontrastné postavy - vnútorne čistá a citovo založená Magdaléna a jej nápadník Zápotočný, bezohľadný sebec a násilník. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (18)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Násilník alebo tulák, to je výber dievčaťa z dediny, pričom jej možno už vopred vybrali. Všade samé kone, nikto nespraví mimo domu ani krok peši. Tie kone dominujú každej scéne, príbeh je asi podľa predlohy trochu drsný, ale hlavne mi vadilo, aký je nelogický. Osudy sú komplikované hlavne preto, že si ich ľudia takými urobia svojimi zlými rozhodnutiami a potom sa všetci čudujú. Trochu sa ešte pamätám z povinneho čítania, ako som to nevedel stráviť. Poetické vsuvky nerušili, boli nevýrazné, horšie to bolo s kvalitou obrazu ako z predvojnového filmu. Schválne som si prvýkrát vybral svoj starý čitateľský denník, aby som si ujasnil dejové detaily, a naozaj je tento film nezvládnutý hlavne zo strany scenáristu Miroslava Kubíka. –––– Nemal si sa zeme púšťať. Vraví sa, že človek je len dovtedy človekom, kým si môže zastať na vlastnom. –––– Nebudeme hľadieť na to, čo bolo. Budeme hľadieť na to, čo teraz príde. ()

01Zuzana10 

všetky recenzie používateľa

skvely Docolomansky.. skoda, ze ho uz nikdy neuvidim. blby vyber Magdaleny. Zvlastne spracovany film, kedy hudba mala rovnako dolezitu ulohu ako samotne /znacne redukovane/ prehovory postav. skoda ze cely pribeh obsiahli na iba 68 minutach. Ziada to viac. Pre vyborneho Dolomanskeho davam o hviezdicku naviac. ()

Reklama

Una111 

všetky recenzie používateľa

Film, který mne příjemně překvapil. Režisér nepotřeboval vyrobit tříhodinový spektákl, jak je v posledních letech zvykem, obejde se bez zbytečných gest a přemíry slov, všechno je úsporné, jednoduchými tahy, jak se na baladický příběh sluší. Dokonce i ta trocha patetičnosti navíc je snesitelná. A ten kousek, který filmu přece jenom chyběl do 5 *, přidávám za starosvětské vlastnosti hlavní hrdinky. ()

Marina111 

všetky recenzie používateľa

Hádam by som udelila i viac hviezdičiek, no po prečítaní veľmi peknej, ba krásnej predlohy, ktorá sa doslova rozvíja pred očami, musím zákonite cítiť k tomuto filmu akúsi averziu : (do)jemný príbeh Magdaleninej a Petrovej lásky, ktorú symbolizujú tri gaštanové kone, sa mohol nakrútiť omnoho, omnoho lepšie a záživnejšie. I tak však treba vynachváliť obsadenie na čele s výborným Michalom Dočolomanským ( ktorému inému našemu hercovi by tak sadla rola milovníka) a Ivanom Rajniakom ()

me3x® 

všetky recenzie používateľa

Ako študent slovenského jazyka a literatúry poznám veľmi dobre Figulinu naturalistickú novelu. Sfilmovaná podoba sa jej striktne drží, čo pri tomto zaostalom spracovaní nie je na škodu, lebo však aspoň niečo. Pýtam sa: naozaj sú a boli slovenské filmárske možnosti také zlé, že 40 ročný film vyzerá audiovizuálne na 90 ročný? Herecké výkony dvoch hlavných predstaviteľov, rovnako ako aj autenticky znázornený slovenský vidiek z druhej polovice 19. storočia a naozaj minimalistické hodnotenie niektorých uživateľov csfd, zrejme neberúcich ohľad na nedokonalé podmienky slovenskej filmovej tvorby mi nedovoľujú ísť pod hranicu 4*. ()

Galéria (4)

Zaujímavosti (3)

  • Student průmyslovky Juraj Kukura se ze zvědavosti zúčastnil filmového konkurzu, ve filmu si zahrál svou první roli a filmování ho tak zaujalo, že se vydal i pro sebe nečekaným směrem, tedy hereckým. (sator)
  • Natáčelo se v obci Malatiná. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama