Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavným hrdinom príbehu, odohrávajúcom sa v desiatom storočí, je rytier Bowen (Dennis Quaid), ktorý je vyznávačom zásad starého rytierskeho kódexu z dôb kráľa Artuša. Získané vedomosti odovzdáva i  svojmu žiakovi, mladému princovi Einonovi (Lee Oakes). Keď je krutý kráľ Freyn zabitý pri vzbure sedliakov, jeho nástupcom sa síce stane Einon, ale sám je v bitke zranený. Jeho matka s rytierom vyhľadá draka a požiada ho o pomoc. Drak výmenou za sľub, že bude kráľ vládnuť spravodlivo, obetuje na jeho záchranu polovicu svojho srdca. Mladík však prísahu nesplní a stane sa z neho krutý tyran. Rytier Bowen je presvedčený, že zlo do kráľovho srdca zasial drak a rozhodne sa mu pomstiť. O dvanásť rokov neskôr je z neho potulný zabijak drakov, ktorý ich za peniaze zabíja. Keď sa  konečne stretne s tým pravým, pustí sa s ním najprv do dlhého nerozhodného boja, ale keď pochopí pravdu, že zlo sa rodí v človeku, spriatelí sa s ním. Uzavrie s drakom dohodu. Spoločne putujú svetom  a  zarábajú si na fingovaných zápasoch. Pri svojom putovaní dorazia až do dediny, kde sa zoznámi s dievčaťom Karou. Einon jej zabil otca a ona sa snaží vyprovokovať sedliakov k vzbure. Dievča rytiera ošetrí, keď je zranený v súboji s Einonom a snaží sa ho prehovoriť, aby sa s drakom postavil na čelo vzbury. (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (436)

C0r0ner 

všetky recenzie používateľa

Mně to teda sedlo jenom o málo víc, než kreténský Eragon, když bych použít něco tématem blízkého. Fantasy to sice je, ale takové unylé a dost amatérsky splácané. Dost slušnému obsazení se ty role nehodí a celý film jsem se nudil a bylo mi vlastně úplně jedno, jak to celé skončí, což není dobrá vizitka. 45% ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Nestojíš nad zákonom. Si predsa kráľ.“ Veľmi slabá rozprávka, ktorá sa mi nikdy nepáčila. Nepríjemný hlavný hrdina v nesympatickom podaní Dennisa Quaida. Toho obvykle považujem naopak za vcelku sympaťáka, ale tu pôsobí divne namachrovane resp. ako keby ho celá táto... vec vôbec nebavila. A to podotýkam, že sa bavíme o hercovi, ktorý sa v minulosti preslávil tým, že mal dieťa s hermafroditným mimozemšťanom. K tomu čudný drak s hlasom Jamesa Bonda, priemerný scenár, biedne akčné scény, slabá atmosféra a jeden z najhorších zlosynov desaťročia (prepáč, David). Je tragikomické, že kým po Čechách sa premával áčkarský Tom Cruise s tomu odpovedajúcim rozpočtom, renomovaným režisérom a špičkovými kolegami-hercami, k nám potichu došiel režisér "toho katastrofáku so Slyom" a v kufríku si doniesol trápnych 57 miliónov. Za všetko hovorí možno aj fakt, že bol do komickej postavy mnícha obsadený... pošuk a sexuálny deviant z Votrelca 3 Pete Postlethwaite. Ako bonus sa v zápornej role predstavuje už spomínaný David Thewlis, ktorého v rovnakom roku takmer pochoval pod čiernu zem megaprepadák Ostrov Dr. Moreaua. Aby tu bola aj nejaká kráska, obsadili herečku z Johnnyho Mnemonica. Producenti sa pravdepodobne chceli zviesť na vtedajšej vlne dinohitov (vyvolanej megaúspecchom 3 roky starého Jurského parku). Po komerčnej stránke sa im to relatívne podarilo a hoci to zďaleka nebol úspech ako u Spielberga, čo-to Dračie srdce predsa len zarobilo (celosvetovo 115 miliónov). Kvôli tomu sme sa dočkali niekoľkých televíznych/video pokračovaní, ktoré boli ešte horšie ako jednotka a to už je vážne čo povedať. Najviac ma boleli akčné scény resp. pokusy o davové pasáže (poznáte tie podfinancované produkcie, kde máte mať davovú scénu a nakoniec na lúku s pár maketami domov vyženiete 14 týpkov, ktorí akože-nahnevane dvíhajú ruky zaťaté v päste, nie?). Potešilo ma pár záberov na Čachtický hrad a zopár predsa len ako-tak magických scén. ()

Reklama

Le_Chuck 

všetky recenzie používateľa

Krásny, jednoduchý rozprávkový príbeh na sobotné popoludnie pri kávičke a vianočnýh koláčikoch. Background v podaní Slovenskej prírody a Spišského hradu, kedy som objavoval miesta, ktoré som pretrajdal s batohom na chrbte milo poteší. Chválim aj prijemný Edelmanov soundtrack. Jeden z filmov, na ktorý mám slabosť. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

To, že sa jedná o slovenskú scenériu som zistil až neskôr a až potom som pochopil, prečo mi bol film tak úchvatne srdcu blízky. Navyše postava draka na mňa vplýva ohromným kľudom a rozprávkovosťou. Svojou charizmou u mňa predčila aj Falca! A príbeh milý, jednoduchý, zábavný, pekná nostalgia. 80%. ()

pakobylka 

všetky recenzie používateľa

O tom, že srdce bije nezávisle na stavu mysli. Svým způsobem průkopnický snímek. Může se směle zařadit k těm, které navždycky změnily náš zažitý pohled na bájné tvory, které nazýváme draky - a za to mu patří můj vřelý dík. Jeho potenciál je ohromný, leč zčásti promrhaný díky poměrně neuspokojivému vypravěčskému stylu. Kupříkladu scénka s vesničany, u nichž se náhle objeví (ne)určité sklony ke kanibalismu, mně přijde spíš trapná nežli napínavá nebo nedej bože vtipná. Vůbec veškeré snahy o odlehčení děje vyznívají trochu nepatřičně - včetně souboje posledního draka s rytířem Bowenem. Není to veselá pohádka - bylo by dobré to respektovat a vyvarovat se nemístného šaškování. Velikost královské armády nebudu kritizovat, neboť počet vojáků je patrně přímo úměrný finančním možnostem snímku. Nicméně digitální dráček se povedl a 3*, které mu přiděluju, jsou jasné a zářivé - a pocházejí ze souhvězdí Draka. ()

Galéria (47)

Zaujímavosti (21)

  • Snímek po necelých šesti měsících natáčení na Slovensku strávil celých 15 měsíců v postprodukci. (KucC)
  • Vo filmových i nefilmových kruhoch koluje legenda, že keď sa Steven Spielberg vracal z nakrúcania filmu Schindlerov zoznam (1993) v Poľsku cez Strečno, hrad ho zaujal a podal následne tak informáciu o tejto lokalite pracovnému zázemiu Dračieho srdca. (funesfilm)

Súvisiace novinky

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

03.01.2011

Výrazný britský herec s neobvyklým jménem v neděli prohrál svůj zápas s rakovinou. Byl králem vedlejších rolí, přesto jsme jej všichni dobře znali, což je vlastně důkaz, jak výjimečný to byl herec.… (viac)

Reklama

Reklama