Reklama

Reklama

Rok draka

  • Česko Rok Draka (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Na počátku všeho je vražda starosty newyorské Čínské čtvrti Jackieho Wonga a jmenování kapitána Stanleyho Whitea novým policejním velitelem. Horší kombinaci by si nedokázal představit ani pověstný čínský horoskop. Válečný veterán White si totiž přivezl z války ve Vietnamu hlubokou, téměř patologickou nenávist vůči Asiatům a vyšetřování vraždy v Čínské čtvrti, kterou byl pověřen, se pro něj stává osobní válkou, při níž se nehodlá ohlížet na nic a na nikoho. Přes varování svého nadřízeného hodlá porušit nepsanou dohodu mezi policií a čínskou mafií a pustit do boje proti čínským pouličním gangům, které jsou odnožemi triád. V podsvětí čínské čtvrti se mezitím vyostřuje boj o moc, který rozpoutal ctižádostivý a bezcitný zeť nového starosty, mladý Joey Tai. Snaží se hlavy čínské mafie přimět k vypovězení smlouvy s italskou mafií a vyprovokovat mezi jednotlivými triádami. White správně tuší, že on je v současnosti tím nejnebezpečnějším mužem a soustředí se na něj. Když se ho kmotr čínské mafie pokusí podplatit, odmítne jeho nabídku a vyhlásí Číňanům otevřenou válku. Jeho zarputilost se však stává nebezpečnou celému jeho okolí. Tai nechá zabít jeho manželku, zastřelí jeho kolegu a nechá surově znásilnit čínskou novinářku Tracy Tzu, se kterou se dal White dohromady. Tvrdohlavý a zaslepený policista však odmítne boj proti mafii zastavit a je odhodlán Taie dostat, i kdyby ho to mělo stát život. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (20)

  • Film sa dočkal veľmi rozdielneho prijatia v USA a vo Francúzsku. Zatiaľ čo v Amerike, podobne ako jeho predchádzajúci film Nebeská brána (1980), pohorel a vyslúžil si 5 nominácií na Zlatú malinu, v krajine galského kohúta bol na cenách César 1986 vybraný do pätice najlepších zahraničných filmov a za tretí najlepší filmový počin roka ho zaradil aj legendárny magazín Cahiers du Cinema. (Pat_rick_fan)
  • Oliver Stone za prácu na scenári dostal minimálny plat, pretože mu bolo sľúbené, že producent Dino De Laurentiis mu zafinancuje jeho projekt Čata (1986). Ten si to však potom rozmyslel a Stone musel hľadať financovanie inde. Je to ironické, nakoľko Čata vyhrala Oscara a zarobila vyše 135 miliónov amerických dolárov, zatiaľ čo tento film bol komerčný neúspech. (Real Tom Hardy)
  • Dámska speváčka, ktorú môžeme vidieť v jednej scéne v reštaurácii a potom aj počas záverečných titulkov, bola skutočná speváčka, ktorú Cimino "našiel" v jednom slizkom, špinavom klube v Taiwane. Obsadil ju do filmu a po skončení natáčania už vedela po anglicky a dokonca začala študovať na škole Bernard v New Yorku. (Real Tom Hardy)
  • Zaujímavá je scéna, v ktorej Joey Tai (John Lone) ide cez textilný závod po malom moste až do špinavého apartmánu. Závod sa totiž nachádzal v Bangkoku, most v New Yorku a apartmán bol štúdiový set v Severnej Karolíne. Vedúci scenára (script supervisor) Ciminovi tvrdil, že takto zostrihaná scéna nebude dobre vyzerať. Stavili sa o $1,000. Cimino nakoniec vyhral, peniaze si však nezobral. (Real Tom Hardy)
  • Väčšina filmu sa nenatáčala na skutočných lokáciách, ale na tzv. soundstages. Tie boli až tak realistické, že Cimino o tom musel presviedčať samotného Kubricka, ktorý bol rodákom z newyorského Bronxu. (Real Tom Hardy)
  • Producent Dino De Laurentiis sľúbil Ciminovi, že ak sa zmestí do rozpočtu a splní časový plán, daruje mu Mercedes, na ktorom jazdila postava Joeyho Taia (John Lone). Cimino síce meškal 4 dni, no rozpočet neprekročil a Mercedes nakoniec dostal. (Real Tom Hardy)
  • Cimino a Stone trávili veľa času v Chinatowne so skutočnými čínskymi gangmi, ako napríklad Ghost Shadows. (Real Tom Hardy)
  • Okrem New Yorku sa natáčalo aj v americkom štáte Severná Karolína, v kanadskej Britskej Kolumbii a tiež v thajskom Bangkoku. (Real Tom Hardy)
  • Hlavná postava Stanleyho Whitea (Mickey Rourke) je podľa slov režiséra založená na jednom skutočnom poľskom policajtovi. (Real Tom Hardy)
  • Jeden z prvých filmov, v ktorom sa objavila teraz už slávna a legendárna pištoľ Desert Eagle. (Real Tom Hardy)
  • Jako služební zbraň používá Stanley White (Mickey Rourke) Colt Detective Special 1st Generation - .38special. Proti vrahům a v konečné přestřelce použije zbraň Magnum Research Desert Eagle Mark I - .357 Magnum. (HectorHagman)

Reklama

Reklama